Ως ενσυναίσθηση ορίζεται η συναισθηματική ταύτιση με την ψυχική κατάσταση ενός άλλου ατόμου και η κατανόηση της συμπεριφοράς και των κινήτρων του, σύμφωνα με τον επίσημο ορισμό που αναφέρεται στη Wikipedia. Καταλαβαίνουμε, λοιπόν, πως πρόκειται για μια ύψιστη αρετή, που φέρνει κοντά τους ανθρώπους και τους βοηθά να πορεύονται στη ζωή τους με σεβασμό, αρμονία και κατανόηση.
Η έννοια της ενσυναίσθησης αποτελεί μία από τις σημαντικότερες στον κλάδο της ψυχολογίας, ωστόσο, παρά τη σπουδαιότητά της, δεν έχει καλλιεργηθεί απ’ όλους τους ανθρώπους. Κι αν κάτι είναι βέβαιο, είναι πως όσο νωρίτερα γνωρίσουμε τη σημασία αυτής της λέξης τόσο περισσότερα έχουμε να προσφέρουμε στον εαυτό μας, αλλά και στους άλλους.
Τα παιδια έχουν την τάση να είναι εγωκεντρικά, ειδικά τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Ωστόσο, ο τρόπος που θα διαχειριστούν οι γονείς τους αυτό το κομμάτι και θα τους διδάξουν την πραγματική σημασία της ενσυναίσθησης, θα παίξει καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της προσωπικότητάς τους. Αυτοσκοπός όλων των γονιών πρέπει να είναι το μεγάλωμα παιδιών που νοιάζονται και ενδιαφέρονται πραγματικά για τον πλησίον τους. Η διδασκαλία της ενσυναίσθησης βοηθά τα παιδιά να δημιουργήσουν ισχυρούς δεσμούς με τους ανθρώπους γύρω τους.
Όσοι γονείς κατάφεραν να μεταλαμπαδεύσουν στα παιδιά τους την ενσυναίσθηση, ώστε να γίνει κτήμα τους, χρησιμοποιούσαν τις παρακάτω 7 φράσεις. Συγκεκριμένα, πρόκειται για φράσεις-κλειδιά που τοποθετούν τα παιδιά στον κατάλληλο δρόμο, προσφέροντάς τους ερεθίσματα για να σκέφτονται τόσο τα δικά τους συναισθήματα όσο και των άλλων. Αυτές οι ερωτήσεις, βάζουν τα παιδιά σε μια διαδικασία σκέψης και περισυλλογής, διευρύνοντας τους ορίζοντές τους.
Ερωτήσεις μέσα από τις οποίες μαθαίνουν στα παιδιά την ενσυναίσθηση
- «Πώς νιώθεις;»
- «Πώς πιστεύεις ότι ένιωσαν, όταν συνέβη αυτό;»
- «Τι μπορείς να κάνεις για να τον βοηθήσεις να νιώσει καλύτερα;»
- «Ακούγεται σαν να είχε μια δύσκολη ημέρα. Τι πιστεύεις ότι σκεφτόταν;»
- «Βλέπω ότι είσαι αναστατωμένος. Ας το συζητήσουμε»
- «Μπορείς να σκεφτείς μια στιγμή που ένιωσες έτσι και εσύ;»
- «Είναι εντάξει να αισθάνεσαι λυπημένος/θυμωμένος με αυτό»
Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.