Οι Millennials και οι Gen Zers αντιμετωπίζουν «χρηματική δυσμορφία». Αλλά, τι σημαίνει αυτό;
JTeam
21 Μαΐου 2025

Tα social media υπάρχουν για πολλούς λόγους στη ζωή μας. Άλλοι είναι καλοί, άλλοι τοξικοί. Ένας εξ αυτών είναι το να μας κάνουν να νιώθουμε απαίσια με τα (απαίσια) οικονομικά μας. Και επειδή το οικονομικό άγχος, έχει γίνει κάτι περισσότερο από viral στο διαδίκτυο, έχει δώσει χώρο στη ζωή μας στον όρο «money dysmorphia», (χρηματική δυσμορφία). Φυσικά, είναι πάντα ωραίο να γνωρίζουμε ότι δεν είμαστε οι μόνοι που έχουμε τέτοιους φόβους. Ωστόσο, όλοι μπορούμε να συμφωνήσουμε ότι το να αισθανόμαστε οικονομικά σίγουροι είναι προτιμότερο.
Πάμε στον όρο «χρηματική δυσμορφία» τώρα. Ίσως μπορείς να καταλάβεις τι σημαίνει, αλλά εάν δεν μπορείς, θα σου πούμε εμείς. Είναι όταν οι άνθρωποι έχουν μια διαστρεβλωμένη άποψη για τα οικονομικά τους. Εκδηλώνεται με δύο τρόπους. Είτε στο να δημιουργεί οικονομική ανασφάλεια σε κάποιον με καλό εισόδημα, κάποιον που αποταμιεύει και δεν έχει καθόλου χρέη, οδηγώντας τον να συσσωρεύει τα χρήματά του όταν δεν χρειάζεται ή εκεί που δεν χρειάζεται. Από την άλλη, μπορεί να δημιουργεί ένα σύμπλεγμα κατωτερότητας σε κάποιον που αγχώνεται για τα χρήματα ή βγάζει λιγότερα από τους ανθρώπους γύρω του. Όπως κι αν εκδηλώνεται, είναι κάτι που παραποιεί την κρίση μας ως προς τα οικονομικά μας. Το περιεχόμενο που καταναλώνουμε στο διαδίκτυο, επιδεινώνει αυτό το συναίσθημα και είναι περισσότερο διαδεδομένο στους Gen Zers και στους millennials.
@destinydalion Have you guys been feeling money dysmorphia lately?? #finance #money #financialliteracy #advice ♬ original sound - Destiny
«Όταν οι άνθρωποι δημοσιεύουν περιεχόμενο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που υπονοεί μια συγκεκριμένη οικονομική κατάσταση, άλλοι συχνά το συγκρίνουν με τη δική τους κατάσταση και αισθάνονται οικονομικά ανεπαρκείς», σημειώνει η Κόρτνεϊ Άλεβ, Υπεύθυνη Χρηματοοικονομικών Θεμάτων Καταναλωτών στην Credit Karma. Τελικά, η σύγκριση είναι η βασική πηγή της χρηματικής δυσμορφίας. Στον κόσμο μας, ένα αξιοζήλευτο προφίλ στα social media, είναι αυτό που μετράει εξάλλου. Μάλιστα, μια πρόσφατη έκθεση από την Ally, αποκάλυψε ότι σχεδόν το 40% της Γενιάς Ζ έχει παραδεχτεί ότι έχει χρεωθεί για να διατηρήσει την «εικόνα» του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
«Χρηματική δυσμορφία»: Πώς την αντιμετωπίζεις;
Αρχικά, χρειάζεται να ξέρεις πως δεν είσαι ο μόνος που νιώθεις ότι δεν έχεις καλή κρίση σχετικά με τα οικονομικά σου. Τα χρήματα επηρεάζουν τον καθένα διαφορετικά και το να βιώνεις σκαμπανεβάσματα με αυτά, είναι απολύτως φυσιολογικό. Ωστόσο, εάν το να κάνεις συγκρίσεις είναι κάτι που θέλεις να διορθώσεις, τότε αρχικά χρειάζεται να έχεις μια σαφή εικόνα των οικονομικών σου, χωρίς την επίδραση εξωτερικών παραγόντων.
Για να το κάνεις αυτό, προγραμμάτισε έναν χρόνο για να ελέγχεις ουσιαστικά όλους τους λογαριασμούς σου, σε σχέση με το εισόδημά σου και τις αποταμιεύσεις σου. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να προσδιορίσεις ρεαλιστικά πώς είναι η οικονομική σου κατάσταση. Δηλαδή, μπορείς να θέσεις σαφείς οικονομικούς στόχους για τον εαυτό σου και ένα σχέδιο για την επίτευξή τους. Με αυτόν τον τρόπο, κάθε φορά που αρχίζεις να συγκρίνεις την οικονομική σου κατάσταση με κάποιου άλλου, επέστρεψε στο σχέδιό σου και σκέψου ότι το παν είναι να κάνεις έξυπνες οικονομικές κινήσεις.
Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.