WELL BEING ΣΧΕΣΕΙΣ & ΣΕΞ

Μάθετε 6 λόγους που δεν σας αφήνουν να συγκεντρωθείτε


3 Ιουλίου 2015

cc655aca92e78df72f70d2057c948f34kayeta.jpg

Μπορεί να φύγετε γρήγορα από το γραφείο και να αντιληφθείτε, ότι ξεχάσετε τα διεκπεραιώσετε μια δουλειά που σας είχε ανατεθεί. Ή μπορεί να κρατάτε τα κλειδιά στα χέρια σας και ταυτόχρονα να αναρωτιέστε που τα έχετε βάλει. Τι συμβαίνει; Απλά το μυαλό σας περιπλανιέται, αλλά αν αναρωτιέστε ποιος είναι ο λόγος που δεν είστε συγκεντρωμένοι, δείτε το παρακάτω άρθρο και μπορεί να πάρετε κάποιες απαντήσεις.

Αν δεν σκέφτεστε καθαρά και διαπιστώνετε ότι ξεχνάτε συχνά, αυτό μπορεί να σηματοδοτεί ανεπάρκεια βιταμίνης ή ορμονών, ειδικά αν έχετε και μια ασυνήθιστη αίσθηση κόπωσης. Για παράδειγμα, τα χαμηλά επίπεδα των θυρεοειδικών ορμονών, θα μπορούσε να είναι ένας από τους λόγους που δεν είστε συγκεντρωμένοι. Μια ανεπάρκεια της θυρεοειδικής ορμόνης, επιβραδύνει τον μεταβολισμό και μειώνει την ροή του αίματος και την κυτταρική λειτουργία σε διάφορα μέρη του εγκεφάλου. Επίσης, μια ανεπάρκεια της Β-12 μπορεί να ευθύνεται για το ότι ξεχνάτε πιο συχνά από ότι παλιότερα. Τι μπορείτε να κάνετε; Να γράψετε μια λίστα με τις  αλλαγές που έχετε παρατηρήσει, ώστε να εντοπίσετε την πηγή των προβλημάτων που ευθύνονται για τη συγκέντρωση σας. Επίσης, καλό είναι να επισκεφτείτε τον γιατρό σας, για να σας παρέχει τις κατάλληλες συμβουλές και εξετάσεις, εφόσον είναι απαραίτητο.

Αν πλησιάζετε στην έναρξη της εμμηνόπαυσης, μπορεί να είναι ένας λόγος που να ευθύνεται για την αδυναμία σας να σκεφτείτε καθαρά. Εν όψει της εμμηνόπαυσης, οι ορμόνες αλλάζουν, τα οιστρογόνα μειώνονται και έτσι υπάρχει μια έλλειψη της συγκέντρωσης σας. Αν έχετε και άλλα σημάδια της εμμηνόπαυσης, όπως εξάψεις, νυχτερινές εφιδρώσεις, ξηρότητα του κόλπου, τότε επισκεφτείτε τον γιατρό σας για να σας δώσει τη κατάλληλη θεραπεία για την ανακούφιση των συμπτωμάτων.

Έχετε αλλάξει τα φάρμακά σας. Τα αντικαταθλιπτικά μπορεί να επηρεάσουν τη διάθεση και τη συγκέντρωση. Επίσης, τα αντιισταμινικά, ηρεμιστικά και αγχολυτικά φάρμακα μπορεί να προκαλέσουν παρατεταμένη υπνηλία και να θολώσουν το μυαλό σας. Αν πιστεύετε ότι φταίνε τα φάρμακα σας, κάντε μια λίστα με αυτά που έχετε σταματήσει και με εκείνα που συνεχίζετε να παίρνετε και ρωτήστε τον γιατρό σας.

Μπορεί απλά ο υπεύθυνος να είναι το κάπνισμα. Δύο πράγματα πρέπει να θυμάστε όταν μπαίνετε στον πειρασμό να ανάψετε τσιγάρο: 1. Όσο καπνίζετε, τόσο περισσότερο φαιά ουσία χάνετε. Όσο πιο πυκνή είναι η φαιά ουσία σε μια συγκεκριμένη περιοχή του εγκεφάλου, τόσο πιο μεγάλη είναι πιθανό να είναι η νοημοσύνη του ανθρώπου. Όσο πιο γρήγορα κόψετε το κάπνισμα, τόσο περισσότερο θα διατηρηθεί. 2. Ναι, ενδεχομένως να έχετε πρόβλημα συγκέντρωσης καθώς περνάτε από το στάδιο άρνησης της νικοτίνης, αλλά αυτό περνάει και τότε ενισχύεται και η μνήμη και η σωματική και ψυχική υγεία. Πάρτε το λοιπόν απόφαση και κόψτε το τσιγάρο. Δεν είναι εύκολο αλλά, μετά θα διαπιστώσετε ότι άξιζε και με το παραπάνω τον κόπο.

Το τί τρώτε μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην πνευματική διαύγεια. Οι κακές διατροφικές συνήθειες αυξάνουν τους κινδύνους για παχυσαρκία, υπέρταση, υψηλή χοληστερόλη και μπορούν να μειώσουν τη γνωστική λειτουργία. Επίσης, οι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι άνθρωποι είναι πιο δύσκολο να παραμείνουν ενεργοί, κάτι που είναι απαραίτητο για την υγεία του εγκεφάλου.

Μήπως έχετε άγχος; Αν η απάντηση είναι καταφατική, τότε μην αναρωτιέστε γιατί δεν μπορείτε να συγκεντρωθείτε. Ο εγκέφαλος σας βρίσκεται σε μια πραγματική ή φανταστική απειλή και έτσι είναι δύσκολο να είστε αποδοτικοί και να σκεφτείτε καθαρά. Αν λοιπόν, δεν μπορείτε να συγκεντρωθείτε επειδή είστε πολύ απασχολημένοι, σταματήστε ότι κάνετε και προσπαθήστε να αδειάσετε το κεφάλι σας από τις αρνητικές σκέψεις. Πηγαίνετε μια βόλτα, δοκιμάστε μια νέα συνταγή, παίξτε με τον σκύλο σας. Γενικά σκεφτείτε τρόπους που θα σας βοηθήσουν να αποφορτιστείτε. Κάνοντας όμορφα πράγματα, μειώνεται το ψυχολογικό στρες που καταστρέφει τη συγκέντρωση και που συμβάλει στη παραγωγή των ορμονών του στρες στον εγκέφαλο.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.