WELL BEING ΣΧΕΣΕΙΣ & ΣΕΞ

Μπορεί τελικά να πει κανείς όχι;


26 Οκτωβρίου 2013

Υπάρχουν στιγμές στη ζωή μας που νιώθουμε πως δεν μπορούμε να αρνηθούμε. 

Είναι οι στιγμές εκείνες που γυρνάμε στο σπίτι κουρασμένες και θέλουμε να πούμε όχι στο παιδί μας που έχει ανάγκη για παιχνίδι. Είναι οι στιγμές εκείνες που θέλουμε να πούμε όχι στους φίλους μας για την πρόταση για πότο. Εκείνες οι στιγμές που το αφεντικό μας πιέζει και νιώθουμε αδικία, θυμό, αγανάκτηση, αλλά δεν μπορούμε να αρνηθούμε γιατί απλά η απόλυση είναι η απάντηση. Στιγμές που δεν αντέχουμε τους γονείς μας να επεμβαίνουν στη ζωή μας, αλλά δεν μπορούμε να πούμε τίποτα γιατί εκείνη δεν μας έχουν πει όχι στα δανεικά. Είναι οι στιγμές εκείνες  που δεν μπορούμε να πούμε όχι γιατί απλά δεν πρέπει. Δεν έχουμε δικαίωμα στην άρνηση. Δεν έχουμε δικαίωμα να παραπονεθούμε. Δεν έχουμε δικαίωμα να πούμε όχι στο όχι.

Ποιος όμως ορίζει τις στιγμές αυτές και θέτει τόσο αυστηρά πρέπει; Εμείς τελικά έχουμε δικαίωμα να αλλάξουμε τους κανόνες αυτούς; Φυσικά και έχουμε. Μήπως έχει πέσει στα χέρια σας το βιβλίο του Βίκτορ Φρανκ "Το Νόημα της Ζωής"; Ο Βίκτορ Φρανκ περιγράφει τις εμπειρίες του στα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Απογυμνωμένος από το καθετί που τον συνέδεε με τη ζωή, μέχρι την ημέρα της απελευθέρωσής του.

Είναι το σημαντικότερο καθήκον κάθε ανθρώπου. Υπάρχουν τρεις πιθανές πηγές νοήματος, η εργασία, η αγάπη και το σθένος κατά τη διάρκεια δύσκολων καιρών.Το να υποφέρεις εντός και από μόνος σου είναι ανεύ νοήματος, δίνουμε νόημα στα όσα υποφέρουμε και πώς αντιδρούμε σ΄αυτά. Ο κάθε άνθρωπος έχει δικαίωμα να επιλέξει μπροστά σε μία δύσκολη στιγμή. Μπορεί να παραμείνει γενναίος, αξιοπρεπής και ανιδιοτελής. Ή μέσα στην πικρή μάχη για την αυτοσυντήρηση μπορεί να λησμονήσει την ανθρώπινη αξιοπρέπειά του και να καταλήξει απλώς και μόνον ζώον. Το μύχιο, το εσωτερικό σθένος του κάθε ανθρώπου μπορεί να τον υψώσει πάνω από την εξωτερική μοίρα του.

Οι δυνάμεις πέρα από τον έλεγχο σου μπορούν να σου πάρουν όλα όσα έχεις εκτός από ένα, την ελευθερία σου να επιλέξεις πώς θα αντιδράσεις στην κατάσταση. Δεν μπορείς να ελέγχεις τι συμβαίνει στη ζωή σου, αλλά μπορείς πάντα να ελέγχεις τι θα αισθανθείς και τι θα κάνεις σχετικά με αυτό που σου συμβαίνει.

Τι επόμενη φορά που θα αισθανθείτε αδύναμοι να πείτε όχι, θυμηθείτε το. 

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.