WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Σου κάνουν gaslighting; 7 τέλειοι τρόποι να τους απαντήσεις


JTeam

29 Ιουνίου 2024

Σου κάνουν gaslighting; 7 τέλειοι τρόποι να τους απαντήσεις
Pexels
Τι να πεις σε έναν χειριστικό άνθρωπο, όταν έχεις καταλάβει ότι σου κάνει gaslighting

Έστω ότι κάνεις μια σοβαρή κουβέντα με τον σύντροφό σου - αλλά όταν το αναφέρεις μερικές εβδομάδες αργότερα, σου λέει ότι η κουβέντα δεν έγινε ποτέ και μάλλον τα έχεις μπερδέψει. Ή ο προϊστάμενός σου σου δίνει μια εντολή, αλλά δεν σου δίνει βασικές πληροφορίες και, όταν τελικά τα πράγματα δεν γίνονται όπως θα έπρεπε, επειδή δεν σε είχε ενημερώσει, τα ακούς κι από πάνω και επιμένει ότι σου είχαν δοθεί οδηγίες που ξέρεις καλά ότι δεν έλαβες ποτέ. Έστω, πάλι, ότι ακούς συνεχώς πως αντιδράς υπερβολικά, ότι είσαι πολύ ευαίσθητος ή ότι παρερμηνεύεις τα γεγονότα.

Όλα αυτά, δηλώνουν ξεκάθαρο gaslighting. Gaslighting είναι αυτό που κάποιος προσπαθεί να σου παρουσιάσει μία εντελώς πλαστή εκδοχή της πραγματικότητα και, με λίγα λόγια, να σε βγάλει τρελό. Πρόκειται για μια μορφή συναισθηματικής κακοποίησης και χειραγώγησης που συμβαίνει σε καταχρηστικές σχέσεις. Είναι ένας ύπουλος, και μερικές φορές συγκεκαλυμμένος, τύπος συναισθηματικής κακοποίησης όπου ο θύτης έχει ως στόχο να αμφισβητήσει τις κρίσεις και την πραγματικότητά του θύματος, το οποίο μπορεί να καταλήξει να αναρωτιέται εάν είναι ψυχικά ασταθές.

Παρακάτω, θα δούμε 7 ωραίες απαντήσεις στους ανθρώπους που προσπαθούν να σου κάνουν gaslighting -είτε είναι η σχέση σου, είτε συνεργάτες σου ή - τι πιο σύνηθες; - οι γονείς σου.

  1. «Μάλλον θυμόμαστε διαφορετικά αυτήν την κουβέντα. Να πώς τη θυμάμαι εγώ»
  2. «Δεν αισθάνομαι άνετα με τον τρόπο που μιλάς για την κατάσταση. Ας μιλήσουμε για αυτό που συνέβη στ’ αλήθεια»
  3. «Μπορεί να διαφωνούμε, αλλά αυτό που νιώθω έχει σημασία»
  4. «Ας πάρουμε μία ανάσα κι ας δούμε την εκδοχή του καθενός για αυτό που συνέβη»
  5. «Νιώθω πως είμαστε σε διαφορετικά μήκη κύματος. Μπορούμε να ρωτήσουμε κάποιον αντικειμενικό, για να καταλάβουμε καλύτερα ο ένας τον άλλο;»
  6. «Ωραίος ο τρόπος που τα παρουσιάζεις. Ας μείνουμε στα γεγονότα, ωστόσο»
  7. «Έχω προσέξει ότι συχνά με αμφισβητείς, όταν λέω πώς θυμάμαι τα πράγματα. Μπορούμε να επικεντρωθούμε στο να βρούμε λύση, αντί να τσακωνόμαστε για αναμνήσεις;»

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.