Αναλαμβάνετε κάθε φορά τα πάντα με αποτέλεσμα να νιώθετε αγχωμένες και κουρασμένες;
Σήμερα, οι περισσότερες γυναίκες προσπαθούν να διεκπεραιώσουν τις υποχρεώσεις και να ανταποκριθούν σ’ όλους τους ρόλους πολύ καλά. Πρέπει να ταυτόχρονα να είναι άψογες μητέρες, να έχουν μια λαμπρή καριέρα, να είναι νοικοκυρές και πρότυπο καλής συντρόφου. Όλη μέρα, προσπαθούν να ανταπεξέλθουν άριστα στις υποχρεώσεις τους. Κάποια στιγμή όμως, όλη αυτή η πίεση και η ανάγκη της τελειότητας προκαλεί εξάντληση των αποθεμάτων τόσο των ψυχικών όσο και των σωματικών. Με αποτέλεσμα έντονα ξεσπάσματα, κρίσεις και το αίσθημα της αδικίας να υπερισχύει. Νιώθετε σύχνα πως κανένας δεν σας καταλαβαίνει, ματαιοδοξία για την ζωή σας, φόβο πως οι επιλογές που έχετε κάνει, σας έχουν παγιδέψει σε μια καθημερινότητα όπου δεν υπάρχει περιθώριο για προσωπική ζωή. Η κατάσταση που βιώνετε προκαλεί προβλήματα επικοινωνίας με τα παιδιά σας, τον σύντροφό σας, τους συναδέλφους σας και γενικότερα στις σχέσεις σας. Tο σημαντικότερο όμως είναι πως φτάνετε σ' ένα σημείο να μην νιώθετε καλά με το εαυτό σας. Έχετε ανεβάσει το πήχη πολύ ψηλά και κατηγορείτε έσας, σε περίπτωση που δεν προλάβετε να φέρετε κάτι εις πέρας. Συνέπως, αυτό αρχίζει να καταστρέφει την αυτοπεποίθηση και την αυτοεκτίμησηση σας.
Πως μπορεί να βελτιωθεί ή να αλλάξει η καθημερινότητά σας;
• Εστιάστε που θέλετε να είστε καλές και προσπαθήστε να επικεντρωθείτε σ’ αυτό.
• Μην διστάσετε να εξωτερικεύσετε τα συναισθήματα σας και να ζητήσετε βοήθεια από τα άτομα που είναι γύρω σας. Το γεγονός ότι μιλάτε για το πώς νιώθετε ζητώντας βοήθεια δεν σημαίνει ότι δεν είστε άξια ή παραιτήστε από τις ευθύνες σας. Μην το βιώνετε ως ήττα.
• Να θυμάστε ότι τα άτομα που τα κάνουν όλα μόνα τους μπορεί να δείχνουν δυναμικά όμως συχνά εξουθενώνονται σωματικά και ψυχολογικά. Μια καλυμμένη ανταγωνιστική διάθεση δηλαδή η βαθιά ριζωμένη πεποίθηση ¨εγώ το κάνω καλύτερα¨ αλλά και η ανάγκη να αποδείξουν ότι αξίζουν και να νιώθουν ότι οι άλλοι τους χρειάζονται αποτελούν συνήθως την καρδιά του προβλήματος.
• Μη συγκρίνεστε με άλλους καθώς έτσι είναι πιο πιθανό να αισθανθείτε μειονεκτικά απέναντι σε κάποιον που μπορεί να είναι καλύτερος από εσάς σε κάτι.
• Μην ενεργείτε αποκλειστικά για να αποδείξετε την αξία σας ή να εισπράξετε την επιβράβευση των άλλων. Έχετε εμπιστοσύνη στον εαυτό σας αλλά δεχτείτε και τα όρια σας.
• Μην βιάζεστε να πείτε ναι όταν σας αναθέτουν αρμοδιότητες. Εκφράστε τον προβληματισμό σας χρησιμοποιώντας προτάσεις όπως: άσε με να το σκεφτώ ή να δω τη μπορώ να κάνω κλπ.
• Αφήστε και τους άλλους να προτείνουν λύσεις ή διαπραγματευτείτε λύσεις που συμφέρουν όλους.
• Δείξτε εμπιστοσύνη. Είναι σημαντικό να πείσετε το άτομο από το οποίο ζητάτε βοήθεια ότι εκτιμάτε την προθυμία του. Η συνεργασία ωστόσο προϋποθέτει εμπιστοσύνη στον άλλο και αποδοχή του ότι μπορεί να κάνει κάτι διαφορετικά από ότι εσείς.
Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.