Βάλτε χρώμα στη ζωή σας

Κυριακή, 10 Νοεμβρίου 2013

Έχετε αναρωτηθεί πoτέ τι ρόλο παίζουν τα χρώματα στη διάθεσή σας;

Πώς επηρεάζουν τη ζωή σας και πώς συνδέονται με διαφορές καταστάσεις; Για παράδειγμα, όλοι κάποια στιγµή στην ζωή σας έχετε ακούσει εκφράσεις του τύπου «µαύρη αγορά», «κίτρινος τύπος», «λευκός γάµος», «κόκκινος από ντροπή» και άλλες παρόµοιες. Εκφράσεις που περιλαµβάνουν χρώµα, χωρίς κανείς να µπορεί να εξηγήσει γιατί. Οι βαθύτεροι λόγοι που συµβαίνει κάτι τέτοιο, είναι ότι τα χρώµατα συνειρµικά γεννούν συναισθήµατα, αφυπνίζουν, διεγείρουν, προκαλούν παραισθήσεις.

Τα χρώματα στη ζωή μας

Έχουν γίνει παρατηρήσεις πως όταν ένα άτομο είναι σε καλή διάθεση, τότε τείνει να επιλέγει πιο έντονα χρώματα. Επίσης, έρευνες σε επαγγελματικούς χώρους έχουν δείξει ότι οι εργαζόµενοι αποδίδουν καλύτερα σε έναν φωτεινό χώρο, µε ευχάριστα χρώµατα. Γενικότερα, οι άνθρωποι επιλέγουν τα ρούχα τους ή τις αποχρώσεις που θέλουν στο σπίτι τους από μια συγκεκριμένη γκάμα χρωμάτων. Άραγε η επιλογή αυτή γίνεται συνειδητά ή μήπως όχι; Υπάρχουν πολλές θεωρίες και υποθέσεις για την επίδραση των χρωµάτων στην ανθρώπινη αντίληψη και στον ψυχισµό. Πολλές φαίνεται να βασίζονται σε αρχαίες παραδόσεις και αντιλήψεις που ταξίδεψαν µέχρι τις µέρες µας. Για κάποιους ανθρώπους, µπορεί να έχουν µια χρησιµότητα. Ωστόσο, αρκετές µελέτες (π.χ. της γνωστικής ψυχολογίας) δείχνουν ότι τα χρώµατα µπορούν να επηρεάζουν µε συγκεκριµένους τρόπους. Ενδεικτικά, το κόκκινο είναι ένα χρώμα που σε όλους του πολιτισμούς σημαίνει κίνδυνος. Φαίνεται να προκαλεί εγρήγορση. Έτσι, πολλές προειδοποιητικές πινακίδες ή σήµατα κινδύνου έχει επιλεχθεί να είναι κόκκινα, ώστε ο εγκέφαλος να παίρνει γρήγορα το µήνυµα.

Ποια είναι η σημειολογία των χρωμάτων;

Αν ρωτήσει κανείς «ποιο είναι το αγαπημένο σου χρώμα» οι περισσότεροι άνθρωποι απαντούν το μαύρο. Η αλήθεια είναι πως το μαύρο προσδίδει κύρος, προδίδει σοφιστικέ στιλ και απουσία συμβιβασμού. Οι ειδικοί αναφέρουν πως οι άνθρωποι που χρησιµοποιούν πολύ το µαύρο χρώµα, χαρακτηρίζονται από σοβαρότητα, µυστικοπάθεια, κατάθλιψη και µοναχικότητα. Από την άλλη πλευρά, τα άτομα που δεν τους αρέσει το μαύρο, χαρακτηρίζονται από φοβία για το άγνωστο, αλλά και επιθυµία να απελευθερωθούν από οτιδήποτε τους καταπιέζει.

Τα βασικά χρώματα έχουν τα δικά τους χαρακτηριστικά και επηρεάζουν διαφορετικά τη διάθεσή σας. Δείτε παρακάτω τι σημαίνουν τα πιο βασικά χρώματα:

Μπλε: Αντιπροσωπεύει το σώµα. Συµβολίζει την αθανασία, το νου, την αποκάλυψη, την αγνότητα, τη σοφία, την ευσέβεια και την ψυχρότητα. Αντιστοιχεί στο νερό και στο θηλυκό στοιχείο. Ακόµα, αντιπροσωπεύει την µάθηση και τα υγιή συναισθήµατα, ενώ ευνοεί την γνώση. Ενισχύει την αφοσίωση, τη σταθερότητα, την µεγαλοψυχία, την πιστή φιλία και τη µετρηµένη ζωή. Είναι όµως και το χρώµα της επιφυλακτικότητας, της ψυχρότητας, της έλλειψης συναισθήµατος, της µη φιλικότητας, του καθωσπρεπισµού.

Κόκκινο:Αντιπροσωπεύει το σώµα. Εκφράζει την ενεργητικότητα, τη ζωτικότητα, τη σεξουαλικότητα, το ενδιαφέρον για τη ζωή, την ευτυχία, τον αυθορµητισµό, τη διέγερση, τον κίνδυνο, την επιθετικότητα, τη φιλοδοξία, την επαναστατικότητα αλλά … και την αγάπη. Προκαλεί ζωηρότητα και θεωρείται χρώµα της φωτιάς, του πολέµου, του αίµατος και της θυσίας. Φέρνει έξαψη, σαρκικό πόθο, έρωτα και διεγείρει τις αισθήσεις. Είναι χρώµα του πειρασµού, της αµαρτίας, της ντροπής, αλλά και της πρόσκλησης για την απόκτηση γνώσης. Χαρίζει δύναµη, διεγείρει, αλλά και εκνευρίζει. Αυξάνει τη θέληση για ζωή, ενώ προκαλεί ζεστασιά, χαρά και διευκολύνει την έκφραση των αισθηµάτων.

Πράσινο: Αντιπροσωπεύει την αρµονία. Εκφράζει την ενέργεια, την εκδήλωση, τη ζωή, τον θάνατο, τη νιότη, την ελπίδα, τη χαρά, την αρµονία, την τάση για ανάπαυση, την άνεση, την θαλπωρή, τη γαλουχία, τη βλάστηση, την ανάπτυξη, τη γονιµότητα, την ωριµότητα, τη συγκοµιδή του καρπού και τη νέα ζωή. Συµβολικά, είναι διφορούµενο χρώµα. Γενικότερα, συµβολίζει τη φύση (σε όλη της την έκταση και το µεγαλείο), την άνοιξη, την ανάπτυξη, τον πολλαπλασιασµό, την αναπαραγωγή, την ευηµερία, την ειρήνη, τη συναδελφικότητα, τη συµφιλίωση και τη συνεργασία. Δηµιουργεί τη διάθεση να συµβουλεύουµε τους άλλους για θέµατα ηθικής, ενώ ενθαρρύνει την διάθεση για απόκτηση χρήµατος και αγάπης. Επίσης, είναι χρώµα κατευναστικό, επουλωτικό, µε θεραπευτική δύναµη και χρησιµεύει ως βάλσαµο για τα άτοµα που είναι κουρασµένα σωµατικά ή διανοητικά. Φορτίζεται όµως και αρνητικά, αντιπροσωπεύοντας τον εγωισµό, τη ζήλια, την οκνηρία και την ανοησία.

Κίτρινο: Αντιπροσωπεύει τα συναισθήµατα. Εκφράζει σοφία, κατανόηση, νιότη, ζωντάνια, ενεργητικότητα, ευτυχία, περιέργεια, ευελιξία, πρόοδο, ροπή στη διασκέδαση, επικοινωνία, έντονη διαισθητική αντίληψη, διανόηση, καθαρότητα συναισθηµάτων και πλήρη απελευθέρωση από τα πάθη. Είναι, επίσης, χρώµα που τυφλώνει, εντυπωσιάζει, αποκαλύπτει αλλά …και εµπνέει. Εκφράζει τη νεότητα και τη χαρά, καθαρίζει το νου και εξαγνίζει τις σκέψεις. Είναι αντικαταθλιπτικό και ιδανικό για χώρους εργασίας, ενώ στις απαλές του αποχρώσεις ξεκουράζει. Συνδέεται όµως πολλές φορές µε την απάτη, τη δειλία και τη ζήλια.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.