WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

5 τρόποι που μαρτυρούν ότι χειραγωγείσαι από έναν τοξικό άνθρωπο


JTeam

18 Οκτωβρίου 2024

5 τρόποι που μαρτυρούν ότι χειραγωγείσαι από έναν τοξικό άνθρωπο
Unsplash
Αν αυτά τα παραδείγματα σου ακούγονται οικεία, τότε συναναστρέφεσαι με έναν τοξικό άνθρωπο

Ένας από τους στόχους μας σε αυτή τη ζωή είναι να περιβαλλόμαστε από ανθρώπους που μας αγαπούν, μας σέβονται και μας στηρίζουν στις δυσκολίες της ζωής. Από την άλλη, όλοι προσπαθούμε να αποφύγουμε τους τοξικούς και χειριστικούς ανθρώπους, οι οποίοι μας δημιουργούν εμπόδια, μας υποτιμούν και γενικότερα στοχεύουν στο να μας απομακρύνουν από την αυτοεκτίμηση και την αυτοαγάπη.

Ο τοξικός άνθρωπος βλέπει το καλό μόνο στο πεδίο γύρω από τον εαυτό του και αδιαφορεί για τους υπόλοιπους. Έχει ανάγκη να ελέγχει όσους τον περιβάλλον, προκειμένου να τους κρατάει πάντοτε ένα βήμα πίσω αυτόν. Η χειραγώγηση είναι μία από τις μεθόδους που χρησιμοποιεί για να υποβαθμίσει, ακόμα κι αν εσύ δεν το καταλαβαίνεις. Πράττει με τρόπο, έχει σχέδιο και κυρίως στόχο.

Παρακάτω, θα βρεις τους πέντε τρόπους που ένας τοξικός άνθρωπος μπορεί να σε χειραγωγήσει χωρίς καν να το αντιληφθείς.

Jenny.Gr
Unsplash

Ο τοξικός άνθρωπος γίνεται χειριστικός με αυτούς τους πέντε τρόπους:

1.Σε κάνει να νιώθεις ότι συνέχεια του χρωστάς κάτι

Οι τοξικοί άνθρωποι έχουν την ικανότητα να σε κάνουν να νιώθεις συνέχεια ότι τους οφείλεις πράγματα, είτε σε προσωπικό είτε σε επαγγελματικό επίπεδο. Γνωρίζουν πώς ακριβώς να σου συμπεριφερθούν, ώστε να σε έχουν πάντα του χεριού τους και να σε κάνουν να αισθάνεσαι υπόχρεος. Ακόμα, μπορεί να πράξουν με τρόπο που να σε πληγώσει, όμως θα σου παρουσιάσουν ότι έκαναν ό,τι έκαναν για το καλό σου.

2.Σου ζητούν να αποδείξεις την αξία και την εμπιστοσύνη σου

Αυτός που σε χειραγωγεί υπογείως, σε βάζει συνεχώς στη διαδικασία να επιλέξεις ή εκείνον ή κάποιον άλλον, προκειμένου να βεβαιωθεί για την εμπιστοσύνη σου. Αυτή η τάση, μάλλον, σε φέρνει σε άβολη και αμήχανη θέση, αφού ακόμα κι αν έχεις διαφορετική άποψη, αναγκάζεσαι να πάρεις το μέρος του, αγνοώντας την προσωπική γνώμη σου.

3.Δεν γιορτάζει ποτέ τις επιτυχίες σου

Τις επιτυχίες και τα ευχάριστα γεγονότα στη ζωή μας είθισται να τα γιορτάζουμε, αφού δεν συμβαίνουν και κάθε ημέρα. Αυτές τις ξεχωριστές στιγμές, λοιπόν, ένας τοξικός άνθρωπος όχι μόνο δεν θα χαρεί με τη χαρά σου, αλλά θα προσπαθήσει να στην υποβαθμίσει και θα απουσιάζει από τον εορτασμό της. Είναι δεδομένο ότι ζηλεύει και κρύβει κακία.

4. Δεν ζητάει ποτέ συγγνώμη

Ο τοξικός άνθρωπος δεν θα σου ζητήσει ποτέ, μα ποτέ, συγγνώμη. Ακόμα κι αν κάνει ένα μεγάλο λάθος, θα προσπαθήσει να ρίξει την ευθύνη αλλού για να τη βγάλει «καθαρή». Δεν δέχεται να τον διορθώσεις, δεν δέχεται υποδείξεις και δεν πρόκειται ποτέ να παραδεχτεί ότι έχει εσφαλμένη εκτίμηση για κάτι. Μπορεί να έχεις 100% δίκιο, όμως όταν απέναντί σου έχεις έναν χειριστικό - τοξικό άνθρωπο, δεν θα το βρεις.

5.Είναι επικριτικός

Τα λάθη είναι μέσα στη ζωή κι όλοι υποκύπτουμε σε σφάλματα. Ο τοξικός άνθρωπος που θέλει να σε χειραγωγήσει με ύπουλο τρόπο, θα φροντίσει να σου δείξει το λάθος σου και να σε εκθέσει μπροστά σε όλους. Την ίδια στιγμή, θα προσπαθήσει να γκρεμίσει την αυτοπεποίθηση και την αυτοεκτίμηση που έχεις, αδειάζοντάς σε. Σε ό,τι κι αν κάνει, ψάχνει τα αρνητικά.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.