WELL BEING ΣΧΕΣΕΙΣ & ΣΕΞ

10η Σεπτεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα κατά της Αυτοκτονίας


10 Σεπτεμβρίου 2014

Είναι γεγονός πως δεν ήμασταν εξοικειωμένοι ως χώρα στις περιπτώσεις αυτοκτονιών. Τα τελευταία χρόνια όμως τα πράγματα έχουν αλλάξει.

Η αυτοκτονία δεν είναι μια σπάνια κατάσταση. Αποτελεί ένα παγκόσμιο πρόβλημα που παίρνει όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τα τελευταία 45 χρόνια οι αυτοκτονίες αυξήθηκαν σε όλο τον κόσμο κατά 60%. Υπολογίζεται ότι το 2000 αυτοκτόνησαν περίπου ένα εκατομμύριο άνθρωποι, αριθμός που αντιστοιχεί σε ένα θάνατο κάθε 40 sec. Οι μη θανατηφόρες απόπειρες εκτιμάται ότι είναι 10 με 20 φορές περισσότερες.

Όσον αφορά την Ελλάδα, ο δείκτης αυτοκτονιών είναι από τους χαμηλότερους στην Ευρώπη, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι το πρόβλημα δεν μας αφορά: 300 με 400 αυτοκτονίες καταγράφονται κάθε χρόνο στη χώρα μας. Σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Ελλάδας, το 2007 328 άνθρωποι πέθαναν αυτοκτονώντας, από τους οποίους οι 268 ήταν άντρες. Ο αριθμός των αυτοκτονιών ήταν 2 με 3 φορές μεγαλύτερος από τον αριθμό των ανθρωποκτονιών που πραγματοποιήθηκαν στη χώρα μας. Ωστόσο, εκτιμάται ότι παγκοσμίως οι θάνατοι λόγω αυτοκτονίας είναι περισσότεροι από αυτούς που καταγράφονται.

Η κατάθλιψη είναι η πρώτη αιτία που έρχεται στο μυαλό μας καθώς είναι η μόνη διαταραχή που είναι τόσο στενά συνδεδεμένη με την αυτοκτονία. Ωστόσο, ακόμη κι η πιο σοβαρή κατάθλιψη δεν οδηγεί αναγκαστικά στην αυτοκτονία. Στις μέρες μας η κύρια αιτία της αυτοκτονικής συμπεριφοράς αποτελεί η απελπισία η οποία φτάνει σε παθολογικές αναλογίες. Η προσδοκία πως κάποια στιγμή στο μέλλον τα πράγματα δεν θα είναι καλύτερα από ότι είναι τώρα – το οποίο είναι μέρος του φαινομένου της κατάθλιψης αλλά μπορεί να βρεθεί ανάμεσα και σε μη καταθλιπτικά άτομα – φαίνεται να είναι καταλύτης για το άτομο που θέλει να βάλει τέλος στη ζωή του. Ο Eric Anderson γράφει στο βιβλίο του «Ο Επίκουρος στον 21ο αιώνα»: «Δεν είναι το θάρρος που ωθεί τα φυσικώς υγιή άτομα να θέσουν τέλος στη ζωή τους αλλά η τραγικά λαθεμένη πεποίθησή τους πως οι προοπτικές για ευτυχισμένη ζωή έχουν ήδη – ή σύντομα θα έχουν – συντριβεί ανεπανόρθωτα.»

Αντικειμενικά οι εποχές που ζούμε είναι αρκετά δύσκολες. Η ανεργία, η έλλειψη κινήτρων, η αστάθεια σε όλους τους τομείς, φόβος, ανασφάλεια, "σκόντο" σε αξίες και αρχές, "υποτίμηση" της αξιοπρέπειας και διάφορα ακόμη οδηγούν πολλά άτομα σε βαριά θλίψη και μελαγχολία και σιγά σιγά στην κατάθλιψη. Αλλά το βασικότερο απ’ όλα αυτά είναι η έλλειψη νοήματος. Όταν κάποιος χάνει το νόημα της ζωής του, απλά δεν έχει λόγω ύπαρξης. Παραιτείται σταδιακά από κάθε κοινωνική δραστηριότητα, μέχρι να παραιτηθεί τελείως απ΄τη ζωή. Το υπαρξιακό αυτό κενό χαρακτηρίζει όλο και περισσότερα άτομα στις μέρες μας.

Πόσο εύκολο όμως είναι για κάποιον να παλέψει για τη ζωή; Να διεκδικήσει ξανά όσα αγαπάει και να μπορέσει να ονειρευτεί. Πώς μπορεί κανείς να συμβουλεύσει το άτομο αυτό με τα εξής λόγια «Ζήσε ως εάν να ζεις ήδη για δεύτερη φορά και ως εάν να είχες πράξει τώρα»; Κι όμως, θα πρέπει να βρει το κουράγιο και να το κάνει. Δεν υπάρχει τίποτα που θα μπορούσε να κεντρίσει περισσότερο την αίσθηση ευθύνης ενός ανθρώπου από τούτο το αξίωμα, το οποίο τον καλεί να φανταστεί, πρώτον, ότι το παρόν είναι παρελθόν και, δεύτερον, ότι το παρελθόν μπορεί κάλλιστα να αλλάξει και να βελτιωθεί. Μια τέτοια ηθική προσταγή τον φέρνει αντιμέτωπο με την τελικότητα της ζωής καθώς επίσης και με την τελειωτικότητα αυτού που αντιλαμβάνεται τόσο από τη ζωή του όσο και από τον ίδιο.

Τα προβλήματα υπάρχουν και θα υπάρχουν. Το ζητούμενο είναι να βρείτε ένα νόημα για να ζείτε. Ακόμα και στα πιο δύσκολα, υπάρχει λύση. Μην χάνετε τη δύναμη και το κουράγιο να την αναζητάτε.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Αυτοκτονίας η Διεθνής Ένωση για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας (International Associationfor Suicide Prevention –IASP) καλεί σε ποδηλατοδρομία με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού. Η πρόκληση που τίθεται είναι η εξής: Να διανυθούν συνολικά από όλες τις χώρες 40.075 χλμ, όσο δηλαδή και η περιφέρεια της γης!

Το Κέντρο Πρόληψης της Αυτοκτονίας ΚΛΙΜΑΚΑ, ως εθνικός αντιπρόσωπος της Ελλάδας στην IASP, διοργανώνει μια συμβολική ποδηλατοδρομία την 10η Σεπτεμβρίου στις 20:00. Δηλώστε συμμετοχή μέσω email στο [email protected] με θέμα “Ποδηλατοδρομία 10 Σεπτεμβρίου 2014” και γράφοντας το όνομα σας. Πάρτε το ποδήλατο σας και κατεβείτε στο Θησείο στις 20.00.

Να θυμάστε πως η αυτοκτονία είναι ένα σοβαρό πρόβλημα που μας αφορά όλους. Η αυτοκτονία εκφράζει την επιθυμία του να ξεφύγει από μια ζωή που του είναι δυσβάσταχτη. ενωμένοι μπορούμε να σώσουμε ζωές!

Capture

Μάθετε περισσότερες πληροφορίες εδώ .

Γραμμή Παρέμβασης για την αυτοκτονία: 1018.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.