WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Τι πρέπει να λέει μια μαμά στο παιδί της πριν το βάλει για ύπνο - Η σημασία του βραδινού διαλόγου


JTeam

19 Οκτωβρίου 2024

Τι πρέπει να λέει μια μαμά στο παιδί της πριν το βάλει για ύπνο - Η σημασία του βραδινού διαλόγου
Pexels
Είναι η ιδανική στιγμή για να καλλιεργήσει μαζί του έναν σταθερό συναισθηματικό δεσμό και να το προετοιμάσει για μια ήρεμη νύχτα

Ο ύπνος είναι μια πολύτιμη στιγμή για κάθε παιδί, καθώς συμβάλλει στην ψυχοσωματική του ανάπτυξη και την ισορροπία της ημέρας.

Για τη μαμά, η βραδινή ώρα πριν από τον ύπνο μπορεί να αποτελέσει την ιδανική ευκαιρία για να καλλιεργήσει έναν σταθερό συναισθηματικό δεσμό με το παιδί της και να το προετοιμάσει για μια ήρεμη νύχτα.

Σε ποια πράγματα θα πρέπει να εστιάσει μια μαμά πριν βάλει το παιδί της για ύπνο

Jenny.Gr
Pexels

Καθησυχασμός και ασφάλεια

Τα παιδιά συχνά αναζητούν μια αίσθηση ασφάλειας πριν αποκοιμηθούν. Μια μητέρα μπορεί να τονίσει πόσο ασφαλές είναι το περιβάλλον τους και να τα καθησυχάσει, χρησιμοποιώντας μια σειρά από τις παρακάτω φράσεις:

-"Είσαι ασφαλής εδώ και πάντα θα είμαι κοντά σου."

-"Το δωμάτιό σου είναι το πιο ήσυχο και ασφαλές μέρος."

-"Είμαι δίπλα σου και αν χρειαστείς κάτι, είμαι εδώ."

Η αίσθηση ότι δεν είναι μόνα τους, ειδικά για τα μικρότερα παιδιά, τα βοηθά να χαλαρώσουν, να ηρεμήσουν και να νιώσουν προστατευμένα.

Θετικές σκέψεις και ευγνωμοσύνη

Καλλιεργήστε θετική σκέψη πριν τον ύπνο, κάτι που συμβάλλει στην ψυχική υγεία του παιδιού. Μπορείτε να του ζητήσετε να σκεφτεί τρία θετικά πράγματα που του συνέβησαν μέσα στη μέρα, αρχίζοντας την κουβέντα ως εξής:

-"Τι όμορφο συνέβη σήμερα;"

-"Πες μου κάτι που σε έκανε χαρούμενο."

-"Για τι πράγμα είσαι ευγνώμων σήμερα;"

Αυτή η διαδικασία τους μαθαίνει να εστιάζουν στα καλά πράγματα και δημιουργεί μια αίσθηση ευγνωμοσύνης που μπορεί να τα βοηθήσει να αποκοιμηθούν ήρεμα.

Jenny.Gr
Pexels

Αναγνώριση συναισθημάτων και επίλυση ανησυχιών

Η βραδινή στιγμή μπορεί να είναι η ευκαιρία για το παιδί να εκφράσει τυχόν φόβους ή ανησυχίες του. Είναι σημαντικό να του δίνετε την ευκαιρία να μιλήσει για αυτά:

-"Υπάρχει κάτι που σε απασχολεί;"

-"Θέλεις να μιλήσουμε για κάτι που σε στεναχώρησε σήμερα;"

Μέσω αυτού του διαλόγου, το παιδί αισθάνεται ότι ακούγεται και ότι οι ανησυχίες του δεν παραβλέπονται, κάτι που συμβάλλει στη συναισθηματική του ασφάλεια.

Μικρές ιστορίες ή παραμύθια με ηθικά διδάγματα

Τα παραμύθια παραδοσιακά αποτελούν ένα ισχυρό εργαλείο που συνδυάζει την ψυχαγωγία με τη μάθηση.

Ιστορίες με ήρωες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες, αλλά τελικά βρίσκουν λύσεις, μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά να ενισχύσουν την αίσθηση της εμπιστοσύνης στον εαυτό τους.

Επίσης, μπορούν να συνδεθούν με τα συναισθήματα του παιδιού, δίνοντάς τους τρόπο να τα αναγνωρίσουν και να τα επεξεργαστούν καλύτερα.

Λόγια αγάπης και ενίσχυση της αυτοεκτίμησης

Πριν κοιμηθεί το παιδί, είναι σημαντικό να νιώθει την αγάπη και την αποδοχή από τη μαμά του. Φράσεις όπως οι παρακάτω σίγουρα θα κάνουν... εξαιρετική δουλειά:

-"Σε αγαπώ πολύ."

- "Είμαι περήφανη για εσένα."

- "Είσαι μοναδικός/η και πολύ σημαντικός/ή για εμένα."

Αυτά τα λόγια όχι μόνο τονώνουν την αυτοπεποίθηση του παιδιού, αλλά δημιουργούν και μια αίσθηση ηρεμίας και σιγουριάς που θα τα συνοδεύσει στον ύπνο.

Jenny.Gr
Pexels

Προετοιμασία για την επόμενη μέρα

Η μαμά μπορεί να κλείσει την κουβέντα με θετικές σκέψεις για την επόμενη μέρα. Προτάσεις όπως οι ακόλουθες είναι ταιριαστές σε αυτή την περίπτωση:

- "Αύριο θα είναι μια υπέροχη μέρα."

- "Θα κάνουμε κάτι όμορφο μαζί."

- "Ανυπομονώ για όσα θα ανακαλύψουμε αύριο."

Αυτές οι φράσεις δημιουργούν στο παιδί την αίσθηση προσμονής και το βοηθούν να κοιμηθεί με θετική διάθεση για την επόμενη μέρα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.