Τι γίνεται όταν μπερδεύονται τα όρια; Πολλές φορές οι συμπεριφορές τον άλλον μας θίγουν ή μας στεναχωρούν. Άλλες, πάλι οι ίδιες οι συμπεριφορές μπορεί να είναι αποδεκτές. Τι άλλαξε;
Η αλήθεια είναι πως τα όρια αποδοχή ενός ατόμου, μπορούν να επηρεαστούν από τρεις παράγοντες.
Ο εαυτός: Ο κάθε άνθρωπος έχει τα δικά του πιστεύω, απόψεις, αρχές, κώδικα αξιών. Σύμφωνα λοιπόν μ΄αυτά, για κάποιους ανθρώπους μερικές συμπεριφορές είναι αποδεκτές και μερικές όχι. Ακόμα, η συναισθηματική διάθεση του ατόμου δεν είναι πάντα η ίδια. Μπορεί η εκδήλωση μιας μη αποδεκτής συμπεριφοράς να συμπέσει τη στιγμή που είστε εκνευρισμένος. Αν η ιδία συμπεριφορά είχε εκδηλωθεί όταν ήσασταν χαρούμενος ή χαλαρός, μπορεί να μην είχατε την ίδια αντίδραση.
Το περιβάλλον: Ο χώρος που εκδηλώνεται μια συμπεριφορά παίζει μεγάλο ρόλο. Καθώς, μπορεί η ίδια συμπεριφορά να είναι αποδεκτή από το παιδί σας στο σπίτι ενώ στο σπίτι της γιαγιάς να μην είναι.
Ο άλλος: Δεν γίνεται να συμπαθεί και να ταιριάζει κάποιος με όλους τους ανθρώπους. Έτσι, μια κουβέντα ή ένας αστείος χαρακτηρισμός από ένα φίλο να είναι αποδεκτός, αλλά από ένα άγνωστο όχι.
Οι παράγοντες αυτοί λοιπόν επηρεάζουν τη συμπεριφορά του ατόμου. Σκεφτείτε πως η συμπεριφορά είναι σαν ένα μεγάλο παράθυρο. Μοιράστε το παράθυρο αυτό με μια νοητή γραμμή, σε δυο κομμάτια, αποδεκτές συμπεριφορές και μη. Η γραμμή που τις ξεχωρίζει είναι το όριο αποδοχής. Εσείς καθορίζετε πως θα κινείται. Αναλόγως, πόσο εγκλωβισμένος είστε στους ρόλους σας και πόσο άκαμπτα είναι τα πρέπει σας.
Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.