WELL BEING ΣΧΕΣΕΙΣ & ΣΕΞ

Παγκόσμια ημέρα "απόλαυσης"


8 Αυγούστου 2013

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα οργασμού, δίνουμε μερικές απαντήσεις για την "απόλαυση".

Πολλές γυναίκες και κυρίως μικρής ηλικίας που διατηρούν ερωτική σχέση, δεν γνωρίζουν ακριβώς το σώμα τους και κατά συνέπεια θέματα γύρω από τον οργασμό και της δικής τους ικανοποιήσης. Πολλές φορές, στις μικρότερες ηλικίες η εμπειρία αυτή μπορεί να είναι δυσάρεστη ή ακόμη και τραυματική, λόγω ακριβώς της άγνοιας. Μεγαλώνοντας, το πρόβλημα μπορεί να επιμένει και τότε οι γυναικές αυτές να κάνουν λόγο για διαταραχή ή να ανησυχούν μήπως είναι "ανοργασμικές". Επειδή λοιπόν, όλοι έχουμε δικαίωμα στην απόλαυση, παρακάτω ακολουθούν μερικές συμβουλές γύρω από το θέμα του "οργασμού". 

Αρχικά, μπορούμε να μιλάμε για διαταραχή; Μπορεί μία γυναίκα να μην ικανοποιείται την ώρα της ερωτικής πράξης; Η απάντηση είναι ναι. Ποιος φταίει όμως; Φταίει ο σύντροφός της ή όχι; Υπάρχουν δύο μορφές που μπορεί να πάρει το πρόβλημα: η μία είναι ο τύπος καταστάσεων όπου η δυσκολία εμφανίζεται μόνο υπό συγκεκριμένες συνθήκες και η δεύτερη είναι ο γενικευμένος τύπος όπου υπάρχει γενική αδυναμία επίτευξης οργασμού. Αν μπορείτε να φτάσετε σε οργασμό μέσω αυτοϊκανοποίησης και η δυσκολία αφορά μόνο τη συνουσία με διείσδυση ή μόνο τη συνουσία με το συγκεκριμένο σύντροφο, τότε αναφερόμαστε στον τύπο καταστάσεων. Αν αδυνατείτε να φτάσετε σε οργασμό αυνανιζόμενη (ερεθισμός της κλειτορίδας) τότε το πρόβλημα είναι γενικευμένου τύπου.

Ποια είναι τα πιθανά αίτια και πως αντιμετωπίζεται η διαταραχή οργασμού στις γυναίκες;

Η δυσκολία αυτή είναι δυνατόν να οφείλεται αποκλειστικά σε ψυχολογικούς παράγοντες, αποκλειστικά σε οργανικούς παράγοντες ή σε συνδυασμό αυτών, αν και τις περισσότερες φορές οι οργανικοί παράγοντες επηρεάζουν κυρίως τη δυνατότητα διέγερσης και όχι της ολοκλήρωσης. Υπάρχει μία σειρά από παράγοντες που μπορεί να οδηγήσουν στην εμφάνιση του προβλήματος, όπως η μη ύπαρξη ενός κατάλληλου τόπου και του απαραίτητου χρόνου για τη σεξουαλική συνεύρεση. Επίσης σημαντικό ρόλο παίζει το γενικό συναισθηματικό κλίμα και η ποιότητα της σχέσης, αλλά και το κατά πόσο οι πρακτικές που ακολουθούνται επιτρέπουν την επίτευξη οργασμού (ικανοποιητικός χρόνος προκαταρκτικών, συνέχιση του ερωτικού παιγνιδιού μετά την ολοκλήρωση ενός από τους δύο συντρόφους προκειμένου να φτάσει σε οργασμό και ο άλλος κλπ.). Βέβαια είναι γεγονός ότι κατά τις πρώτες σεξουαλικές εμπειρίες συνήθως εμπλέκονται διάφοροι ψυχολογικοί παράγοντες, όπως η επιθυμία να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις, ο φόβος εγκυμοσύνης, το ηθικό σύστημα αξιών, η απώλεια ελέγχου κλπ.

Γενικά, οι περισσότερες γυναίκες είναι σε θέση να φτάσουν ευκολότερα σε οργασμό καθώς αποκτούν εμπειρίες από ένα μεγαλύτερο εύρος ερωτικών παιχνιδιών και μαθαίνουν καλύτερα το σώμα τους. Επιπλέον, η δυνατότητα επίτευξης οργασμού αυξάνεται με την ηλικία, ενώ σπάνια μία γυναίκα που κατορθώνει να φτάσει σε οργασμό χάνει την ικανότητά αυτή αν δεν υπάρξει κάποιος σημαντικός λόγος.

Η αντιμετώπιση εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη μορφή που έχει το πρόβλημα. Αν δεν μπορεί η γυναίκα να ολοκληρώσει ούτε μόνη της (γενικευμένος τύπος) θα πρέπει να αναζητήσει τη συνεργασία ενός ειδικού και αν κριθεί απαραίτητο να κάνει όλες τις απαραίτητες οργανικές εξετάσεις. Αν αυτό δεν ισχύει θα πρέπει να εξετάσει τις σεξουαλικές της εμπειρίες σχετικά με τους άλλους παράγοντες που περιγράφουμε και να εντοπίσει όσο καλύτερα μπορεί τι ήταν αυτό που την δυσκολεύει και να βεβαιωθεί ότι στο μέλλον θα εξασφαλίσει καλύτερες συνθήκες για τον εαυτό της. Και σε αυτή τη περίπτωση όμως, η συνεργασία με έναν ειδικό θα μπορούσε να βοηθήσει σε μια πιο άμεση επίλυση του προβλήματος.

Πώς μπορεί να φτάσει μια γυναικά σε "κολπικό οργασμό;" Αν μια γυναικά δεν έχει βιώσει, θεωρείται διαταραχή;

Παρά την κοινή πεποίθηση δεν υπάρχουν δύο είδη γυναικείου οργασμού, ο κλειτοριδικός και ο κολπικός, ήδη από το 1966 αποδείχθηκε ότι ο γυναικείος οργασμός είναι ενιαίος. Μάλιστα σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία το 60% των γυναικών μπορούν να φτάσουν σε οργασμό μόνο με άμεσο ερεθισμό της κλειτορίδας και συνεπώς δεν αντιμετωπίζετε κάποιο πρόβλημα. Ως διαταραχή ορίζεται μόνο η ολική απουσία οργασμού. Μπορεί να έχετε ακούσει ή να έχετε διαβάσει ότι ο κολπικός οργασμός είναι βαθύτερος, αλλά η πεποίθηση αυτή αποτελεί έναν διαδεδομένο μύθο. Όταν μία γυναίκα είναι τόσο ερεθισμένη που καταφέρνει να ολοκληρώσει χωρίς άμεσο κλειτοριδικό ερεθισμό, και να έχει ένα βαθύτερο και ποιοτικό οργασμό, δε σημαίνει ότι ο οργασμός αυτός θα μπορούσε να διαφοροποιείται σε οργανικό επίπεδο.

Σε κάθε περίπτωση και εάν το πρόβλημα παραμένει, μπορεί να απευθυνθεί σε μια από τις εξειδικευμένες υπηρεσίες για την αντιμετώπιση των σεξουαλικών δυσκολιών.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.