WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Τα 5 στάδια πριν το οριστικό τέλος του γάμου σου


JTeam

22 Οκτωβρίου 2024

Τα 5 στάδια πριν το οριστικό τέλος του γάμου σου
Unsplash
Κανένας γάμος δεν είναι εύκολος και χρειάζεται προσπάθεια και επιμονή και από τις δύο πλευρές

Ο γάμος είναι μια μορφή επισημοποίησης της σχέσης δύο ανθρώπων, που γίνεται με τους καλύτερους οιωνούς. Κάποιες φορές, αυτή η ανταλλαγή όρκων κρατάει για πάντα, ενώ κάποιες άλλες έχει άδοξο τέλος, αφού το ζευγάρι αποφασίζει να τραβήξει χωριστούς δρόμους, κλείνοντας αυτό το κεφάλαιο στη ζωή του.

Όπως σε κάθε τέλος, έτσι και σε αυτό, πριν πέσει η αυλαία, υπάρχουν κάποια σημάδια που μαρτυρούν ότι η αντίστροφη μέτρηση έχει ξεκινήσει. Σίγουρα είναι επίπονο, σίγουρα σε εξαντλεί συναισθηματικά, όμως όταν έστω ο ένας από τους δύο παραμένει αδρανής, τότε το φινάλε είναι μονόδρομος.

Σύμφωνα με σύμβουλο σχέσεων, η κατάσταση που προηγείται του χωρισμού αποτελείται από ανάμεικτα συναισθήματα και ατελείωτες σκέψεις. Τα 5 στάδια που περνάει ένα ζευγάρι μέχρι τη στιγμή που θα αποφασίσει το τέλος του γάμου του είναι συγκεκριμένα και γνώριμα σε όσους έχουν βιώσει αυτή τη συνθήκη.

Αν, λοιπόν, εντοπίσεις τα πρώτα δείγματα, είναι μια καλή στιγμή να πάρεις την κατάσταση στα χέρια σου και να κάνεις μια εκτενή συζήτηση με τον σύζυγό σου, ώστε να προσπαθήσετε να λύσετε τα προβλήματα που έχουν προκύψει.

Jenny.Gr
Freepik

5 συνθήκες στον γάμο σου που μαρτυρούν ότι πλησιάζει το τέλος του

1.Απογοήτευση

Το πρώτο στάδιο είναι η απογοήτευση, δηλαδή η στιγμή που ο ένας από τους δύο συνειδητοποιεί ότι δεν είναι χαρούμενος στη σχέση του και δεν τρέφει τα ίδια συναισθήματα που έτρεφε στο παρελθόν. Όπως υποστηρίζουν οι ειδικοί σε θέματα σχέσεων, σε αυτό το στάδιο, σχεδόν όλοι δίνουν χρόνο στον εαυτό τους και στον σύντροφό τους, προκειμένου να επεξεργαστούν τα νέα δεδομένα.

2.Φθορά

Στο επόμενο στάδιο - το δεύτερο - ο ένας από τους δύο ξεκαθαρίζει ότι η θλίψη του δεν είναι παροδική, αλλά μόνιμη και συνειδητοποιεί πως οι διαφορές ανάμεσά τους δεν πρόκειται να γεφυρωθούν. Οι ρωγμές αρχίζουν να φαίνονται και οι διαφωνίες γίνονται καθημερινό φαινόμενο. Ωστόσο, ούτε σε αυτή τη φάση λαμβάνει την απόφαση να χωρίσει.

3.Απόσταση

Στο τρίτο στάδιο έρχεται η απόσταση. Ο ένας απομακρύνεται από τον άλλον και περνά πολύ χρόνο εκτός σπιτιού, ώστε να αποφεύγει τις συναντήσεις. Η συνύπαρξη αποδεικνύεται δύσκολη υπόθεση και η σχέση ανάμεσά τους μοιάζει να έχει καταστραφεί εντελώς. Οι επιθέσεις και τα κακόβουλα σχόλια δεν λείπουν από τις σύντομες συζητήσεις τους.

4.Εξάντληση

Το τέταρτο στάδιο περιλαμβάνει την εξάντληση. Ο γάμος έχει φθαρεί, η καθημερινότητα είναι μια σκέτη ρουτίνα και - τουλάχιστον - ο ένας από τους δύο ζει ρομποτικά χωρίς να βιώνει καμία ουσιαστική χαρά. Τα προβλήματα γιγαντώνονται στο μυαλό του και χρειάζεται χώρο και χρόνο για να αναπνεύσει.

5.Θάνατος του γάμου

Σε αυτό το σημείο, το διαζύγιο θεωρείται δεδομένο, το άλλοτε αγαπημένο ζευγάρι μοιάζει σαν ξένο πλέον και τίποτα δεν φαίνεται να τους κρατάει σε αυτό τον γάμο. Η δυσαρέσκεια τους έχει καταβάλει, όμως η απόφαση του οριστικού χωρισμού είναι «σκληρή», ειδικά αν πρόκειται για μακροχρόνιους γάμους. Όταν φτάσεις σε αυτό το στάδιο, ο γάμος στις πλείστες περιπτώσεις έχει τελειώσει.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.