WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Από το "Σε ακούω" μέχρι το "Μπορείς να τα καταφέρεις": 5 πράγματα που πρέπει να λες καθημερινά στο παιδί σου


JTeam

13 Οκτωβρίου 2024

Από το "Σε ακούω" μέχρι το "Μπορείς να τα καταφέρεις": 5 πράγματα που πρέπει να λες καθημερινά στο παιδί σου
Pexels
Ακόμα και αν σου φαίνονται απλά, μπορούν να έχουν τεράστια επίδραση στη συναισθηματική ανάπτυξη και αυτοπεποίθησή του

Η καθημερινότητα με ένα παιδί -για να μην πούμε και για περισσότερα- σίγουρα είναι γεμάτη υποχρεώσεις, άγχη και πιεστικό πρόγραμμα.

Υπάρχουν όμως μερικά πράγματα που κάθε μαμά πρέπει να λέει στο παιδί της συνέχεια. Ναι, αναφερόμαστε σε κάποιες κουβέντες, που ακόμα και αν φαίνονται απλές, μπορούν να έχουν τεράστια επίδραση στη συναισθηματική ανάπτυξη και αυτοπεποίθησή του.

Είσαι λοιπόν έτοιμη να του δώσεις την ώθηση που χρειάζεται;

Δες παρακάτω τα 5 πιο σημαντικά πράγματα που πρέπει να λες στο παιδί σου κάθε μέρα

Jenny.Gr
Pexels

"Σε αγαπώ"

Η αγάπη δεν είναι ποτέ δεδομένη και πρέπει να εκφράζεται καθημερινά. Όσο κουρασμένη ή αγχωμένη κι αν είσαι, μην ξεχνάς να λες στο παιδί σου πόσο το αγαπάς.

Αυτές οι δυο λέξεις του δημιουργούν μια αίσθηση ασφάλειας και θαλπωρής, ενισχύουν την αυτοεκτίμησή του και του δίνουν τη σιγουριά ότι είσαι πάντα εκεί για εκείνο, ό,τι κι αν γίνει.

Tip: Μην φοβάσαι να το επαναλάβεις πολλές φορές μέσα στη μέρα. Κάθε στιγμή είναι η κατάλληλη στιγμή για να δείξεις την αγάπη σου.

"Είμαι υπερήφανη για εσένα"

Τα παιδιά χρειάζονται επιβεβαίωση και ενθάρρυνση από τους γονείς τους. Το να τους πεις ότι είσαι περήφανη για αυτά, ακόμη και για τα μικρά καθημερινά κατορθώματα, βοηθάει να κατανοήσουν ότι οι προσπάθειές τους έχουν αξία.

Μπορεί να είναι κάτι τόσο απλό όσο να τακτοποιήσουν το δωμάτιό τους ή να δείξουν ευγένεια σε έναν φίλο τους.

Μην περιμένεις μεγάλα επιτεύγματα για να εκφράσεις την υπερηφάνεια σου.

Συμβουλή: Συνδύασε το με συγκεκριμένα παραδείγματα για να καταλάβει το παιδί σου τι έκανε σωστά και να το επαναλάβει.

"Μπορείς να τα καταφέρεις"

Η ενθάρρυνση είναι το κλειδί για να μεγαλώσουν παιδιά με αυτοπεποίθηση. Όταν ένα παιδί ακούει ότι οι γονείς του πιστεύουν σε αυτό, αρχίζει και το ίδιο να πιστεύει στις δυνάμεις του.

Είτε προσπαθεί να λύσει μια δύσκολη άσκηση είτε αντιμετωπίζει μια πρόκληση στο σχολείο, η φράση "μπορείς να τα καταφέρεις" του δίνει το θάρρος που χρειάζεται για να μην τα παρατήσει.

Extra Tip: Ακόμα κι αν αποτύχει, υπενθύμισέ του ότι το σημαντικό είναι η προσπάθεια, όχι το αποτέλεσμα.

Jenny.Gr
Pexels

"Σε ακούω"

Πολλές φορές τα παιδιά αισθάνονται ότι οι ενήλικες δεν τα ακούνε πραγματικά. Η φράση "σε ακούω" είναι πολύ ισχυρή γιατί δείχνει ότι λαμβάνεις υπόψη σου τα συναισθήματα και τις ανησυχίες του παιδιού σου.

Προσπάθησε να είσαι πραγματικά παρούσα στις συνομιλίες σας και να το ακούς με προσοχή, δείχνοντας κατανόηση και υποστήριξη.

Σημαντικό: Δώσε του χρόνο να εκφραστεί χωρίς να το διακόπτεις. Μερικές φορές το να ακούς είναι το καλύτερο που μπορείς να κάνεις.

"Σε εμπιστεύομαι"

Η εμπιστοσύνη είναι θεμελιώδης για τη σχέση μαμάς-παιδιού. Όταν λες στο παιδί σου ότι το εμπιστεύεσαι, του δίνεις την αίσθηση ότι μπορεί να πάρει αποφάσεις και να αναλάβει ευθύνες.

Αυτή η φράση χτίζει την αυτοεκτίμησή του και του δείχνει ότι έχεις πίστη στις ικανότητές του να διαχειρίζεται τις καταστάσεις.

Χρήσιμο: Όταν του λες "σε εμπιστεύομαι", ενθαρρύνεις την ανεξαρτησία του και την ανάπτυξη της κριτικής του σκέψης.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.

TAGS