WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

4 βήματα για να διαχειρίζεσαι καλύτερα μια δύσκολη και άβολη συζήτηση


JTeam

7 Αυγούστου 2024

4 βήματα για να διαχειρίζεσαι καλύτερα μια δύσκολη και άβολη συζήτηση
Unsplash/Everton Vila
Υπάρχουν τρόποι για να αντιμετωπίσεις τη συζήτηση με τον σωστό τρόπο

Ένας φίλος σου είπε κάτι που σε πλήγωσε και θέλεις να το εκφράσεις. Σκέφτεσαι πώς να επικοινωνήσεις στον σύντροφό σου ότι θέλεις να χωρίσετε. Προσπαθείς να ανακοινώσεις μια σημαντική αλλαγή στην οικογένειά σου. Όλες, μία προς μία, είναι δύσκολες, άβολες και αγχωτικές συζητήσεις. Για άλλους περισσότερο, για άλλους λιγότερο. Το μόνο σίγουρο είναι πως ποτέ δεν ξέρεις πώς θα εξελιχθούν.

Υπάρχουν φορές που μια δύσκολη συζήτηση δεν μπορεί να αποφευχθεί, ακόμα κι αν μας κάνει να νιώθουμε νευρικοί, αγχωμένοι και να θέλουμε να τρέξουμε μακριά. Το θέμα είναι ότι η αποφυγή της συζήτησης, συνήθως δεν βοηθάει. Αλλά, αν αντιμετωπίσεις τη συζήτηση με τον σωστό τρόπο, μπορεί να βοηθήσει το άλλο άτομο να κατανοήσει καλύτερα τα συναισθήματα και τις πεποιθήσεις σου.

Ακολουθούν 5 συμβουλές για να διαχειρίζεσαι καλύτερα μια δύσκολη και άβολη συζήτηση

  • Άκουσε προσεκτικά τον συνομιλητή σου

Σε μια δύσκολη συζήτηση, δεν πρέπει να περιμένεις σκεπτόμενος τι θέλεις να πεις στη συνέχεια. Πρέπει να ακούς πραγματικά αυτό που σου λέει ο συνομιλητής σου. Προσπάθησε να κατανοήσεις την άποψή του και προχώρησε σε ερωτήσεις όπως: «Τι είναι αυτό που θέλεις να μάθεις;», «Τι είναι αυτό που σε ανησυχεί;», «Πες μου περισσότερα γι' αυτό». Έτσι, θα δημιουργήσεις μια συνοχή στη συζήτηση.

  • Προσπάθησε να είσαι ξεκάθαρος με το πώς νιώθεις

Ένα μεγάλο μέρος της αντιμετώπισης δύσκολων συζητήσεων είναι η επικοινωνία με σαφήνεια και αμεσότητα. Προσπάθησε να σχεδιάσεις εκ των προτέρων τι θέλεις να πεις, ώστε να μην σε καταβάλλουν τα συναισθήματά σου. Πάντα, μια συζήτηση που ξεκινάει με το πώς πραγματικά αισθάνεσαι, ποιες είναι οι σκέψεις και οι προβληματισμοί σου, γίνεται πιο εύκολη στην πορεία.

  • Δες ένα θέμα από την οπτική γωνία του άλλου

Μπορεί να είναι εύκολο να αναλωθείς στο πώς αισθάνεσαι εσύ, ειδικά εάν έχεις πληγωθεί ή νιώθεις άβολα για κάτι. Πριν βγάλεις συμπεράσματα, όμως, προσπάθησε να μπεις στη θέση του άλλου και να δεις την κατάσταση από τη δική του οπτική γωνία. Μπορείς, επίσης , να ρωτήσεις τον εαυτό σου: «Ποιοι είναι πέντε λόγοι για τους οποίους το άτομο μπορεί να ενήργησε έτσι όπως ενήργησε;», «Έχει ξανακάνει/πει κάτι τέτοιο ή είναι εντελώς εκτός χαρακτήρα;».

  • Αποδέξου πως μπορεί να υπάρχουν διαφωνίες

Δεν έχουν όλες οι συζητήσεις για να έχουν αίσιο τέλος. Θα υπάρξουν κάποιοι άνθρωποι, με τους οποίους απλώς δεν θα μπορέσεις ποτέ να συζητήσεις. Το να συμφωνείς πως διαφωνείς με κάποιον, δεν σημαίνει ότι συμμερίζεσαι την άποψη του. Απλώς προστατεύεις τον εαυτό σου.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.