WELL BEING ΣΧΕΣΕΙΣ & ΣΕΞ

Παγκόσμια Ημέρα κατά της Αυτοκτονίας


10 Σεπτεμβρίου 2013

AYTOKTONIAS.jpg

Η 10η Σεπτεμβρίου καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα κατά της Αυτοκτονίας με απόφαση της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, προκειμένου να εστιάσει την παγκόσμια προσοχή σε ένα δυσάρεστο γεγονός: Την απώλεια 1 εκατομμυρίου ανθρώπων κάθε χρόνο από αυτοκτονίες. Κάθε μέρα περίπου 3.000 κάνουν απόπειρα αυτοκτονίας και αυτοί που τελικά πετυχαίνουν τον σκοπό τους έχουν κάνει προηγουμένως 20 ή και περισσότερες απόπειρες. Στην Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, το 2006 σημειώθηκαν 394 θάνατοι από αυτοκτονίες (326 άντρες και 68 γυναίκες). Ο αριθμός όμως των καταγεγραμμένων υπολείπεται του πραγματικού, επειδή κάποιες συγκαλύπτονται για λόγους «στιγματισμού» (π.χ. πτώση από ύψος, δηλητηρίαση κλπ). Λόγω της αύξησης των αυτοκτονιών κατά 15% μετά την οικονομική κρίση, ο αριθμός των θανάτων από αυτοκτονία στη χώρα μας το 2010 υπολογίζεται στους 500.

Οι εποχές που ζούμε είναι αρκετά δύσκολες. Η ανεργία, η έλλειψη κινήτρων, η αστάθεια σε όλους τους τομείς, φόβος, ανασφάλεια, οδηγούν πολλά άτομα σε βαριά θλίψη και μελαγχολία και σιγά σιγά στην κατάθλιψη. Αλλά το βασικότερο απ’ όλα αυτά είναι η έλλειψη νοήματος. Όταν κάποιος χάνει το νόημα της ζωής του, απλά δεν έχει λόγω ύπαρξης. Παραιτείται σταδιακά από κάθε κοινωνική δραστηριότητα, μέχρι να παραιτηθεί τελείως απ΄τη ζωή. Το υπαρξιακό αυτό κενό χαρακτηρίζει όλο και περισσότερα άτομα στις μέρες μας.

Πόσο εύκολο όμως είναι για κάποιον να παλέψει για τη ζωή; Να διεκδικήσει ξανά όσα αγαπάει και να μπορέσει να ονειρευτεί. Πώς μπορεί κανείς να συμβουλεύσει το άτομο αυτό με τα εξής λόγια «Ζήσε ως εάν να ζεις ήδη για δεύτερη φορά και ως εάν να είχες πράξει τώρα»; Κι όμως, θα πρέπει να βρει το κουράγιο και να το κάνει. Δεν υπάρχει τίποτα που θα μπορούσε να κεντρίσει περισσότερο την αίσθηση ευθύνης ενός ανθρώπου από τούτο το αξίωμα, το οποίο τον καλεί να φανταστεί, πρώτον, ότι το παρόν είναι παρελθόν και, δεύτερον, ότι το παρελθόν μπορεί κάλλιστα να αλλάξει και να βελτιωθεί. Μια τέτοια ηθική προσταγή τον φέρνει αντιμέτωπο με την τελικότητα της ζωής καθώς επίσης και με την τελειωτικότητα αυτού που αντιλαμβάνεται τόσο από τη ζωή του όσο και από τον ίδιο.

Τα προβλήματα υπάρχουν και θα υπάρχουν. Το ζητούμενο είναι να βρείτε ένα νόημα για να ζείτε. Ακόμα και στα πιο δύσκολα, υπάρχει λύση. Μην χάνετε τη δύναμη και το κουράγιο να την αναζητάτε.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.