WELL BEING ΣΧΕΣΕΙΣ & ΣΕΞ

50 χρόνια από το Nobel του Γιώργου Σεφέρη


24 Οκτωβρίου 2013

Το πρώτο βραβείο Nobel για την Ελλάδα.

Σαν σήμερα ακριβώς, 50 χρόνια πριν στις 24 Οκτωβρίου 1963 απονεμήθηκε στην Ελλάδα το πρώτο στην ιστορία της βραβείο Νόμπελ. Η Σουηδική Ακαδημία επέλεξε να βραβεύσει τον Γιώργος Σεφέρη, τον ποιητή με την πιο στιβαρή παρουσία στα γράμματα.

Την ανακοίνωση στους δημοσιογράφους την έκανε ο γραμματέας της Ακαδημίας Anders Osterlind. Ο ίδιος άνθρωπος, που σε μια συνέντευξή του είπε σχετικά: «Μπορεί μεν η Ελλάδα να περίμενε επί μακρόν τον στέφανον της δάφνης, ωστόσο η βράβευση που ήρθε ήταν δίκαιη» και συνέχισε περιγράφοντας την ποίηση του Σεφέρη: «Από τεχνικής απόψεως, ο Σεφέρης έχει επηρεαστεί από τον Eliot. Στο βάθος όμως δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο τόνος του συχνά αντανακλά μια σπασμένη ηχώ της μουσικής ενός αρχαίου ελληνικού χορού».

Το βραβείο στον Σεφέρη δόθηκε λίγο μετά την δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη, τον Μάιο στη Θεσσαλονίκη, στη διάρκεια μιας προεκλογικής περιόδου που, όταν ολοκληρώθηκε, δεν έλυσε το πολιτικό πρόβλημα της χώρας. Δύο χρόνια πριν από τα γεγονότα της Αποστασίας και τέσσερα χρόνια πριν από τη δικτατορία. «Βουλιάζει όποιος σηκώνει τις μεγάλες πέτρες», έγραψε ο Σεφέρης.

Η βράβευσή του ήλθε δίκαια, ήταν αναμενόμενη αλλά και πάλι χωρίς εκρήξεις περηφάνιας. Πλήρωσε μια πολιτικά φορτισμένη κατάσταση. Η Ελλάδα έγινε γνωστή τον Οκτώβρη του 1963, αφού η είδηση πως ο ποιητής μας Γιώργος Σεφέρης πήρε το Νόμπελ Λογοτεχνίας, κάνει τον γύρο του κόσμου.

Η Ακαδημία της Στοκχόλμης με την επίσημη ανακοίνωσή της κάνει γνωστό πως ο Γιώργος Σεφέρης κατέκτησε το βραβείο εξαιτίας «της εξέχουσας λυρικής γραφής του, που εμπνέεται από βαθιά αισθήματα για τον Ελληνικό κόσμο του πολιτισμού».

Διαβάστε τη συνέχεια στο koolnews.gr

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.