WELL BEING ΣΧΕΣΕΙΣ & ΣΕΞ

Τι συμβαίνει όταν δεν μπορείτε να αρνηθείτε;


20 Μαΐου 2013

Η χαμηλή αυτοεκτίμηση σαμποτάρει τη δύναμη του να πει κανείς όχι. 

Πολλοί είναι οι άνθρωποι που επιλέγουν να μην φέρουν αντίρρηση, να κάνουν πράγματα που δεν τους αρέσουν, επειδή φοβούνται να αρνηθούν ή δεν θα γίνουν αποδεκτά από την κοινωνική τους ομάδα. Οι ειδικοί ισχυρίζονται πως τα άτομα με χαμηλή αυτοεκτίμηση δυσκολεύονται να εκφράσουν τη θέληση τους, να πουν όχι ή να εκφράσουν αντίθετη γνώμη απ΄αυτήν του συνομιλητής τους.

Ακόμα, η κατηγορία των ανθρώπων αυτών ανησυχεί μήπως απογοητεύσουν τους γύρω τους. Αγχώνονται να αναλάβουν πράγματα και να τα διεκπεραιώσουν στο έπακρο. Η δύσκολη και απαιτητική καθημερινότητα δεν τους επιτρέπει να ανταποκριθούν.

Πώς μπορούν όμως να αντιμετωπίσουν τη δυσκολία αυτή;

Πρώτα απ΄όλα θα πρέπει να βρουν απαντήσεις μέσα τους. Ο φόβος της απογοήτευσης έχει να κάνει με τον φόβο της απόρριψης. Για ποιο λόγο, είναι σημαντικό για εκείνους να ικανοποιούν τα θέλω των άλλων ; Γιατί θέτουν σε δεύτερη μοίρα τα δικά τους θέλω; Πώς νιώθουν όταν δεν καταφέρνουν να ανταποκριθούν άριστα στις απαιτήσεις του περιβάλλοντος τους; Τα συναισθήματα που νιώθουν από την αποτυχία αυτή, πόσο δυσλειτουργικά είναι για την ζωή τους;

Για να αναγνωρίσουν οι άλλοι την αξία σας, πρέπει πρώτα να μάθετε εσύ να εκτιμάτε τον εαυτό σας. Κάντε την αρχή με μικρές ανταμοιβές από εσάς για εσάς ή κάνοντας πράγματα που σας ευχαριστούν. Ξεκινάτε να λέτε όχι σε θέματα που δεν έχουν μεγάλη σημασία π.χ. αρνηθείτε μια έξοδο αν το πρόγραμμα σας είναι φορτωμένο. Τέλος να θυμάστε πως όταν δίνετε πρέπει και να παίρνετε. Για να τα καταφέρετε φροντίστε να γνωστοποιήσετε τις ανάγκες σας ακόμα και τις πιο μικρές.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.