WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

5 συμπεριφορές που αποδεικνύουν ότι είσαι κολλημένος με το παρελθόν


JTeam

16 Αυγούστου 2024

5 συμπεριφορές που αποδεικνύουν ότι είσαι κολλημένος με το παρελθόν
Unsplash/Valeria Nikitina
Μήπως έχεις εμμονή με το παρελθόν;

Είναι ανθρώπινο να αναπολούμε μερικές φορές το παρελθόν. Όλοι έχουμε ζήσει – και θα ζήσουμε απίστευτες στιγμές και εμπειρίες που μένουν ανεξίτηλες στη μνήμη μας και στις οποίες ανατρέχουμε όταν είμαστε στα κάτω μας. Ωστόσο, υπάρχει μια λεπτή γραμμή μεταξύ αναστοχασμού και εμμονής. Γιατί το παρελθόν, δεν είναι παρόν ούτε μέλλον.

Σύμφωνα με την ψυχολογία, οι άνθρωποι που είναι κολλημένοι με το παρελθόν τους συχνά παρουσιάζουν συγκεκριμένες συμπεριφορές, χωρίς καν να το συνειδητοποιούν. Μήπως τις έχεις προσέξει κι εσύ;

Τις μαθαίνεις παρακάτω.

  • Αποφεύγεις τις αλλαγές

Το να αποφεύγεις τις αλλαγές, ακόμα και όσες γίνονται για το καλό σου, σημαίνει πως με κάποιον τρόπο είσαι αγκιστρωμένος στο παρελθόν. Η ιδέα του να αφήνεις κάτι οικείο, όπως είναι η ρουτίνα σου, σε φοβίζει. Οι άνθρωποι που έχουν εμμονή με το παρελθόν τους συχνά δυσκολεύονται με κάνουν νέες αρχές. Βρίσκουν άνεση στην οικειότητα και βλέπουν κάθε αλλαγή ως απειλή.

  • Δεν δημιουργείς εύκολα νέες σχέσεις

Μια άλλη συμπεριφορά που ίσως εμφανίζεις, αλλά δεν πρέπει να παραβλέψεις, είναι ότι εμφανίζεις δυσκολία στο να δημιουργήσεις νέες σχέσεις. Αυτό συμβαίνει επειδή έχεις την τάση να συγκρίνεις κάθε νέο άτομο που συναντάς με εκείνα του παρελθόντος σου. Μπορεί ασυνείδητα να αναζητάς ομοιότητες ή να βρίσκεις λάθη στις διαφορές. Είναι σαν να προσπαθείς να αναδημιουργήσεις παλιές στιγμές σου μέσα από νέους ανθρώπους.

  • Ζεις στη νοσταλγία

Ένα από τα κλασικά σημάδια ότι είσαι κολλημένος στο παρελθόν, είναι η συνεχής λαχτάρα για τις παλιές καλές μέρες που έχεις ζήσει. Οι συζητήσεις σου είναι συχνά διανθισμένες με φράσεις όπως «τότε» ή «όταν ήμουν νέος». Προφανώς, αυτό δεν είναι πάντα κακό. Όλοι αναπολούν αγαπημένες αναμνήσεις. Όταν όμως αυτό δεν σε αφήνει να προχωρήσεις μπροστά και δεν απολαμβάνεις το παρόν, γίνεται πρόβλημα.

  • Κρατάς κακίες

Μερικές φορές, το παρελθόν μπορεί να περιλαμβάνει πληγές και απογοητεύσεις. Είναι απολύτως φυσικό. Όμως, οι άνθρωποι που έχουν εμμονή με το παρελθόν τους συχνά δυσκολεύονται να αφήσουν αυτές τις παλιές πληγές. Εάν κι εσύ επανέρχεσαι συνέχεια στις καταστάσεις που σου προκάλεσαν πόνο και αναπαράγεις τα γεγονότα στο μυαλό σου, κρατώντας κακία, τότε πρέπει να το προσέξεις.

  • Προσκολλάσαι σε υλικά αγαθά

Η υπερβολική προσκόλληση σε υλικά αγαθά, ειδικά σε αυτά που έχουν συναισθηματική αξία, δεν είναι πάντα κάτι υγιές. Τα αντικείμενα μπορούν να κρύβουν ισχυρές αναμνήσεις και συναισθήματα, αλλά όταν δίνεις υπερβολική αξία σε αυτά, κινδυνεύεις να αφήσεις το παρελθόν να σε κυριεύσει.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.