WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Μήπως χρειάζεσαι λίγη ξεκούραση; 4 μηνύματα που σου στέλνει το σώμα σου


JTeam

26 Ιουλίου 2024

Μήπως χρειάζεσαι λίγη ξεκούραση; 4 μηνύματα που σου στέλνει το σώμα σου
Unsplash/Mohamed hamdi
Το σώμα σου πάντα σου δίνει σημάδια που δεν πρέπει να αγνοείς

Ας υποθέσουμε το εξής: Είσαι στο σπίτι, χαλαρώνεις, βλέπεις ταινία, και ξαφνικά ακούς τον συναγερμό του αυτοκινήτου που το έχεις παρκάρει κάτω. Τι κάνεις; Α. Δεν δίνεις σημασία. Β. Κατεβαίνεις να δεις τι συμβαίνει. Λογικά θα επέλεξες τη δεύτερη απάντηση. Αλλά γιατί να μην κάνεις και το ίδιο όταν ακούς τα «καμπανάκια» του σώματός σου;

Το σώμα σου είναι εκεί πάντα για να σε ενημερώνει πως πρέπει να λίγο να χαλαρώσεις, πως χρειάζεσαι ένα διάλειμμα. Το πρόβλημα είναι ότι από νωρίς όλοι οι άνθρωποι συνηθίζουμε να σταματήσουμε να ακούμε το σώμα μας. Μας διαφεύγουν σημαντικά σημάδια που εκδηλώνονται όταν αντιμετωπίζουμε παρατεταμένο και επαναλαμβανόμενο στρες και τελικά δεν είμαστε σε θέση να καταλάβουμε τι συμβαίνει.

Γι' αυτό, ακριβώς, είναι τόσο σημαντικό να δίνεις μεγάλη προσοχή στις αλλαγές που παρατηρείς στον ψυχικό και συναισθηματικό σου κόσμο, στο τι βιώνεις σωματικά και στο πώς αντιμετωπίζεις τα πράγματα γύρω σου. Εάν αυτήν την περίοδο πιστεύεις πως χρειάζεσαι λίγη ξεκούραση, τότε σίγουρα την αξίζεις.

Παρακάτω, θα βρεις 4 μηνύματα που σου στέλνει το σώμα σου και δεν πρέπει να αγνοήσεις.

  • Αντιμετωπίζεις πεπτικές διαταραχές

Οι στομαχικές διαταραχές, η δυσκοιλιότητα ή η δυσπεψία, καθώς και αλλαγές στην όρεξη, μπορεί να είναι ένα σημάδι πως χρειάζεσαι ένα διάλλειμα. Το άγχος προκαλεί συχνά μυϊκή ένταση, φέρνοντας πονοκεφάλους, πόνο στο σαγόνι και πόνο στην πλάτη ή τους ώμους. Μπορεί να μη συνειδητοποιείς πάντα πόση ένταση έχει το σώμα σου, μέχρι να παρατηρήσεις σκόπιμα τι αισθάνεσαι και πού. Παράλληλα, εάν βλέπεις αλλαγές στο κομμάτι του ύπνου, εάν είσαι εξαντλημένος όταν ξυπνάς, είναι πιθανά σημάδια ότι πρέπει να αφιερώσεις περισσότερο χρόνο στην ξεκούραση και τη χαλάρωση.

  • Αρρωσταίνεις εύκολα

Το άγχος μπορεί να επηρεάσει όλα τα συστήματα του σώματος. Έρευνες δείχνουν ότι μπορεί να αποδυναμώσει το ανοσοποιητικό σύστημα, για παράδειγμα, με αποτέλεσμα να αρρωσταίνει κάποιος συχνότερα. «Έχω μεταπτυχιακούς φοιτητές στους οποίους διδάσκω και συχνά μου λένε ότι αμέσως μετά την αποφοίτησή τους, κρυολογούν ή έχουν κάποια ασθένεια», σημειώνει στο περιοδικό TIME η θεραπεύτρια Άσλει Φίλντς. «Είναι σχεδόν σαν το σώμα τους να σταματά επιτέλους να τρέχει σε υψηλό συναγερμό με τα μαθήματα, τη δουλειά και την πρακτική άσκηση και να χρειάζεται να θεραπευτεί».

  • Οι σχέσεις σου με τους άλλους γίνονται πιο «δύσκολες»

Όταν βιώνεις έντονο άγχος, αυτό περνάει και στις σχέσεις σου με τους άλλους; Μπορεί να παρατηρήσεις ότι αισθάνεσαι λίγο πιο ευερέθιστος ή δύστροπος. Κι αν διαπιστώνεις ότι θέλεις να απομονωθείς λίγο περισσότερο και να μείνεις με τον εαυτό σου, αυτό μπορεί να οφείλεται στο άγχος – επίσης.

  • Παρατηρείς συναισθηματικές αλλαγές

Εάν χρειάζεσαι λίγη ξεκούραση, θα παρατηρήσεις ότι βιώνεις αυξημένο άγχος. Η διάθεσή σου μπορεί οπωσδήποτε να επηρεαστεί. Το άγχος μπορεί να σε αποτρέψει από το να απολαμβάνεις δραστηριότητες που κάποτε απολάμβανες. Μπορεί να μην ενδιαφέρεσαι πλέον για εκείνο το βιβλίο που διάβαζες ή εκείνο το ταξίδι που ήθελες να κάνεις, κι αυτό σίγουρα πρέπει να το θεωρήσεις ένδειξη ότι κάτι δεν πάει καλά. Οι άνθρωποι που χρειάζονται απεγνωσμένα ένα διάλειμμα μερικές φορές χάνουν επίσης την ικανότητα να ασχοληθούν με τη βασική αυτοφροντίδα, όπως η άσκηση και η καλή διατροφή.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.