Δεν έχουμε σκοπό να θίξουμε το θέμα της οικονομικής κρίσης ούτε και των χρημάτων που κερδίζει κάποιος στις μέρες μας. Αυτό που έχουμε σκοπό είναι να αναφερθούμε σε μερικές λάθος κινήσεις που κάνουμε κατά τη διάρκεια του μήνα ξοδεύοντας πολλές φορές άσκοπα τα χρήματά μας. Το χειρότερο απ΄όλα είναι πως τελικά δεν μας μένει τίποτα στην άκρη. Άσκοπα φώναζαν οι γιαγιάδες μας "Κράτα παιδί μου κάτι για μια ώρα ανάγκης...".
Πώς μπορούμε λοιπόν να αλλάξουμε τις συνήθειες μας και να γίνουμε "πνεύμα οικονομίας";
Θα πρέπει πρώτα απ΄όλα να μάθουμε να αναγνωρίζουμε τις ανάγκες απ΄τα θέλω μας. Αυτό μπορούμε να το πετύχουμε πολύ εύκολα απαντώντας στην ερώτηση "Το χρειάζομαι στ’ αλήθεια;". Ίσως στην αρχή, να είναι λίγο δύσκολο καθώς ο παρορμητικός αγοραστής μέσα μας θα απαντούσε "Φυσικά και το χρειάζεσαι. Ταιριάζει άψογα με εκείνες τις γόβες που είχες πάρει πέρυσι...". Ας δώσουμε όμως λίγο χρόνο, ας πάρουμε μια βαθιά ανάσα και ας σκεφτούμε με πιο καθαρό μυαλό. Οι ερωτήσεις "Μήπως έχω κάτι παρόμοιο ήδη; Μήπως είναι περιττό έξοδο;" είναι εξαιρετικά βοηθητικές. Το ζητούμενο είναι να ρίξουμε τη συναισθηματική μας φόρτιση που τη στιγμή εκείνη που είναι στο κόκκινο.
Ένα δεύτερο τρικ είναι να μην το αγοράσουμε εκείνη τη στιγμή. Εκτός αν η ανάγκη μας είναι ξεκάθαρη και η τιμή ιδανική, τότε είναι ένα καλό deal που δεν πρέπει να χάσουμε. Επειδή, όμως είναι η εξαίρεση αυτό, εσείς βγείτε απ΄το μαγαζί κάντε μία βόλτα και σκεφτείτε αν όντος πρέπει να κάνετε ή όχι την αγορά αυτή.
Mια τρίτη συμβουλή είναι να πάρουμε την γνώμη ενός τρίτου. Μια φίλη που έχει καλή σχέση με την οικονομία και ξέρει πότε μία αγορά αξίζει και πότε όχι είναι ο καλύτερος σύμβουλος τη στιγμή εκείνη.
Στην τέταρτη θέση βρίσκεται το δικαίωμα της επιλογής. Μπορούμε να ζυγίσουμε τα πράγματα και να επιλέξουμε. Αν έχουμε να διαλέξουμε ανάμεσα σε μία αγορά και σε κάτι άλλο τι θα προτιμούσαμε. Μήπως θα ήταν καλύτερο να φυλάξουμε τα λεφτά μας για εκείνη την εκδρομή που τόσο καιρό σκεφτόμαστε ή εκείνη τη νέα ταινία που τόσο πολύ θέλουμε να πάμε να δούμε; Μπορούμε σε 2 χρόνια να μην θυμόμαστε πότε αγοράσαμε μία τσάντα, όμως σίγουρα θα θυμόμαστε το ξέφρενο σαββατοκύριακο που περάσαμε. Συνεπώς, το θέμα τι προτεραιότητες θα θέσουμε στη ζωή μας. Τι έχει μεγαλύτερη σημασία γι΄μας.
Στην πέμπτη θέση μπαίνει η ψυχολογία. Θα μας πείτε τι σχέση έχει η ψυχολογία με την οικονομία; Τεράστια. Πόσες φορές έχετε αγοράσει κάτι απλά και μόνο για να σας φτιάξει τη διάθεση; Πόσες φορές έχετε βρεθεί στα μαγαζιά επειδή νιώθετε μελαγχολία ή θλίψη για τη ζωή που περνά χωρίς τελικά να κάνετε κάτι ουσιαστικό γι' αυτή; Η μεγαλύτερη παγίδα είναι η φράση "Αν δεν το βάλω τώρα που μπορώ, πότε θα το κάνω;". Μια φράση που κρύβει απ΄πίσω πολλά πράγματα. Έχετε δίκιο να αναρωτιέστε και εσείς και εμείς γι΄αυτό, όμως όλα θέλουν ένα μέτρο στη ζωή.
Την έκτη θέση κατακτούν οι πιστωτικές κάρτες. Είναι μεγάλη ευκολία να αγοράζεις κάτι χωρίς να πληρώνεις. Τον άλλον μήνα, το άλλο εξάμηνο, τον άλλον χρόνο. Δανεικά και κάρτες. Μεγάλο λάθος. Γιατί είναι χρήματα που δεν έχουμε και καλούμαστε να δώσουμε. Και ξέρετε κάτι αφού δεν τα είχαμε τη στιγμή που καθόμασταν χαρούμενες στο ταμείο με τις τσάντες γεμάτες, δεν θα τα έχουμε και τον επόμενο μήνα που θα καθόμαστε στον καναπέ μας σοκαρισμένες με τον λογαριασμό στο χέρι.
Τελευταία συμβουλή και ίσως η πιο χρήσιμη απ΄όλες είναι το σημειωματάριο των εσόδων και των εξόδων. Πρέπει να κρατάμε κι εμείς "βιβλία" όπως οι επιχειρήσεις. Να ξέρουμε που καταναλώνουμε τι. Πού ξοδεύουμε τα περισσότερα μας χρήματα; Σε τι δίνουμε αλόγιστα τα λεφτά μας; Πάρτε ένα σημειωματάριο και βάλτε όλα κάτω. Ακόμα, και το κουτάκι με τις τσίχλες που αγοράσατε απ΄το περίπτερο. Πρέπει να ξέρετε την κάθε σας κίνηση.
Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.