WELL BEING ΣΧΕΣΕΙΣ & ΣΕΞ

Για την αξία του "χρόνου" ως μονάδα συναλλαγής


16 Σεπτεμβρίου 2013

"Ο χρόνος είναι το πιο πολύτιμο στοιχείο της ανθρώπινης ύπαρξης. Ο πετυχημένος άνθρωπος ξέρει πώς να αξιοποιεί το χρόνο του και πώς αντλεί επιτυχία από το χρόνο του" Denis Waitley.

Οι δύσκολες οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες που επικράτουν την περίοδο αυτή στη χώρα μας μάς έχουν κάνει να αντιμετωπίζουμε τα πράγματα διαφορετικά. Οι περισσότεροι άνθρωποι νιώθουν ότι δεν υπάρχει ελπίδα για αλλαγή. Ότι κι αν επιλέξουν μοιάζει να με αδιέξοδο. Κι όμως, υπάρχει κάτι που δεν μπορεί να μας το στερήσουν. Είναι το δικαίωμα που έχει ο καθένας μας να επιλέξει τον τρόπο που θα αντιμετωπίσει την κατάσταση που επικρατεί.  Ακόμα και στις πιο δύσκολες συνθήκες έχουμε την ελευθερία να προσαρμοστούμε στα δεδομένα με το δικό μας τρόπο.

Για να τα καταφέρει κανείς να επιβιώσει στις δύσκολες στιγμές θα πρέπει απλά να βρει ένα νόημα να ζει. Να οραματιστεί ένα καλύτερο αύριο και να μην χάσει ποτέ τη λαχτάρα του γι αυτό. Μία από τις διάσημες ιστορίες είναι του ψυχιάτρου Βίκτορ Φρανκλ που κατάφερε να επιβιώσει μέσα σε τέσσερα από τα πιο άγρια στρατόπεδα συγκέντρωσης ως αιχμάλωτος των ναζί και να μετατρέψει τη φρικιαστική του εμπειρία σε μάθημα ζωής για εκατομμύρια ανθρώπους που διάβασαν έπειτα τα βιβλία του ή άκουσαν τις διαλέξεις του. Στο βιβλίο του "Το Νόημα της Ζωής" περιγράφει ακριβώς την ελευθέρια επιλογής που έχουμε μπροστά σε κάθε δύσκολη κατάσταση.

Το να επιλέγουμε συνειδητά τον τρόπο με τον οποίο ζούμε – δηλαδή τις αξίες και τη συμπεριφορά μας- και τις σχέσεις που δημιουργούμε, βελτιώνει την ποιότητα ζωής μας. Οι έρευνες δείχνουν ότι επιβιώνουν τελικά ή ζουν με καλύτερη υγεία όσοι διατηρούν την ανθρωπιά τους και υιοθετούν τις αξίες της αλληλεγγύης, της αλληλοβοήθειας και της συμπαράστασης, σε αντίθεση με τη στάση του «ο σώζων εαυτόν σωθήτω». Τα συναισθήματα αγάπης που εκφράζουμε και που λαμβάνουμε μπορούν να νικήσουν τον σωματικό και ψυχικό πόνο, αφού ερεθίζουν τα κέντρα ευχαρίστησης του εγκεφάλου αλληλοβοήθεια, κατευνάζουν το στρες, βοηθούν την καρδιά και περιορίζουν τις δυσμενείς συνέπειες του γήρατος μακροπρόθεσμα. Σε αντίθεση, οι οικονομικές απολαβές φάνηκαν ανίκανες να το επιτύχουν αυτό.

Μια προσπάθεια που έμπρακτα επιβεβαιώνει τις έρευνες είναι η "τράπεζα χρόνου". Τί σημαίνει αυτό; 

Η Τράπεζα χρόνου είναι ένα δίκτυο αχρήματης και αλληλέγγυας οικονομίας, ένα δίκτυο ανταλλαγής υπηρεσιών και γνώσεων που λειτουργεί με μονάδα συναλλαγής τον χρόνο. Αποτελεί μια μορφή εθελοντισμού, όπου οι πολίτες που συμμετέχουν, θα μπορούν να ανταλλάσσουν ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών και προϊόντων χρησιμοποιώντας τις Τοπικές Εναλλακτικές Μονάδες και όχι χρήμα.

Είναι στο χέρι μας λοιπόν να επιλέξουμε τον τρόπο που θα προσαρμοστούμε στις συνθήκες αυτές. Ενημερωθείτε από τους Δήμους σας ή μέσω ίντερνετ για το πρόγραμμα αυτό. Την ανθρωπιά, την αλληλεγγύη, το φιλότιμο, την αξιοπρέπεια, τη συμπαράσταση δεν μας τα στερεί κανείς ούτε μπορεί να μας αναγκάσει για τον αντίποδα τους ως προτεινόμενο τρόπο ζωής.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.