WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Η μοναξιά επιβαρύνει την υγεία μας - Το σοβαρό εύρημα επιστημονικής έρευνας


JTeam

8 Αυγούστου 2024

Η μοναξιά επιβαρύνει την υγεία μας - Το σοβαρό εύρημα επιστημονικής έρευνας
Pexels
Το ποσοστό των ανθρώπων που βιώνουν μοναξιά όλο και αυξάνεται

Αν νιώθεις καθημερινά το αίσθημα της μοναξιάς, πρέπει να γνωρίζεις πως δεν είσαι ο μόνος. Σύμφωνα με έρευνες που γίνονται κάθε χρόνο στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ, όλο και περισσότεροι είναι οι άνθρωποι που νιώθουν μόνοι, γεγονός που έχει επιπτώσεις στην υγεία. Η μοναξιά συνδέεται με προβλήματα ψυχικής υγείας, συμπεριλαμβανομένης της κατάθλιψης, καρδιακών παθήσεων και άνοιας.

Μία νέα μελέτη από τη σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ ισχυρίζεται πως οι άνθρωποι που είναι χρόνια μόνοι έχουν περισσότερες πιθανότητες να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο. Το συγκεκριμένο πόρισμα προέκυψε μετά από έρευνα που έγινε σε σχεδόν 9.000 ανθρώπους, ηλικίας 50+, που όμως δεν είχαν ιστορικό εγκεφαλικού, αρχικά από το 2006-2008 και έπειτα από το 2010-2012.

Όσοι από τους συμμετέχοντες ανέφεραν πως και στις δύο χρονικές περιόδους ένιωθαν έντονη μοναξιά είχαν 56% περισσότερες πιθανότητες να πάθουν εγκεφαλικό σε σύγκριση με εκείνους που υποστήριξαν ότι δεν ένιωσαν μοναξιά σε καμία από τις δύο χρονικές περιόδους. Ωστόσο, η κατηγορία εκείνων που δήλωσε πως ένιωθε μοναξιά μόνο σε μία από τις δύο χρονικές περιόδους δεν εμφάνισε υψηλές πιθανότητες να πάθει εγκεφαλικό επεισόδιο, γεγονός που ώθησε τους ερευνητές να καταλήξουν στο συμπέρασμα πως η χρόνια μοναξιά αυξάνει τις πιθανότητες εγκεφαλικού.

Jenny.Gr
Freepik

Να σημειωθεί, πως αυτή η μελέτη είχε αρκετούς περιορισμούς, οι οποίοι πρέπει να αναφερθούν. Διεξήχθη σε ενήλικες 50+, συνεπώς δεν είναι ξεκάθαρο πώς τα ευρήματα σχετίζονται και με τους νεότερους ανθρώπους. Παράλληλα, είναι σημαντικό να επισημάνουμε πως η μοναξιά είναι υποκειμενική, δηλαδή αυτό που για σένα σημαίνει μοναξιά μπορεί για κάποιον άλλον να μην σημαίνει.

Οι άνθρωποι που ζουν και είναι για χρόνια μόνοι διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο να πάθουν εγκεφαλικό ή να αντιμετωπίσουν κάποια από τα υπόλοιπα προβλήματα που προαναφέρθηκαν. Αν, λοιπόν, θέλουμε να αποφύγουμε αυτές τις συνέπειες, καλό θα ήταν να προσπαθήσουμε να αλλάξουμε την καθημερινότητα και τον τρόπο ζωή μας, ώστε να ευνοηθεί η συναναστροφή μας με άλλους ανθρώπους και κατ’ επέκταση να ωφεληθεί η υγεία μας.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.