Με αφορμή τη ταινία-πρόκληση του Δανού Λαρς φον Τρίερ, η γνωσιακή ψυχολόγος Εύη Σύρου, μιλά για το θέμα αυτό.
Παλιότερα, λόγω στερεότυπων, ήταν πιο δύσκολο για μια γυναίκα να φλερτάρει δημοσίως. Τότε θα έφτανε στο σημείο μέχρι και να υποδυθεί τον ρόλο της ιερόδουλης. Σήμερα, που το Διαδίκτυο κρύβει καλά τις εμμονές μας, η γυναίκα δεν διαφέρει σε τίποτα από έναν σεξομανή άνδρα.
Στο σημείο αυτό, έρχεται να το εξηγήσει, φέρνοντας ως παράδειγμα, μια 33 χρόνη γυναίκα, που αυτοδιαγνώστηκε όπως η πρωταγωνίστρια της ταινία, ως νυμφομανής. Εύκολα, παρατηρεί κανείς ότι τα όρια ξεπερνιούνται. Συγκεκριμένα, «από μικρή χρησιμοποιούσα το σεξ σαν όπλο. Με ιντρίγκαρε να αρέσω όχι μόνο στο αγόρι μου, αλλά σε όλους. Στο αγόρι της καλύτερής μου φίλης, σε φίλους του πατέρα μου, το βλέμμα τους με ντόπαρε σαν ναρκωτικό και χωρίς να το καταλάβω πέρασα στο άλλο άκρο. Ήξερα ότι αυτό που έκανα ήταν κακό, αλλά δεν μπορούσα να το σταματήσω. Και όταν τελικά κατάφερα να μπω σε μια κανονική σχέση, με εκδικήθηκε το ίδιο μου το σώμα. Μέχρι σήμερα, δεν μπορώ να έχω φυσιολογική συνεύρεση με τον σύντροφό μου, πονάω σε κάθε επαφή. Έχω κάνει κάθε είδους θεραπείας, αλλά ο πόνος παραμένει. Μου λένε ότι είναι ψυχοσωματικό, τα φάρμακα δεν με πιάνουν».
Η ψυχολόγος συμπληρώνει: «Η εξάρτηση από τα ναρκωτικά, τη νικοτίνη και τον τζόγο έχει κοινές συμπεριφορές με την εξάρτηση από το σεξ. Η επικινδυνότητα ξεφεύγει από την ψυχολογική της διάσταση και βάζει σε κίνδυνο την υγεία και τη σωματική ακεραιότητα της γυναίκας. Ενώ όμως στους ναρκομανείς, για παράδειγμα, προτείνεται η πλήρης αποχή, στη νυμφομανία τα πράγματα είναι πιο περίπλοκα. Μέσα από τις συνεδρίες διερευνούμε τι κρύβεται πίσω από το σεξ, γιατί χρησιμοποιείται σαν φάρμακο άλλων ψυχικών τραυμάτων. Όσο οξύμωρο και αν ακούγεται, πολύ συχνά, πίσω από μια ορκισμένη νυμφομανή κρύβεται ένα τρομαγμένο κορίτσι που ψάχνει σε λάθος μέρη την αγάπη».
Τα όρια μεταξύ ενός υπερσεξουαλικού ατόμου που απλώς απολαμβάνει να κάνει πολύ συχνά σεξ και κάποιου που φτάνει στην ψυχοπαθολογία παραμένουν δυσδιάκριτα. Χαρακτηριστικό είναι ότι η νυμφομανία ή σατυρίαση, όπως μας πρωτοσυστήθηκε πριν από περίπου 50 χρόνια, δεν υφίσταται ως νοσολογική οντότητα στην ψυχιατρική επιστήμη, αν και προσφάτως έχει προταθεί να γίνει. Τις περισσότερες φορές, προτού χτυπήσει την πόρτα του ψυχολόγου, μια νυμφομανής γυναίκα επισκέπτεται γυναικολόγο.
Ποια είναι τα σημάδια του εθισμού;
Τα κυριότερα καμπανάκια που μαρτυρούν σεξουαλικό εθισμό είναι τα εξής: σεξ χωρίς προφυλάξεις, επιδειξιμανία, καταναγκαστικός αυνανισμός, πολλαπλές σχέσεις, επίμονη χρήση πορνογραφίας one-night stands, σεξ σε ακατάλληλο μέρος και πορνεία-κυρίως σε γυναίκες που παρουσιάζουν διαταραχή προσωπικότητας-, μείωση της παραγωγικότητας στη δουλειά, απομάκρυνση από οικογένεια και φίλους.
Το 2% των περιπτώσεων σξομανίας έχει να κάνει με οργανικά αίτια: η υπερέκρισση ανδρογόνων αυξάνει τη σεξουαλικότητα και στους άνδρες και στις γυναίκες. Οι μανιοκαταθλιπτικοί όταν βρίσκονται στη φάση της μανίας και κάποιοι ασθενείς με σπάνιες μορφές επιληψίας μπορεί να εμφανίσουν υπερσεξουαλικότητα κατά τη διάρκεια μιας κρίσης. Για το υπόλοιπο 98% τα αίτια είναι ψυχολογικά και απαιτούν διεξοδικές συνεδρίες. Στη χώρα μας, η Εταιρία Μελέτης και Πρόληψης Σεξουαλικής Κακοποίησης έρχεται δυστυχώς αντιμέτωπη με πολλά ακραία περιστατικά.
Τα περαστικά αυτά της πραγματικής ζωής, κάνουν τον Λαρς φον Τρίερ να χαμογελάει σαν λέει «Δεν είμαι τίποτε παραπάνω από ένας καλός παρατηρητής της ανθρώπινης ψυχοσύνθεσης».
Πηγή: ΒΗmagazino
Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.