Φτάνει όμως μόνο η αγάπη; Αρκεί να αγαπάτε κάποιον για να επενδύσετε σε μία μη λειτουργική σχέση; Σε μία σχέση που κανείς απ΄τους δύο δεν είναι πια ευτυχισμένος;
Υπάρχουν αρκετοί άνθρωποι γύρω μας που επιλέγουν να μείνουν σε μία σχέση γιατί φοβούνται να μην πληγώσουν το σύντροφό τους. Παθαίνουν πανικό στη σκέψη της εγκατάλειψης. Συνήθως, οι φίλοι ή συγγενείς προσπαθούν να στηρίξουν την απόφαση του χωρισμού προκειμένου το άτομο να πράξει σωστά για το καλό και των δύο. Δυστυχώς, όμως οι προσπάθειές τους αποβαίνουν άκαρπες. Είναι πιο περίπλοκο, από ό,τι νομίζει κανείς επιφανειακά, να αφήσει μία άρρωστη σχέση, καθώς υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους άνδρες και γυναίκες μένουν σε αυτήν. Οι παρακάτω τομείς, επεξηγούν μερικούς από τους λόγους για τους οποίους οι άνθρωποι αποφασίζουν να μείνουν σε μια σχέση που τους δεν εξελίσσεται.
Εξάρτηση: Πολλές είναι οι γυναίκες που μένουν στο γάμο για οικονομικούς λόγους. Συμβιβάζονται σε ένα πλούσιο γάμο χωρίς να αναζητούν την ευτυχία αλλά την πολυτέλεια. Το ζητούμενο δεν είναι να τις κρίνει κάποιος για την επιλογή τους, αλλά να κατανοήσει τους λόγους για τους οποίους δεν παίρνουν την απόφαση να χωρίσουν.
Κάποιοι πιστεύουν πως η λεκτική βία ή σωματική βία είναι κάτι αποδεκτό. Ίσως να μεγάλωσαν σε ένα περιβάλλον όπου η κακοποίηση ήταν κοινή και δεν αναγνωρίζουν ότι η σχέση τους είναι κακοποιητική. Μπορεί να ακούγεται τρελό για τον 21ο αιώνα, με την πληθώρα των ενημερωτικών μέσων και των συλλόγων όπου μπορεί κάποιος να απευθυνθεί και να ζητήσει βοήθεια.
Χαμηλή αυτοεκτίμηση:Ένα άτομο με χαμηλή αυτοεκτίμηση μπορεί να πιστεύει ότι η κακοποίηση είναι δικό του σφάλμα επειδή ο σύντροφός του τον κατηγορεί συνεχώς. "Δεν φταίει εκείνος, εγώ τον προκάλεσα". Μια φράση που σοκάρει. Κι όμως, ο κακοποιητικός σύντροφο μπορεί να έχει ήδη πείσει ότι κανείς άλλος δεν θα την αγαπήσει περισσότερο από ό, τι εκείνος και οι "αδυναμίες" της δεν θα είναι ανεκτές από κανέναν άλλον παρά μόνο από τον ίδιο που τις κατανοεί και τις δέχεται.
Υπάρχουν παιδιά στη μέση: Τα πράγματα γίνονται ακόμη πιο περίπλοκα και δύσκολα στην προκειμένη περίπτωση. Λαθεμένα πολλές γυναίκες πιστεύουν πως τα παιδιά τις φέρουν πιο κοντά με τον σύντροφό τους. "Το παιδί θα σας ενώσει". Μπορεί ως γονείς αλλά όχι ως ζευγάρι. Το παιδί έχει ευθύνες και σε μία δυσλειτουργική σχέση είναι σίγουρο πως θα φέρει περισσότερα προβλήματα. Ακόμα, κάποιες γυναίκες επιλέγουν να μείνουν σε ένα προβληματικό γάμο απλά και μόνο γιατί δεν θέλουν να στερήσουν στα παιδιά τους την πατρική φιγούρα. Τα παιδιά όμως παρατηρούν τη δυσλειτουργική σχέση και αργότερα στην ενήλικη ζωή τους θα αναζητήσουν το ίδιο πρότυπο.
Αλλαγή.Ένα άτομο μπορεί να μείνει σε μια άρρωστη σχέση, επειδή ο σύντροφός του υπόσχεται ότι θα αλλάξει και ελπίζει ότι τελικά θα το κάνει (κάτι που σπανίως γίνεται). Αλλάζει ένας ενήλικας όταν το αποφασίσει ο ίδιος και όταν ο ίδιος επιλέξει να δουλέψει με τον εαυτό του. Μπορεί να συμβιβαστεί για κάποιον που αγάπα αλλά είναι κάτι που δεν θα κρατήσει για πολύ. Στην πρώτη κρίση θα βρει και πάλι τον εαυτό του.
Μερικοί άνθρωποι προτιμούν την προβληματική σχέση από την μοναξιά. Η σκέψη του να μείνει κανείς μόνος, μπορεί να είναι πολύ τρομακτική. Ένας σύντροφος που φοβάται να είναι μόνος του, αρχίζει να φαντάζεται ότι το να βρίσκεται έστω και σε μια κακή σχέση, είναι το καλύτερο που μπορεί να έχει. Έτσι λοιπόν, διαστρεβλώνει την οπτική του, με το να σκέφτεται ότι η μοναχική ζωή θα είναι πολύ χειρότερη από ό,τι στην πραγματικότητα αποδεικνύεται ότι είναι.
Γνωστική παραφωνία. Η γνωστική παραφωνία είναι ένας τρόπος για να δικαιολογήσουμε τις πράξεις μας, έτσι ώστε να μην νιώθουμε ποτέ ότι κάναμε κάτι λάθος. Η απόφαση για να χωρίσει κανείς είναι δύσκολη, διότι αυτό θα τον φέρει αντιμέτωπο με τις παρελθοντικές του αποφάσεις, ότι δηλαδή έμεινε για πολύ καιρό σε μία άσχημη σχέση, χάνοντας πολύτιμα χρόνια από τη ζωή του και να αναγνωρίσει το γεγονός ότι τελικά αυτή η σχέση ήταν λάθος. Εάν δεν μπορεί να δεχθεί και να συμβιβαστεί ότι αυτή η σχέση είναι ένα λάθος, θα εξακολουθήσει να εκλογικεύει την παρούσα δέσμευσή του σε αυτήν.
Είναι σημαντικό να μην κάνετε σκόντο στην αξία σας ως άνθρωπο. Αξίζετε το καλύτερο και αυτό θα πρέπει να διεκδικείτε. Αναθεωρήστε λοιπόν. Εστιάστε στις ανάγκες και τα θέλω σας. Επενδύστε σε μία υγιή σχέση. Ζητήστε βοήθεια από έναν ψυχολόγο, αν πιστεύετε ότι οι σκέψεις και τα συναισθήματά σας είναι μπλεγμένα. Μοιραστείτε τις ανάγκες σας, μετατρέψτε αυτές σταδιακά σε επιθυμίες και θα βρείτε την αυτοπεποίθηση να πάρετε τις αποφάσεις που θα σας ωφελήσουν μακροπρόθεσμα.
Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.