WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

7 συμπεριφορές που αποδεικνύουν πως ένας άνθρωπος είναι βαθιά εγωιστής


JTeam

14 Αυγούστου 2024

 7 συμπεριφορές που αποδεικνύουν πως ένας άνθρωπος είναι βαθιά εγωιστής
Unsplash/Hong Nguyen
Πώς μπορείς να καταλάβεις ότι κάποιος είναι εγωιστής;

Υπάρχει μια λεπτή γραμμή μεταξύ του να φροντίζεις τον εαυτό σου και του να είσαι εντελώς εγωιστής. Η γραμμή θολώνει όταν οι ενέργειες κάποιου ωφελούν μόνο τον εαυτό του, ανεξάρτητα από τον αντίκτυπο που θα έχει αυτό στους άλλους.

Ένας άνθρωπος που είναι βαθιά εγωιστής, συχνά δεν συνειδητοποιεί καν ότι επιδεικνύει πολλές (τοξικές) συμπεριφορές. Δεν αντιλαμβάνεται, για την ακρίβεια, πως είναι εγωιστής. Απλώς κάνει αυτό που νομίζει ότι είναι το καλύτερο για εκείνον, χωρίς να γνωρίζει πώς οι πράξεις του επηρεάζουν τους ανθρώπους γύρω του.

Αυτές, είναι 7 συμπεριφορές που είναι κοινές μεταξύ των βαθιά εγωιστικών ατόμων.

  • Δεν έχουν ενσυναίσθηση

Μια συμπεριφορά που συχνά έρχεται στην επιφάνεια σε βαθιά εγωιστές ανθρώπους, είναι η έλλειψη ενσυναίσθησης. Η ανικανότητά τους να συμπάσχουν με τους άλλους, να μπουν στη θέση του άλλου, είναι ένα κοινό χαρακτηριστικό μεταξύ των βαθιά εγωιστών. Αγωνίζονται να δουν πέρα από τη δική τους οπτική γωνία και συχνά αποτυγχάνουν να αναγνωρίσουν ή να επικυρώσουν τα συναισθήματα των άλλων.

  • Αγνοούν τα όρια των άλλων

Μία από τις κοινές συμπεριφορές των βαθιά εγωιστών ανθρώπων είναι ότι συχνά δεν σέβονται καθόλου τα προσωπικά όρια. Είτε πρόκειται για φυσικό χώρο, προσωπικά αντικείμενα ή ακόμα και για χρόνο, τείνουν να καταπατούν τα όρια των άλλων χωρίς να το σκέφτονται καθόλου. Αυτό μπορεί να είναι τόσο απλό όσο το να παίρνουν το φαγητό κάποιου χωρίς να το ζητούν, να δανείζονται αντικείμενα χωρίς να τα επιστρέφουν ή να εμφανίζονται συστηματικά αργοπορημένοι - όλα σημάδια αδιαφορίας για τα όρια των άλλων.

  • Δυσκολεύονται να μοιραστούν πράγματα

Τα εγωιστικά άτομα συχνά δυσκολεύονται να μοιραστούν, είτε πρόκειται για υλικά αντικείμενα, είτε για χρόνο, είτε ακόμα και για συναισθηματικό χώρο. Έχουν την τάση να συσσωρεύουν πόρους για τον εαυτό τους και είναι απρόθυμοι να μοιράσουν τα υπάρχοντά τους ή τον χρόνο τους ισότιμα στους άλλους. Αυτό, υποδεικνύει έναν βαθιά ριζωμένο εγωισμό.

  • Παραμελούν τις ανάγκες των άλλων

Οι βαθιά εγωιστές άνθρωποι συχνά παραμελούν τις ανάγκες των γύρω τους. Είναι τόσο επικεντρωμένοι στις δικές τους επιθυμίες και ανέσεις που παραβλέπουν ή αγνοούν τι μπορεί να χρειάζονται ή να θέλουν οι άλλοι. Για παράδειγμα, ένα εγωιστικό άτομο μπορεί να επιλέξει μια ταινία για να παρακολουθήσει χωρίς να ζητήσει τη γνώμη των άλλων ή μπορεί να κάνει σχέδια που ταιριάζουν στο δικό του πρόγραμμα χωρίς να εξετάζει αν αυτό λειτουργεί για όλους τους υπόλοιπους.

  • Δεν θέλουν ποτέ να συμβιβάζονται

Σε κάθε σχέση, ο συμβιβασμός είναι το κλειδί. Πρόκειται για την εξεύρεση μιας μέσης οδού, ώστε όλοι να αισθάνονται ότι εκτιμώνται και ακούγονται. Τα βαθιά εγωιστικά άτομα, ωστόσο, συχνά δυσκολεύονται με αυτή την έννοια. Δεν είναι πρόθυμοι να εγκαταλείψουν τις δικές τους επιθυμίες ή την άνεση για χάρη των άλλων. Προτιμούν να επιμείνουν σε αυτό που θέλουν, ακόμα και αν αυτό σημαίνει ότι δημιουργούν συγκρούσεις ή δυσφορία.

  • Θέλουν να διακόπτουν τους άλλους

Μια συμπεριφορά που παρατηρείται σε ανθρώπους που είναι εγωιστές, είναι η τάση τους να διακόπτουν συχνά τους άλλους κατά τη διάρκεια συνομιλιών. Αυτή η συνεχής ανάγκη να ακούγεται η φωνή τους πάνω από τους άλλους συχνά πηγάζει από την πεποίθησή τους ότι αυτό που έχουν να πουν οι ίδιοι είναι πιο σημαντικό.

  • Παίζουν πάντα το θύμα

Μια κοινή συμπεριφορά μεταξύ των βαθιά εγωιστικών ατόμων είναι η τάση τους να παριστάνουν πάντα το θύμα. Έχουν το ταλέντο να γυρίζουν τις καταστάσεις για να εμφανίζονται οι ίδιοι ως το θιγόμενο μέρος, ακόμα κι όταν φταίνε οι ίδιοι. Εάν υπάρχει μια διαφωνία ή ένας καυγάς, συχνά διαστρεβλώνουν την αφήγηση για να φανεί ότι έχουν αδικηθεί ή παρεξηγηθεί. Αυτό τους επιτρέπει να αποφύγουν την ευθύνη και να συγκεντρώσουν συμπάθεια, ακόμη και όταν αυτή είναι αδικαιολόγητη.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.