WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

2+1 τρόποι για να αντιμετωπίσεις αποτελεσματικά τις ενοχλητικές συνήθειες


JTeam

9 Ιουνίου 2024

2+1 τρόποι για να αντιμετωπίσεις αποτελεσματικά τις ενοχλητικές συνήθειες
Freepik
Μήπως ήρθε η ώρα να βάλεις σε μια τάξη τις κακές συνήθειές σου;

Όλοι σε αυτή τη ζωή έχουμε κακές συνήθειες. Κι αν συμφωνήσουμε στην απόδοση της σημασίας, ότι πρόκειται για μια πράξη που δεν μας κάνει καλό, αλλά συνεχίζουμε να την κάνουμε για τον οποιοδήποτε λόγο, τότε είναι δύσκολο να βάλουμε μια τελεία. Από το κάπνισμα, το αλκοόλ, την υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης μέχρι το ατελείωτο σκρολ στο IG, οι κακές συνήθειες είναι διαφορετικές για τον καθένα.

Σύμφωνα με έρευνα, ο μέσος Αμερικανός ξοδεύει 4 ώρες και 37 λεπτά την ημέρα μπροστά από μια οθόνη, αριθμός που είναι ακόμα μεγαλύτερος στην Ασία. Κι ενώ ο εθισμός στο κινητό, το τάμπλετ και τον υπολογιστή ξεκινάει πλέον από πολύ μικρή ηλικία, οι ειδικοί υποστηρίζουν πως υπάρχει τρόπος να περιορίσεις, αν όχι να «κόψεις» τις κακές συνήθειες από την καθημερινότητά σου.

Οι κακές συνήθειες σχετίζονται με την απόσπαση της προσοχής και με την ανικανότητα του ανθρώπου να ελέγχει τα συναισθήματά του και τα εσωτερικά ερεθίσματα που λαμβάνει. Η αρχή, λοιπόν, για να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τις κακές συνήθειες, θα γίνει αν και μόνο αν καταφέρουμε να βάλουμε σε μια σειρά και να διαχειριστούμε τις σκέψεις μας. Ο τρόπος δεν είναι δύσκολος, αλλά απαιτεί επιμονή και συγκέντρωση στον στόχο.

Jenny.Gr
Freepik

Αντιμετώπισε αποτελεσματικά τις κακές συνήθειες

1.Πάρε τον έλεγχο της κατάστασης στα χέρια σου και μην ρίχνεις την ευθύνη σε εξωτερικούς παράγοντες. Είναι ανώφελο να αναζητάς αλλού την αιτία του «προβλήματος», αφού όλα ξεκινούν από σένα. Επικεντρώσου στο «εγώ» και θα βρεις τον ιδανικό τρόπο να βάλεις μια τελεία.

2.Προσδιόρισε την εσωτερική αιτία. Πολλές φορές κάνουμε κάτι για να αποφύγουμε κάτι άλλο. Αυτή τη στιγμή, λοιπόν, πρέπει να κάνεις μια εσωτερική ενδοσκόπηση και ανάλυση και να εντοπίσεις τον πραγματικό λόγο που έχεις αυτή την κακή συνήθεια. Σκέψου τι μπορείς να κάνεις για να αποσπάσεις την προσοχή σου από εκεί, όταν σου «χτυπάει» την πόρτα.

3.Δημιούργησε ένα σχέδιο αντιμετώπισης. Όσο δύσκολο κι αν ακούγεται, σίγουρα θα υπάρχει κάτι που θα σε βοηθήσει να διαχειριστείς ή ακόμα και να αντιμετωπίσεις ολοκληρωτικά αυτή την κακή συνήθεια. Ξεκίνα την προσπάθειά σου βήμα - βήμα και κάθε φορά που θα μπαίνεις στον πειρασμό να υποκύψεις, να φέρνεις στο μυαλό σου τη διαδρομή που έχεις διανύσει έως τώρα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.