WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Το πιο απρόσμενο σημάδι που μαρτυρά ότι μπορεί να έχεις κατάθλιψη: Η συνήθεια που δεν υποπτεύεται κανείς


JTeam

9 Μαΐου 2025

Το πιο απρόσμενο σημάδι που μαρτυρά ότι μπορεί να έχεις κατάθλιψη: Η συνήθεια που δεν υποπτεύεται κανείς
Unsplash
Μια συνήθεια που πάνω από το ⅓ του πληθυσμού έχει, πλέον, εντάξει στην καθημερινότητά του.

Η αλματώδης ανάπτυξη της τεχνολογίας τις δύο τελευταίες δεκαετίες, η άνοδος των social media και η ευκολία της χρήσης του διαδικτύου, έχουν αλλάξει καθοριστικά την καθημερινότητα των ανθρώπων. Πλέον, αρκούν μερικά «κλικ» για να βρεθείς σε οποιαδήποτε πλατφόρμα και να αναζητήσεις ο,τιδήποτε σκεφτείς, χωρίς κανένα εμπόδιο. Το 2025, το κινητό αποτελεί προέκταση του χεριού μας, κλισέ, αλλά αδιαμφισβήτητα αληθινό. Και αυτό δεν αφορά μόνο τους ενήλικες, αλλά και τα μικρά παιδιά.

Οι συνεχείς ενημερώσεις, οι μικρές παγίδες και η «ψευτοθεωρία» μας, ότι η ώρα που είμαστε προσηλωμένοι στην οθόνη του κινητού μας, είναι η ώρα της προσωπικής χαλάρωσης, μας παρασύρουν σε αυτόν τον μικρόκοσμο όλο και περισσότερο. Την ίδια στιγμή, οι ψυχολόγοι επισημαίνουν πως η υπερβολική χρήση του κινητού μας, συνδέεται με υψηλότερα ποσοστά εμφάνισης άγχους και κατάθλιψης. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, οι άνθρωποι ξοδεύουν περίπου 4-5 ώρες την ημέρα στο κινητό τους, ωστόσο το όριο που διαχωρίζει τον απλό χρήστη από τον εθισμένο χρήστη, ποικίλει.

«Η υπερβολική χρήση του κινητού οδηγεί σε κατάθλιψη και η κατάθλιψη μας κρατάει κολλημένους στο κινητό μας. Δημιουργείται ένας κύκλος ανατροφοδότησης. Όσοι άνθρωποι είναι πραγματικά ευτυχισμένοι απλώς δεν κάνουν σκρολ», δήλωσε η Τζένι Γουάιζ - θεραπεύτρια για ζευγάρια και οικογένειες και παρουσιάστρια του podcast «Mediatox with Jenny Wise».

Jenny.Gr
Freepik

«Η ενασχόληση με το κινητό με κάνει να νομίζω ότι είμαι απασχολημένος με κάτι. Δεν σκέφτομαι, αν είμαι δυστυχισμένος ή αν νιώθω άγχος. Ωστόσο, μετά από όλο αυτό το σκρολ και την ακούσια σύγκριση των ζωών των ανθρώπων εκεί μέσα με τη δική σου, πιθανότατα να αισθάνεσαι χειρότερα από πριν», εξήγησε. Η πολύωρη πλοήγηση στο διαδίκτυο σε αποσυντονίζει - ακόμα κι αν δεν το καταλαβαίνεις. Αποσυνδέεσαι από τα συναισθήματά σου και αδυνατείς να ταυτιστείς με την πραγματικότητα.

Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο πως το σκρολ στο κινητό μας τις νυχτερινές ώρες, μπορεί να διαταράξει τον ύπνο μας. Το μπλε φως που εκπέμπεται από την οθόνη, επηρεάζει αρνητικά την ποιότητά του, καθώς έχει την ίδια ικανότητα αφύπνισης με τον ήλιο. Πώς σχετίζεται το μπλε φως με την κατάθλιψη; Οι επιστήμονες επιβεβαιώνουν πως οι άνθρωποι που δεν κοιμούνται αρκετά είναι πολύ πιο πιθανό να εμφανίσουν κατάθλιψη από τους υπόλοιπους.

Jenny.Gr
Unsplash

Τι συμβαίνει στον εγκέφαλό μας, όταν είμαστε συνεχώς πάνω στο κινητό μας; Σύμφωνα με τους ψυχολόγους, παλαιότερα, επιτρέπαμε στον εγκέφαλό μας να «κάνει διάλειμμα» και αυτός ο χρόνος τον βοηθούσε να παραμείνει υγιής. Για παράδειγμα, όση ώρα στεκόμασταν σε μια ουρά ή ήμασταν στο μετρό ή σε μια δημόσια υπηρεσία, απλώς περιμέναμε να έρθει η σειρά μας. Το μόνο που μπορούσαμε να κάνουμε, είναι να σκεφτούμε, και αυτή η διαδικασία λειτουργούσε σαν detox. Πλέον, οποιαδήποτε ώρα αναμονής, μας βρίσκει μπροστά από την οθόνη του κινητού μας.

Αν δεν λάβουμε σοβαρά υπόψη τα λόγια των ειδικών και δεν περιορίσουμε την έκθεσή μας στο διαδίκτυο και το ατελείωτο σκρολ, αργά ή γρήγορα θα έρθουμε αντιμέτωποι με τις συνέπειες.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.