WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Το Νο1 πράγμα που μπορείς να κάνεις κάθε μέρα για έναν υγιή εγκέφαλο


JTeam

22 Οκτωβρίου 2024

Το Νο1 πράγμα που μπορείς να κάνεις κάθε μέρα για έναν υγιή εγκέφαλο
Unsplash/ Simeon Asenov
O ευκολότερος τρόπος για να έχεις πάντα έναν υγιή εγκέφαλο είναι ένας

Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείς να κάνεις για να έχεις έναν υγιή εγκέφαλο. Η σωστή διατροφή, το να έχεις ένα χόμπι, η γυμναστική, είναι μερικοί μόνο τρόποι για να διατηρήσεις την πνευματική σου διαύγεια. Αλλά, ο ευκολότερος τρόπος για να έχεις πάντα έναν υγιή εγκέφαλο είναι άλλος, σύμφωνα με νευροεπιστήμονες. Ίσως, πάει κάπου το μυαλό σου.

Κατά τη διάρκεια εμφάνισής της σε μια ομιλία, η Δρ. Γουέντι Σουζούκι, νευροεπιστήμονας και καθηγήτρια, τόνισε ότι «μόνο 10 λεπτά περπάτημα, κάτι που μπορεί να κάνει ο καθένας οπουδήποτε, μειώνει τα επίπεδα άγχους και κατάθλιψης». Κάνοντας μια σύντομη βόλτα μπορεί να ισοδυναμεί με το να προσφέρεις στον εαυτό σου ένα « αφρόλουτρο νευροχημικών ουσιών» όπως η ντοπαμίνη και η σεροτονίνη, εξήγησε.

Ακόμα κι αν το περπάτημα δεν είναι από τα αγαπημένα σου πράγματα, ποτέ δεν είναι αργά για να ξεκινήσεις. Η ίδια η ειδικός, αφηγήθηκε στην ομιλία της ότι για αρκετά χρόνια επικεντρωνόταν στην καριέρα της και παραμελούσε το σώμα της. Μετά από ένα ταξίδι για ράφτινγκ στο Περού, ένιωσε κάτι το ξεχωριστό, και τότε άρχισε να ερευνά τις επιπτώσεις της σωματικής δραστηριότητας στον εγκέφαλο. Κάτι που πολλές έρευνες εξακολουθούν να κάνουν.

Σύμφωνα με μια ανασκόπηση του 2022 στο ιατρικό περιοδικό Neurology, τα άτομα που ασχολούνται με τακτική σωματική δραστηριότητα, συμπεριλαμβανομένου του περπατήματος, έχουν 17% χαμηλότερες πιθανότητες να αναπτύξουν άνοια από εκείνους που δεν ασκούνται συχνά. Εάν θέλεις να αμφισβητήσεις τον εαυτό σου, προσπάθησε να ενσωματώσεις «μορφές δραστηριότητας που απαιτούν στρατηγική [η οποία] θα λειτουργήσει περισσότερο τον προμετωπιαίο φλοιό του εγκεφάλου», όπως το ποδόσφαιρο ή το μπάσκετ, είπε η ειδικός. Πάντως, η ίδια επιβεβαιώνει πως οποιαδήποτε ώρα της ημέρας μπορείς να γυμναστείς, είναι η καλύτερη ώρα για γυμναστική.

Σήμερα το βράδυ, λοιπόν, αντί να κάτσεις μία ώρα να σκρολάρεις στα social media, βγες έξω είτε μόνος είτε με παρέα και κάνε μια σύντομη βόλτα. Όταν γυρίσεις, θα δεις τη διαφορά.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.