WELL BEING ΣΧΕΣΕΙΣ & ΣΕΞ

Μην το παίρνετε προσωπικά


13 Μαΐου 2013

Γιατί ασχολείστε με τις ζωές των άλλων; 

Πολλοί άνθρωποι μπαίνουν στην παγίδα να συγκρίνουν τη ζωή τους με την ζωή των άλλων. Γιατί έχει καλύτερη δουλειά από εμένα, γιατί δεν μπορώ να βρω σωστό σύντροφο, γιατί, γιατί γιατί... Γιατί οι περισσότεροι άνθρωποι επιλέγουν να ασχολούνται με τις ζωές των άλλων και όχι με τη δική τους; Η σύγκριση και επακόλουθος φθόνος αντικατοπτρίζουν έναν κακοδιαχειριζόμενο θαυμασμό, αφού αντί να είναι ερέθισμα για προσωπική υπέρβαση καταλήγει να γίνεται φρένο για τις προσωπικές ικανότητες.

Πολλές φορές όμως οι άνθρωποι χάνουν τον έλεγχο και ο φθόνος για τις ζωές των άλλων γίνεται μεγαλύτερος. Το συναίσθημα αυτό που ορίζεται ως "λύπη για το καλό του άλλου" κάνει το φθονερό να δυσκολεύεται να σχετιστεί θετικά με το πιο άμεσο περιβάλλον του, καθώς αυτοί τους οποίους φθονεί είναι συνήθως πολύ κοντινά του πρόσωπα.

Πώς μπορεί κάποιος να απαλλαγεί από το φθόνο αυτό; Πώς μπορεί να μην παίρνει προσωπικά τις ζωές των άλλων;

Οι ειδικοί συνιστούν πως δεν υπάρχει λόγος να βλέπει το καλό των άλλων σαν ένα παράγοντα που υποτιμά την ίδια του τη ζωή. Το ότι ο άλλος έχει καλύτερη δουλειά ή μια ευτυχισμένη οικογένεια δεν σημαίνει πως εσύ είσαι λάθος ή δεν είσαι άξιος να αποκτήσεις το ίδιο. Απλά, δεν έχεις ασχοληθεί ή θελήσει να το κάνεις.  Αν λοιπόν αντικαταστήσει κανείς το φθόνο με την πρόκληση τότε μπορεί να δει διαφορετικά τη ζωή και να καταφέρει τα όσα ονειρεύεται. Η καλύτερη σύγκριση είναι αυτή που πραγματοποιεί κανείς με τον εαυτό του. Από εκεί που βρίσκεται μπορεί να επιδιώξει, να κατακτήσει  το μέρος που φιλοδοξεί να καταλάβει. Η αυτογνωσία και η προσωπική βελτίωση μπορεί να φέρει αποτέλεσμα. 

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.