Σύμφωνα με την παράδοση
Όλοι έχουμε ακούσει ή έχουμε σκεφτεί έστω και μια φορά πως η ξαφνική ζαλάδα και αδιαθεσία που νιώσαμε χωρίς να μπορούμε να αιτιολογήσουμε την προέλευση της μπορεί να είναι "μάτι", ψάχνοντας αμέσως μετά κάποιον που ξέρει την αντίστοιχη ευχή να μας "ξεματιάσει" Τα συμπτώματα είναι διάφορα, εκτός απ´τα παραπάνω, η ναυτία, η κούραση ή έντονη υπνηλία, τάση για εμετό. Συνήθως κάποιος θα πει ότι τον έχουν ματιάσει όταν έχει έρθει σε αλληλεπίδραση με άλλα άτομα. Και μετά ξεκινάει να ψάχνει για το ποιος μπορεί να είναι, ποιός τον κοίταξε περίεργα, ποιός του έκανε ένα σχόλιο, ποιός ήταν αυτός που τον μάτιασε.. Η τεχνική του ξεματιάσματος σύμφωνα με την ελληνική παράδοση περνάει από την μάνα στην κόρη και απ´τους γιούς στις κόρες. Οι τρόποι ξεματιάσματος είναι διάφοροι, ανάλογα τα μέρη και τις οικογένειες. Οι τρόποι προστασίας επίσης αρκετοί, όπως το σκόρδο, το ματάκι και διάφορα φυλαχτά.
Σύμφωνα με την εκκλησία
Η Εκκλησία μας τη βασκανία, την οποία πολλοί έχουν ταυτίσει με το μάτιασμα, με την έννοια της εξ αποστάσεως μαγικής επιδράσεως που προκαλεί κακό μόνο με το βλέμμα( που μπορεί καμιά φορά να συνοδεύεται και από κάποιον λόγο ή ενδόμυχη σκέψη θαυμασμού ή φθόνου) τη θεωρεί δεισιδαιμονία. Όταν η εκκλησία μιλάει για βασκανία αναφέρεται στην έννοια του φθόνου και όχι συγκεκριμένα στο μάτι μέσω του βλέμματος, στο κακό δηλαδή που μπορεί κάποιος να κάνει κινούμενος από φθόνο. Γί αυτό υπάρχουν και οι ευχές για την βασκανία, οι οποίες μπορούν να γίνουν μόνο από ιερωμένους και όχι από οποιονδήποτε άνθρωπο.
Η ψυχολογική ματιά
Αποτελεί μια απολύτως φυσική ανάγκη του ανθρώπου να βρίσκει πάντα τρόπους που τον βοηθούν να ανιχνεύει ποιοί θέλουν το καλό του και ποιοί όχι, να μπορεί να το προβλέψει όλο αυτό και να το αντιμετωπίσει.
Ο άνθρωπος έχει περισσότερο την τάση να σωματοποιεί αυτό που του συμβαίνει, παρά να αναγνωρίζει κατευθείαν την πηγή στον εαυτό του που του δημιουργεί το οποιοδήποτε σύμπτωμα. Ένα άτομο που δεν συνηδητοποιεί τα συναισθήματά του, τις συγκρούσεις του, τα διλήμματα του και την πίεση που του ασκούν όλα αυτά πάνω του, βρίσκουν έκφραση στο σώμα, γιαυτό και πολλοί θα έχετε ακούσει: 'όσα δεν λέει το στόμα, τα λέει το σώμα".
Η ίδια διαδικασία παρατηρείται να συμβαίνει και στο "μάτί"
Το μάτιασμα ουσιαστικά είναι η δημιουργία ενός πλαισίου έξω απ´τον εαυτό μας που εξηγεί γιατί νιώθουμε άσχημα, αλλά και ένα σύστημα πίστης που μας βοηθάει ταυτόχρονα να διαχειριστούμε τα συναισθήματά μας και να καθησυχαστούμε. Το άγνωστο άλλωστε όλους μας τρομάζει και μας αγχώνει.
Φανταστείτε πόσο χρήσιμο ήταν σε καιρούς που η ιατρική, η ψυχολογία και η ψυχιατρική δεν είχαν αναπτυχθεί όπως σήμερα, να πιστεύουν οι άνθρωποι στο "μάτι". Στο κακό μάτι λοιπόν μπορούν ν´αποδωθούν όλα τα άγχη, οι συγκρούσεις αλλά και η ενοχή που μπορεί να αποφέρει η αποδοχή ευθύνης για μια αρρώστια ή για κάποιες λανθασμένες επιλογές.
Είναι δικαίωμα και επιλογή του καθενός αν θα πιστεύει και πώς θα το διαχειριστεί και δεν το "αφαιρούμε", ειδικά όταν ένα σύστημα πίστης εξυπηρετεί την ψυχική του ισορροπία. Απ´την άλλη είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πως όταν αναζητούμε την αλήθεια μέσα μας, παίρνουμε και την ευθύνη, και έτσι μπορούμε να αλλάξουμε όσα θέλουμε. Άλλωστε σε οτιδήποτε δίνουμε την προσοχή μας και την πίστη μας, είναι γνωστό πως του δίνουμε δύναμη.
Ευχαριστούμε την Άννα Σταματελάτου, Ψυχοθεραπεύτρια, 210-3600466-6972100906.
Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.