WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Έχεις αυτά τα χαρακτηριστικά προσωπικότητας; Γεννήθηκες για να είσαι ηγέτης


JTeam

20 Αυγούστου 2024

Έχεις αυτά τα χαρακτηριστικά προσωπικότητας; Γεννήθηκες για να είσαι ηγέτης
Νιώθεις ότι έχεις όλα τα προσόντα για να είσαι ηγέτης, αλλά κάτι μέσα σου σε κάνει να αμφιβάλεις; Αυτά είναι τα χαρακτηριστικά προσωπικότητας που το αποδεικνύουν. 

Δεν έχει σημασία αν είσαι επικεφαλής και μεγαλοστέλεχος στη δουλειά σου. Η ηγεσία δεν μετριέται από τη θέση που κατέχει κάποιος στο χώρο εργασίας. Αφορά κυρίως τις ιδιότητες και τις δεξιότητες που έχει ή που μπορεί να αναπτύξει, ανεξάρτητα από τον ρόλο του. Ένας αποτελεσματικός ηγέτης μπορεί να αναγνωριστεί από το στυλ και τον τρόπο συμπεριφοράς του. Οι ηγέτες είναι εκείνοι που κατανοούν πόση επιρροή έχουν και δέχονται με σοβαρότητα τις προκλήσεις.


Αν λοιπόν νιώθεις ηγέτης, αλλά δεν είσαι σίγουρη ότι έχεις τα απαραίτητα προσόντα, δες αν έχεις τα παρακάτω χαρακτηριστικά προσωπικότητας. Εάν η απάντηση είναι ναι, τότε ανήκεις σίγουρα σε αυτούς τους ανθρώπους.

Είσαι οραματίστρια


Μερικοί άνθρωποι είναι σε θέση να φανταστούν το μέλλον, να οραματιστούν μια εμπνευσμένη διαδρομή και να επιλέξουν και τους ανθρώπους με τους οποίους θέλουν να κάνουν μαζί αυτό το «ταξίδι». Πρόκειται για ηγεσία με γνώμονα το σκοπό, είναι εστιασμένη και εμπνευσμένη. Εάν είσαι σε θέση να σκεφτείς το μέλλον με προνοητικότητα, τότε σίγουρα έχεις τη στόφα του ηγέτη.

Είσαι αυθεντική


Οι ηγέτες μεταφέρουν την αλήθεια. Τα λόγια και οι πράξεις τους ταυτίζονται. Αυτό βοηθά στην οικοδόμηση αξιοπιστίας και εμπιστοσύνης. Είναι γνήσιοι άνθρωποι και αυτό τους κάνει γοητευτικούς και κανει τους ανθρώπους να μην έχουν δεύτερες σκέψεις για την ειλικρίνειά τους.


Είσαι περίεργη


Ένας σοφός ηγέτης έχει ανοιχτό μυαλό και συλλέγει πληροφορίες πριν καταλήξει σε συμπεράσματα. Ακούει περισσότερο από όσο μιλάει, προσπαθώντας να καταλάβει σε βάθος. Αυτό του επιτρέπει να πάρει την καλύτερη απόφαση και να δώσει την καλύτερη λύση κάνοντας τους γύρω του να αισθάνονται ότι δεν πράττει χωρίς σκέψη ή κατά τύχη.

Δημιουργείς στενές σχέσεις


Οι ηγέτες γνωρίζουν καλά ότι η «σύνδεση» με ανθρώπους σε συναισθηματικό επίπεδο είναι ο μόνος τρόπος για να κερδίσουν τη δέσμευσή τους και τη συμμετοχή τους. Για να γίνει αυτό, πρέπει να μπαίνουν στη θέση των άλλων. Αυτή η «σύνδεση» ξεπερνά κατά πολύ την ενσυναίσθηση: είναι η προθυμία ακόμη και να ενεργήσουν για λογαριασμό τους προκειμένου να βελτιώσουν οποιαδήποτε κατάστασή. Κοίταξε λοιπόν τον τρόπο που ενεργείς και σκέψου τον τρόπο που συμπεριφέρεσαι στους άλλους. Το κάνεις με κατανόηση; Αν ναι, είσαι πραγματικός ηγέτης.

Είσαι ευσυνείδητη


Το να είσαι ευσυνείδητη είναι ένα από τα πιο πολύτιμα χαρακτηριστικά. Έχει να κάνει με την ανάληψη προσωπικής ευθύνης, με το να ζεις έχοντας την εσωτερική αίσθηση του σωστού και του λάθους. Οι ηγέτες δεν κερδίζουν ποτέ κατηγορώντας τους άλλους, αγνοώντας την ηθική και κάνοντας μόνο ότι ωφελεί τους ίδιους και μόνο αυτούς.

Δείχνεις θάρρος


Όταν ένας ηγέτης επιδεικνύει θάρρος, αναδεικνύει την προσωπικότητά του μπροστά στα εμπόδια. Θέλει οι άλλοι να καταλάβουν ότι η κατά μέτωπο αντιμετώπιση προκλήσεων θα φέρει θετικά αποτελέσματα. Οι ηγέτες δεν σταματούν όταν τα πράγματα γίνονται δύσκολα. Αντίθετα, «συγκεντρώνουν τα στρατεύματα» και ξεκινούν μαζί προς έναν κοινό στόχο.

Είσαι ταπεινή


Μεταξύ όλων αυτών των ηγετικών χαρακτηριστικών, η ταπεινοφροσύνη είναι από τα πιο ουσιαστικά και σπάνια. Οι ηγέτες που έχουν αυτή την ιδιότητα παραδέχονται τα λάθη τους και μαθαίνουν από αυτά. Είναι σε θέση να συγκρατήσουν το εγώ τους και να σκέφτονται με γνώμονα το «εμείς», να μην κομπάζουν ακόμη και όταν έχουν πετύχει κάτι πολύ σπουδαίο και να αναγνωρίζουν τη συνεισφορά της ομάδας τους σε αυτή τη διαδρομή.

Έχεις τη στόφα του ηγέτη;

Εάν έχεις τσεκάρει τα περισσότερα από τα παραπάνω χαρακτηριστικά, είσαι σίγουρα πολύ καλύτερη από τους περισσότερους ηγέτες. Ακόμα κι αν δεν είσαι εσύ ακριβώς ο επικεφαλής μιας ομάδας, αλλά ένα μέλος της, τα ηγετικά σου χαρακτηριστικά είναι απαραίτητα για την προώθηση των στόχων της ομάδας. Οι εργαζόμενοι, ειδικότερα, χρειάζονται κάποιον που να τους εμπνέει, όπως τα παιδιά που χρειάζονται κάποιον άξιο άνθρωπο για να τον μιμηθούν. Και αν έχεις όλα αυτά τα χαρακτηριστικά, οι άνθρωποι γύρω σου θα νιώθουν όμορφα να συνεργάζονται μαζί σου.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.