WELL BEING ΣΧΕΣΕΙΣ & ΣΕΞ

Πόσο μπέρδεμα είναι οι ανθρώπινες σχέσεις;


11 Ιουνίου 2013

Τι γίνεται όταν ο έρωτας σε παρασύρει; Όταν η ένταση και το πάθος στην αρχή μιας σχέσης είναι τόσο έντονα, που δεν θες με τίποτα να τελειώσει. Κι όμως, υπάρχουν κάποιοι εξωτερικοί παράγοντες που μπορούν να «σαμποτάρουν» τα συναισθήματά αυτά. Ποιοι είναι οι παράγοντες αυτοί; Πώς μπορεί να το διαχειριστεί κανείς αυτό;

Όταν ένα άτομο, είναι τόσο ευτυχισμένο, είναι φυσιολογικό να νιώθει φόβο και άγχος, πως όλο αυτό που ζει τώρα, κάποια στιγμή θα τελειώσει. Έτσι, βάζει τον εαυτό του σε μια διαδικασία να προετοιμαστεί για ένα «άδοξο τέλος». Η ανασφάλεια, η χαμηλή αυτοεκτίμηση, ο ίδιος του εαυτός αρκούν για να «σαμποτάρουν» τη σχέση του. Μόνο και μόνο για να αποδείξει στον εαυτό του πως «όλη αυτή η ευτυχία» δεν υπάρχει ή δεν αξίζει να την ζει. Με άλλα λόγια, λειτουργεί ως «αυτοεκπληρούμενη προφητεία».

Η ζήλια είναι ένα ακόμα συναίσθημα που εμποδίζει τη σχέση. Είναι φυσικό, όταν είναι κάποιος ερωτευμένος να θέλει να περνά όσο πιο πολύ χρόνο μπορεί με το σύντροφό του, να κάνουν πράγματα μαζί, να μοιράζονται νέες εμπειρίες, να σχεδιάζουν το κοινό τους μέλλον. Οι αποδείξεις αγάπης και ενδιαφέροντος είναι αναπόσπαστο τμήμα της «τρέλας» αυτής του πρώτου καιρού. Τι γίνεται όμως όταν ο σύντροφός σας, τυχαίνει να μην είναι τόσο εκδηλωτικός ή μπορεί η ένδειξη ενδιαφέροντος του προς ένα άλλο πρόσωπο, να παρεξηγηθεί; Πώς μπορείτε να ελέγξετε το συναίσθημα σας αυτό; Πώς μπορείτε να το επικοινωνήσετε στο σύντροφό σας;

Αρχικά, θα πρέπει να ξεκαθαρίσετε μέσα σας τι είναι αυτό που σας ενοχλεί. Μπορεί να μην είναι ζήλια και εσείς να το ερμηνεύετε λάθος μέσα σας. Αν για παράδειγμα σας ενοχλεί που ο σύντροφός σας περνάει αρκετές ώρες με τους φίλους του δε σημαίνει ότι τον ζηλεύετε. Αυτό που πραγματικά θέλετε είναι περισσότερες ώρες εσείς μαζί του, δε ζηλεύετε τη σχέση με τους φίλους του γιατί απλά δε συγκρίνεται με τη σχέση σας.

Από την άλλη μπορεί, να ζηλέψετε το σύντροφό σας, αν δείξει ενδιαφέρον σε μια φίλη του. Εδώ τα πράγματα δυσκολεύουν. Μπορεί να πιστεύετε πως δεν υπάρχει φιλία μεταξύ άνδρα και γυναίκας. Μπορεί όντος να έχετε αποκωδικοποιήσει σωστά τα μηνύματα που στέλνει η «φίλη» στο σύντροφό σας. Εκείνος, από την άλλην μπορεί να μην έχει καταλάβει κάτι τέτοιο. «Είσαι υπερβολική και παράλογη, να πιστεύεις πως με κοιτάει ερωτικά» είναι μια κοινή φράση σε όλους, που μπορεί να πυροδοτήσει επικούς καβγάδες.

Σωστά, αναφέρεται ότι το αίσθημα της ερωτικής ζήλιας προσομοιάζει την αίσθηση της «τρέλας» ή ότι κανείς βρίσκεται κάπου πολύ κοντά σε αυτήν! Οι υποψίες κυριεύουν το άτομο, η αγωνία επικρατεί, καθώς και ο φόβος ότι ένα ανεξέλεγκτο αίσθημα πόνου, θα κυριεύσει ξαφνικά κάθε πτυχή της ζωής του.

Κατά κύριο λόγο, το φλερτ του συντρόφου σας με κάποιο άτομο του αντίθετου φύλου σας «βγάζει απ’ έξω», σας κάνει να νιώθετε αποκλεισμένοι. Η προσοχή του είναι στραμμένη αλλού και δεν σας δίνει σημασία (την πρέπουσα που εσείς θα θέλατε). Η θέση αυτή είναι ιδιαίτερα δύσκολη, ειδικότερα αν τα βιώματά σας σάς έχουν καταστήσει ευαίσθητους σε παρόμοιες εμπειρίες. Ένα ακόμα συναίσθημα που γεννάται στο άτομο που ζηλεύει, είναι η απόρριψη. Η υποψία ότι ο σύντροφός σας επιθυμεί περισσότερο ένα άλλο άτομο, σάς θέτει αυτόματα σε θέση γελοιοποίησης και προσωπικής αμφισβήτησης. Νιώθετε ανεπαρκείς και η εικόνα σας καταρρέει. Η κοινωνική εικόνα είναι επίσης σημαντική για πολλούς ανθρώπους και η διατήρησή της παίζει κυρίαρχο ρόλο στη ζωή τους. Η συμπεριφορά του συντρόφου τους, τούς εκθέτει κοινωνικά και νιώθουν ότι χάνουν το κύρος και την υπόληψή τους. Το αίσθημα της ζήλιας συνοδεύεται επίσης από τον φόβο ότι θα χάσετε τον έλεγχο του συντρόφου αλλά και της ίδιας της σχέσης. Δεν μπορείτε να προβλέψετε τις αντιδράσεις του, τη συμπεριφορά του, αλλά και το μέλλον της σχέσης. Η αβεβαιότητα αυτή, προκαλεί άγχος, εκνευρισμό και πιθανώς έντονα ξεσπάσματα. Ο φόβος απώλειας του συντρόφου είναι έντονος. Η απώλειά του μπορεί να ταυτίζεται με απώλεια και πολλών άλλων σημαντικών πραγμάτων.

Τι γίνεται όμως από εκεί και πέρα;

Τι συμβαίνει όμως στις περιπτώσεις που η ερωτική ζήλια δεν αφορά μόνο σε συναισθήματα ανησυχίας και ανασφάλειας μπροστά σε μια ενδεχόμενη απώλεια της σχέσης ή του συντρόφου αλλά γεννά καταστροφικές τάσεις και ανάγκη για έλεγχο του άλλου; Η υγιής ζήλια εξυπηρετεί την προστασία της σχέσης και τη διατήρησή της, καθώς και μια συνεκτική εικόνα εαυτού- γι’ αυτό και ως ένα βαθμό έχει λειτουργικό σκοπό. Γίνεται όμως δηλητηριώδης, όταν οι ανησυχίες και ο φόβος δεν ανταποκρίνονται σε πραγματικές απειλές και όταν η σχέση αρχίζει και δυσλειτουργεί εξαιτίας της ζήλιας.

Τόσο στην παράλογη, όσο και στην καταστροφική ζήλια οι γνωστικοί μηχανισμοί (ο τρόπος σκέψης και απόδοσης νοήματος και αιτιών στις συνθήκες) αυτού που βιώνει τα συγκεκριμένα συναισθήματα υπόκεινται σε κάποια γνωστικά λάθη. Για παράδειγμα, στην πρώτη περίπτωση, παράλογη ζήλια, εκλαμβάνονται ως απειλητικά, γεγονότα και συμπεριφορές που στην πραγματικότητα δεν είναι, αλλά ερμηνεύονται ως τέτοια, εξαιτίας του διαστρεβλωμένου τρόπου σκέψης του ζηλόφθονου συντρόφου.

Έτσι, λοιπόν μπορεί να μην συμβαίνει τίποτα αλλά εσείς δεν το αποδέχεστε. Βλέπετε φαντάσματα και συνομωσίες παντού. Όλη αυτή η διεργασία έχει να κάνει με την απελπισμένη προσπάθειά του να κρατήσει τον σύντροφό του αλλά με ένα τρόπο που οργανώνεται πάνω σε ένα ήδη στρεβλό γνωστικό όργανο σκέψης.

Δυστυχώς, στις περιπτώσεις αυτές το τέλος της σχέσης είναι μονόδρομος. Ο σύντροφός σας και εσείς ψυχικά είστε τόσο πολύ κουρασμένοι, μετά από γκρίνιες, καβγάδες, διεκδικήσεις, ψέματα. Και τελικά τι; Ο έρωτας εξαφανίστηκε, τα μελλοντικά σχέδια ναυάγησαν και εσείς φωνάζετε στον εαυτό σας «Στα έλεγα εγώ, θα την πατήσεις».

Οι ανθρώπινες σχέσεις είναι δύσκολο πράγμα, όχι για κανένα άλλο λόγο αλλά γιατί εμείς τις κάνουμε. Μιλήστε στο σύντροφο σας και επικοινωνήστε τις σκέψεις και τα προβλήματα σας. Μη φοβηθείτε να μοιραστείτε τα συναισθήματά σας. Ακούστε προσεχτικά την δική του πλευρά και μπείτε στη θέση του. Μην ξεχνάτε, το ότι είναι μαζί σας και σχεδιάζει το μέλλον και δηλώνει ερωτευμένος, είναι τα σημεία που πρέπει να επικεντρωθείτε.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.