WELL BEING ΣΧΕΣΕΙΣ & ΣΕΞ

Πόσο γρήγορα αποφασίζετε;


21 Ιουλίου 2013

Πόσες φορές μπερδεύεστε όταν πρόκειται να πάρετε μια απόφαση;

Μερικές γενικές σκέψεις για το πώς τα "πρέπει" επηρεάζουν τη ζωή ενός ατόμου. Ο κάθε άνθρωπος ανάλογα με το κοινωνικό πλαίσιο στο οποίο ανήκει διαμορφώνει το χαρακτήρα του και τις απόψεις του. Οι ρόλοι που κάθε άνθρωπος αποκτά στη ζωή του είναι επηρεασμένοι από τα "πρέπει" και το κοινωνικό status που υποδεικνύει το περιβάλλον του. Για παράδειγμα, διαφορετικά "πρέπει" φέρει ο ρόλος του πατέρα ή της συζύγου αντίστοιχα στις δυτικές κοινωνίες και διαφορετικά σε κάποιες πιο κλειστές κοινωνίες. Όταν ένας άνθρωπος λοιπόν καλείται να πάρει μια απόφαση, τότε μέσα του όλα αυτά τα "πρέπει" αρχίζουν να συγκρούονται. Και αυτό ισχύει ακόμα και όταν καλείτε να πάρει μια απλή απόφαση, πόσο μάλλον όταν η απόφαση είναι σημαντική.

Για να καταλάβετε καλύτερα πως λειτουργεί, σκεφτείτε μερικά αρχέτυπα. Ο Αγαμέμνονας για παράδειγμα, ο Βασιλιάς των Μυκηνών και του Άργους, κλήθηκε να πάρει μια σημαντική απόφαση. Όταν οι Αχαιοί ξεκίνησαν για την Τροία, ο στόλος τους παρέμενε αγκυροβολημένος στο λιμάνι της Αυλίδας, καθώς δεν υπήρχαν ούριοι άνεμοι για το ταξίδι. Ο μάντης Κάλχας αποκάλυψε ότι αιτία για την κακοτυχία αυτή ήταν ο ίδιος ο Αγαμέμνονας, που σε κάποια από τις θυσίες του αδίκησε την Άρτεμη, θεά του κυνηγιού. Οι άνεμοι θα ξαναφυσούσαν μόνο αν ο Αγαμέμνονας πρόσφερε θυσία στη θεά την ίδια του την κόρη, την Ιφιγένεια. Μπείτε για λίγο στη θέση του Αγαμέμνονα. Σκεφτείτε τους ρόλους που έχει. Είναι πατέρας, βασιλιάς, αρχιστράτηγος, σύζυγος, παιδί, εραστής και πόσοι ακόμα ρόλοι μπορούν να τον χαρακτηρίσουν. Ο καθένας από αυτούς τους ρόλους φέρει τα δικά του πρέπει και αντίστοιχα συναισθήματα που επηρεάζουν την απόφαση του. Από την μια δεν μπορεί να θυσιάσει την κόρη του που της είχε αδυναμία από την άλλη όμως είναι βασιλιάς και πρέπει να πάρει μια απόφαση για το καλό όλων. Η σύζυγός του Κλυταιμνήστρα δεν θα μπορέσει να του το συγχωρέσει πότε αν θυσιάσει το παιδί τους, άρα δημιουργείται πρόβλημα και στη μεταξύ τους σχέση. Οι καταστάσεις πιέζουν και εκείνος καλείται να πάρει μια απόφαση, όταν όλα μέσα του περιπλέκονται και συγκρούονται. Πώς θα αποφασίσει τελικά ο Αγαμέμνονας; Πώς θα αποφασίσετε εσείς όταν είστε μπροστά σ’ ένα πρόβλημα; Ίσως τα πιο ισχυρά "πρέπει" που έχετε σας βοηθήσουν. Τώρα αν αυτά τα "πρέπει" είναι σωστά διαμορφωμένα αυτό δεν μπορεί να το ξέρει κανείς με βεβαιότητα. Αναζητήστε τις απαντήσεις μέσα σας. Δείτε ποια από τα "πρέπει" που έχετε υιοθετήσει είναι σημαντικά και ποια όχι. Μήπως κάποια από αυτά είναι τόσο άκαμπτα που δεν σας βοηθούν να είστε πιο χαλαροί; Σκεφτείτε το…

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.