WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

6 μεγάλες αλήθειες για τον λόγο που οι ναρκισσιστές δεν ωριμάζουν ποτέ συναισθηματικά


JTeam

19 Ιουλίου 2024

6 μεγάλες αλήθειες για τον λόγο που οι ναρκισσιστές δεν ωριμάζουν ποτέ συναισθηματικά
Unsplash
Οι ναρκισσιστές δεν μεγαλώνουν ποτέ συναισθηματικά

Οι ναρκισσιστές είναι εγωκεντρικοί και διαθέτουν μια υπέρμετρη αυτοπεποίθηση. Θεωρούν ότι είναι οι καλύτεροι με διαφορά, γνωρίζουν πάντα τα πάντα - ή έτσι θέλουν να δείχνουν - και επιδιώκουν να δείχνονται. Και μπορεί στο μυαλό τους να είναι υπέροχοι, όμως στην πραγματικότητα αντιμετωπίζουν μια διαταραχή προσωπικότητας.

Η πηγαία ανάγκη τους για προσοχή, η έλλειψη ενσυναίσθησης και σεβασμού, η επιθυμία να έχουν συνεχώς επιβεβαίωση και επιβράβευση είναι κάποια από τα δείγματα ενός ναρκισσιστή. Αυτή η κατηγορία ανθρώπων δεν ωριμάζει ποτέ συναισθηματικά, παραμένοντας καθηλωμένη σε έναν παιδικό κόσμο και χάνοντας επαφή με την πραγματικότητα.

6 λόγοι που οι ναρκισσιστές είναι συναισθηματικά ανώριμοι

#1 Δεν αναλαμβάνουν ποτέ την ευθύνη

Οι ναρκισσιστές αποφεύγουν να αναλαμβάνουν την ευθύνη των πράξεών τους. Αρνούνται να δεχτούν ότι έχουν κάνει λάθος. Θεωρούν πως κάθε τους απόφαση/πράξη είναι ορθή και αυτός είναι και ο λόγος που δεν εξελίσσονται ποτέ ούτε μαθαίνουν καινούργια πράγματα.

#2 Έχουν μη ρεαλιστικές προσδοκίες

Συνήθως οι ναρκισσιστές είναι κακομαθημένοι. Πιστεύουν ακράδαντα ότι τους ανήκουν τα πάντα, αν και δεν έχουν ξοδέψει καθόλου χρόνο γι’ αυτά. Απαιτούν να γεύονται τους καρπούς χωρίς να καταβάλλουν προσπάθεια. Έχοντας μη ρεαλιστικές προσδοκίες, δεν μπαίνουν στη διαδικασία να αντιμετωπίσουν την πραγματικότητα και συνεπώς δεν ωριμάζουν.

Jenny.Gr
Unsplash

#3 Θυματοποιούνται

Οι ναρκισσιστές συχνά παρουσιάζονται ως θύματα. Με αυτόν τον τρόπο αποφεύγουν την ευθύνη και κερδίζουν την συμπάθεια και τη φροντίδα από τους άλλους. Θεωρούν τις περισσότερες φορές ότι έχουν αδικηθεί ή ότι όσα έχουν κάνει δεν έχουν εκτιμηθεί. Αυτή η διαρκής θυματοποίηση έχει σαν αποτέλεσμα να μην ωριμάζουν ποτέ συναισθηματικά, μένοντας στάσιμοι.

#4 Νομίζουν ότι έχω πάντα δίκιο

Ακόμα ένα χαρακτηριστικό τους είναι ότι θεωρούν ότι έχουν πάντα δίκιο. Είναι ισχυρογνώμονες και αγύριστα κεφάλια. Από τη στιγμή που θα εκφράσουν μια άποψη δεν μπορείς παρά να συμφωνήσεις μαζί τους. Στο μυαλό τους είναι τέλειοι και αυτή η σκέψη τους εμποδίζει από το να προσπαθήσουν για κάτι καλύτερο, να διευρύνουν τους ορίζοντές τους και γενικότερα να εξελιχθούν.


#5 Ζουν σε έναν κόσμο που κυριαρχεί τη φαντασία τους

Πολλές φορές, ζουν σε έναν δικό τους κόσμο, έναν κόσμο φαντασίας που αναμφίβολα είναι οι πρωταγωνιστές. Παρουσιάζουν τα πράγματα όπως τους βολεύει κι αν η αλήθεια είναι σκληρή, δε διστάζουν να την αλλοιώσουν προς όφελός τους. Με αυτό τον τρόπο αποφεύγουν συνεχώς την πραγματικότητα και παραμένουν κολλημένοι στον κόσμο τους.


#6 Αναζητούν συνεχώς έπαινο

Αυτός είναι ένας από τους σημαντικότερους λόγους που οι ναρκισσιστές δεν ωριμάζουν ποτέ. Έχουν ανάγκη από επιβράβευση, έγκριση, αποδοχή, γεγονός που τους καθιστά εξαρτημένους από την άποψη των άλλων. Η συνεχόμενη εξάρτηση από μια γνώμη τρίτου τους εγκλωβίζει και παγιδεύει την αυτοεκτίμησή τους, ενισχύοντας τη συναισθηματική ανωριμότητα που τους διακατέχει.


Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.