WELL BEING ΣΧΕΣΕΙΣ & ΣΕΞ

Αποστολή: σχέδιο "προσαρμοστικότητας"


21 Αυγούστου 2013

Όταν σταματάμε να παραπονιόμαστε για τα βάσανα και συνεχίζουμε, παρά τις δυσκολίες, τον δρόμο μας, εφαρμόζουμε αυτό που στη σύγχρονη εποχή ονομάζεται "προσαρμοστικότητα".

Αντιμετωπίζει τις δυσκολίες της ζωής με ένα διαφορετικό τρόπο και σε καμία περίπτωση δεν τις χαρακτηρίζεις ως "αδιέξοδα". Ένας από τους πρώτους που μίλησαν για την προσαρμοστικότητα ήταν η ψυχολόγος Έμι Γουέρνερ, που το 1955 μελέτησε τη συμπεριφορά των παιδιών σε ένα μέρος της Χαβάης το όποιο ζούσε σε συνθήκες απόλυτης φτώχειας. Πολλά παιδιά μεγάλωναν με αλκοολικούς γονείς, άνεργους, με ψυχολογικές παθήσεις. Ανάμεσα σ' αυτά τα παιδιά που ζούσαν και μεγάλωναν στις συνθήκες αυτές, η Γουέρνερ αντιλήφθηκε πως τα δύο τρίτα ανέπτυσσαν καταστροφικές ή ανεύθυνες προσωπικότητες: εφηβικές εγκυμοσύνες, εφηβικός αλκοολισμός και ανεργία στην ενήλικη ζωή. Το άλλο τρίτο όμως δεν υπέκυψε σ΄αυτό το τοξικό περιβάλλον και μπόρεσε να βρει τον δρόμο του σε προσωπικό και εργασιακό επίπεδο. Τα παιδιά αυτής της τελευταίας ομάδας ονομάστηκαν "προσαρμοστικά".

Αυτό που χαρακτηρίζει το προσαρμοστικό άτομο είναι η προσπάθειά του να προοδεύσει και να παλέψει για τους στόχους του μέσα σε εχθρικό περίγυρο. Αντί να υιοθετήσει τη γκρίνια, προσπαθεί να χτίσει ένα μέλλον στα μέτρα του.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.