WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

6 «αθόρυβα» χαρακτηριστικά ανθρώπων που έχουν χαμηλό IQ


JTeam

21 Αυγούστου 2024

6 «αθόρυβα» χαρακτηριστικά ανθρώπων που έχουν χαμηλό IQ
Unsplash
Αυτά τα χαρακτηριστικά μαρτυρούν πως κάποιος διαθέτει χαμηλό IQ

Η νοημοσύνη θα λέγαμε πως μπορεί να οριστεί ως την ικανότητα του ατόμου να συλλογίζεται, να λύνει προβλήματα και φυσικά να μαθαίνει. Το επίπεδο νοημοσύνης ποικίλει από άνθρωπο σε άνθρωπο, καθώς περιλαμβάνει γνωστικές ικανότητες, όπως η αντίληψη, η γλώσσα, η μνήμη, που είναι διαφορετικά στον καθένα μας.

Κάποιοι έχουν υψηλό IQ, ενώ κάποιοι άλλοι χαμηλό, όπως προκύπτει από έρευνες που έχουν γίνει μέσα στα χρόνια. Πως, όμως, θα εντοπίσεις ποιοι άνθρωποι έχουν χαμηλό δείκτη νοημοσύνης; Υπάρχουν μερικά γνωρίσματα στην προσωπικότητά τους που μαρτυρούν το επίπεδο του IQ τους.

6 σημάδια των ανθρώπων με χαμηλό δείκτη νοημοσύνης (IQ)

1.Δεν έχουν καθόλου περιέργεια

Τα άτομα με χαμηλό δείκτη νοημοσύνης έχουν ελάχιστο ενδιαφέρον να μάθουν νέα πράγματα ή να εμβαθύνουν σε θέματα, διευρύνοντας τους ορίζοντές τους. Ικανοποιούνται με σύντομες και απλές απαντήσεις και ποτέ δεν βάζουν τους εαυτούς τους στη διαδικασία να σκεφτεί και να αναρωτηθεί για κάτι.

2.Δυσκολεύονται να προσαρμοστούν σε νέες καταστάσεις

Έιναι συχνό φαινόμενο τα άτομα με χαμηλό IQ να δυσκολεύονται να προσαρμοστούν σε νέα περιβάλλοντα. Αυτό συμβαίνει είτε γιατί αλλάζει ριζικά το πρόγραμμά τους και χάνουν την ισορροπία τους είτε γιατί καλούνται να αποδείξουν την αξία τους, γεγονός που τους προκαλεί άγχος και τους «παγώνει».

3.Δεν γνωρίζουν αυτό που δεν γνωρίζουν

«Εν οίδα ότι ουδέν οίδα», είχε πει ο Σωκράτης, ωστόσο οι άνθρωποι με χαμηλό δείκτη νοημοσύνης δεν το ενστερνίζονται. Θεωρούν τους εαυτούς τους πολύ έξυπνους, προσποιούνται ότι έχουν γνώσεις και απαντήσεις για όλα, με αποτέλεσμα πολλές φορές να εκτίθενται.

4.Τα βλέπουν όλα ή μαύρα ή άσπρα

Τα άτομα με χαμηλό IQ αντιλαμβάνονται τον κόσμο γύρω τους με «ασπρόμαυρους» όρους, αγνοώντας την γκρίζα ζώνη. Ειδικότερα, θεωρούν πως υπάρχουν μόνο αυτά τα δύο άκρα - του καλού και του κακού - αψηφώντας τη μέση λύση, που συνήθως είναι σωστότερη.

5.Δεν έχουν ενσυναίσθηση

Σύμφωνα με μια έρευνα του 2019 που πραγματοποιήθηκε στην Κίνα, τα άτομα με υψηλό IQ έχουν περισσότερη ενσυναίσθηση από τα άτομα με χαμηλή νοημοσύνη. Η μελέτη όρισε τη νοημοσύνη ως την ικανότητα να «λογικεύεις, να σχεδιάζεις, να λύνεις προβλήματα, να σκέφτεσαι αφηρημένα, να κατανοείς πολύπλοκες ιδέες, να μαθαίνεις γρήγορα και να διδάσκεσαι από την εμπειρία». Συνεπώς, τα άτομα με χαμηλό IQ μπορεί να δείχνουν λιγότερη ενσυναίσθηση για τους ανθρώπους γύρω τους.

6.Είναι εγωκεντρικοί

Το χαμηλό IQ μπορεί να οδηγήσει κάποιον να επικεντρωθεί υπερβολικά στη δική του ζωή, αδυνατώντας να δει έξω από τα όρια που ο ίδιος έχει θέσει στον εαυτό του. Αυτοί οι άνθρωποι είναι συνήθως εγωκεντρικοί, αγνοούν την πραγματικότητα και αδιαφορούν για τους ανθρώπους γύρω τους.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.