WELL BEING ΣΧΕΣΕΙΣ & ΣΕΞ

Εκ πεποιθήσεως "Peter Pan"


2 Απριλίου 2013

Τι γίνεται με τους άνδρες που επιμένουν να παραμένουν παιδιά;

Άνδρες που αρνούνται να µεγαλώσουν και να αναλάβουν τις ευθύνες τους, δηλαδή σοβαρή σχέση, γάµο, παιδιά και οικογένεια, ενήλικες στα χαρτιά που όµως συµπεριφέρονται σαν αιώνιοι έφηβοι σε µια παρατεταµένη dolce vita. Μήπως η περιγραφή αυτή σας φέρνει στο μυαλό κάποιον γνωστός σας;

Οι εργένηδες δεν εμφανίστηκαν τελευταία, υπήρχαν και θα υπάρχουν. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια ο αριθμός τους αυξάνεται συνεχώς. Οι οικονομικοί, συναισθηματικοί και κοινωνικοί παράγοντες έχουν συμβάλλει σ’αυτό. Η χειραφέτηση των γυναικών, η µεγαλύτερη ευκολία στη δηµιουργία προγαµιαίων σχέσεων και σεξουαλικών συνευρέσεων, η αντισύλληψη, η εξιδανίκευση της νεότητας, καθώς και η οικονοµική κρίση, είναι κάποιοι λόγοι που διευκολύνουν να παραµένουν εργένηδες. Οι εργένηδες εµφανίζουν στοιχεία συναισθηµατικής ανωριµότητας, καθώς δυσκολεύονται να αναλάβουν ευθύνες και φοβούνται την ουσιαστική δέσµευση.

Πόσες φορές σας έχει τύχει να ακούσετε τις παρακάτω φράσεις σε ανδρικές κουβέντες;

«Θέλω να ζω για το τώρα, χωρίς ψυχαναγκασµούς, να χαρώ την ανεξαρτησία µου». «Γιατί δηλαδή “πρέπει” και καλά να δεσµευτώ µε έναν άνθρωπο για ολόκληρη τη ζωή µου»; «Λέω στην κοπέλα µου, τι νόηµα έχει ο γάµος, αφού είµαστε µια χαρά και ζούµε ήδη σαν παντρεµένοι»; «Δεν βλέπεις γύρω σου τόσα διαζύγια»; «Είναι αλήθεια τελικά αυτό που λένε, πως ο γάµος σκοτώνει τον έρωτα». «Προτιµώ µια σχέση που να µην είναι καταπιεστική και να µου αφήνει χρόνο για εξόδους µε τα φιλαράκια µου και για το χόµπι µου».

Το σύνδρομο του «Peter Pan», όπως συνηθίζετε να λέγεται από τους ειδικούς, προκειμένου να περιγράψουν έναν άνθρωπο που παραπαίει ανάμεσα στην εφηβεία και στην ενήλικη ζωή. Πρόκειται για κάποιον που, παρότι βιολογικά είναι ενήλικας, συναισθηµατικά, αλλά και στη συµπεριφορά του, εµφανίζεται µε εφηβικά και κάποιες φορές παιδικά χαρακτηριστικά.

Τα άτομα αυτά που αρνούνται να μεγαλώσουν είναι συνήθως εγωιστικά, εγωκεντρικά και δυσκολεύονται να μιλήσουν για τα συναισθήματά τους και όταν το κάνουν είναι συνήθως ακραία και υπερβολικά είτε πρόκειται για θυµό, είτε για χαρά. Συχνά κρύβουν τη στεναχώρια τους, δείχνουν ότι δεν τους αγγίζουν κάποιες καταστάσεις. Συνηθίζουν, να είναι αναβλητικοί στην ζωή τους και να αποφεύγουν να αναλάβουν ευθύνες. Αφήνουν άλλους να πάρουν την ευθύνη για εκείνους. Έχει παρατηρηθεί πως οι σύγχρονοι Peter Pan δυσκολεύονται να δημιουργήσουν ουσιαστικές φιλίες καθώς προϋποθέτουν δέσμευση και κατανόηση των συναισθημάτων του άλλου. Αυτό είναι μια πιο γενική παρατήρηση. Στην ουσία όμως, είναι πραγματικοί φίλοι απλά δεν μπορούν να κατονοήσουν και να δεχτούν εύκολα, πως ο κολλητός τους, ξαφνικά χθες εκεί που τα "έπιναν" του ξέφυγε η λέξη "Παντρεύομαι", αυτομάτως ο Peter Pan σκέφτεται "Δεν μπορεί να το εννοεί, το πρωί θα το έχει ξεχάσει". Ωστόσο, επειδή φοβούνται την μοναξιά επιλέγουν να έχουν πολλούς ανθρώπους γύρω τους, οι οποίοι θα ικανοποιούν τις ανάγκες τους. Αν και φαίνονται πολύ κοινωνικοί, κεφάτοι και γεµάτοι αυτοπεποίθηση, στην ουσία είναι ανασφαλής, φοβισµένοι και βαθύτατα λυπημένοι.

Με την οικογένεια τους έχουν µια εξάρτηση, καθώς συναισθηµατικά δεν έχουν ενηλικιωθεί. Παράλληλα, θέλουν να δείχνουν ανεξάρτητοι, γι’ αυτό και τα συναισθήµατά τους απέναντι στους γονείς του είναι αντιφατικά. Στον εργασιακό τομέα, τα άτομα αυτά αποφεύγουν να αναλάβουν ευθύνες και πολλές φορές αντιδρούν άσχημα όταν τους ασκείται κριτική. Ωστόσο, η επαγγελματική τους ζωή αποτελεί προτεραιότητα για εκείνους και λειτουργεί ως αντίβαρο για την προσωπική  τους ζωή.

Αλήθεια οι άντρες αυτοί από ποιες γυναίκες έλκονται;

Οι σύγχρονες Γουέντι είναι αυτές που επιλέγουν και έλκονται από το είδος των αντρών αυτών. Έχουν την τάση να αναλαμβάνουν το μητρικό ρόλο στη σχέση. Καθώς ο άνδρας είναι αναβλητικός, ανεύθυνος και εγωιστής, όλα κινούνται γύρω από τις δικές του ανάγκες και χρειάζεται κάποιον να του τις ικανοποιεί. Συνήθως, παρατηρείται οι σύγχρονες Γουέντι να αφήνουν στην άκρη τις δικές τους ανάγκες και να προσπαθούν να ικανοποιήσουν τις δικές τους. Τελικά, µε τη στάση τους, οι συγκεκριµένες γυναίκες διαιωνίζουν το πρόβληµα και επιτρέπουν στο σύντροφό τους να παραµένει συναισθηµατικά παιδί.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.