WELL BEING ΣΧΕΣΕΙΣ & ΣΕΞ

Το νέο πρόβλημα στις σχέσεις λέγεται Phubbing


ΝΙΚΗ ΧΑΓΙΑ

10 Ιανουαρίου 2017

Το νέο πρόβλημα στις σχέσεις λέγεται Phubbing

Ελάτε..αποκλείεται να μην έχετε ζήσει τουλάχιστον μία φορά στη ζωή σας την "ευχάριστη" αυτή εμπειρία του να μιλάτε στο boyfriend σας και εκείνος να σας αγνοεί γιατί κοιτάει το Instagram. Ε, λοιπόν από τούδε και στο εξής υπάρχει και όρος για αυτό, και όχι δεν είναι η "σύνδεση με Κάιρο", αλλά το "phubbing". Ο όρος αυτός είναι ένα πάντρεμα τον λέξεων "phone" και "snubbing" (snub σημαίνει περιφρονώ). Η λέξη αυτή γεννήθηκε το 2013 - για φαντάσου - όταν ποιητές, συγγραφείς και λεξικογράφοι έστηψαν τα μυαλά τους για να βρουν μία λέξη για το φαινόμενο εκείνο όπου κάποιος αγνοεί κάποιον άλλον κοιτώντας το τηλέφωνό του. Η λέξη "Phubbing" έγινε viral και μπορούμε να καταλάβουμε το γιατί (επ μην κοιτάς το κινητό σου ενώ σου μιλάμε). Ωστόσο, στη συνέχεια διαφημιστικό γραφείο αποκάλυψε ότι το ίδιο είχε παραγγείλει τη λέξη για να γίνει μέρος μια καμπάνιας για ένα αυστραλιανό λεξικό (σατανικό!). Η καμπάνια βέβαια έχει σταματήσει πλέον, αλλά η λέξη "phubbing" έμεινε. Και τώρα ερευνητές εξετάζουν κατά πόσο το "Phubbing" επηρεάζει τη σχέση. 

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Hankamer School of Business, πρόσφατα δημοσίευσαν μία έρευνα που παρατηρεί το phubbing και πώς αυτό σχετίζεται με την ικανοποίηση μέσα στη σχέση."Το Phubbing μπορεί καλύτερα να κατανοηθεί ως μία προέκταση της συνήθειας αυτής κατά την οποία αποσπάται η προσοχή του ενός από το κινητό του, ενώ έχει παρέα το σύντροφό του". Με απλά λόγια, εσύ του μιλάς για το μεγαλύτερο όνειρό σου και εκείνος σκρολάρει στο facebook. Και ω ναι, σύμφωνα πάντα με την έρευνα, όσο πιο πολύ μπαίνει το smartphone μέσα σε μία σχέση τόσο περισσότερο μεγαλώνει και η απογοήτευση. 

Πόσο συχνά θα σου έχει τύχει να ακούσεις ή ακόμα και εσύ η ίδια να έχεις γίνει μάρτυρας ενός τέτοιου περιστατικού phubbing; Οι ειδικοί λένε - και με το δίκιο τους - πως όταν βρισκόμαστε έξω με κάποιον και εκείνος ασχολείται με το κινητό του νιώθουμε σαν να είμαστε περιττοί και πως τελικά δεν είμαστε τόσο σημαντικοί στη ζωή του, όσο για παράδειγμα ο Γιώργος Π. από το Κουκάκι που ανεβάζει εξοργισμένα post για το πού πάει η Ελλάδα ή την Ματούλα Κ. που ποστάρει φωτογραφίες με γάτες που παίζουν με το φαγητό τους. 

Πάντως - αν αυτό σε κάνει να αισθάνεσαι λίγο καλύτερα - τα μεγαλύτερα κρούσματα phubbing συμβαίνουν στην Νέα Υόρκη και αυτό μπορείς να το δεις από την παρακάτω εικόνα, που έχει παρθεί από την επίσημη σελίδα Stop Phubbing (μιλάμε για μάστιγα). Βέβαια, αν έχεις τον phubber μέσα στο σπίτι σου μάλλον αυτό δεν θα σου γλυκάνει τον πόνο, αλλά εμείς την προσπάθεια μας την κάναμε. 

Και αφού το εντοπίσαμε το πρόβλημα και πλέον ξέρουμε με τι έχουμε να κάνουμε, ας δούμε και πώς θα το λύσουμε. Οι ψύχραιμοι ειδικοί προτείνουν αρχικά να σιγουρευτείς με τι έχει χαθεί στο κινητό του ο σύντροφός σου και μετά να του ζητήσεις ευγενικά αν μπορεί για λίγο να το αφήσει στην άκρη. Μπορείς να του πεις με ήρεμο τρόπο τι είναι αυτό που σε ενοχλεί και πώς σε κάνει να νιώθεις και να του δώσεις να καταλάβει πως η μεταξύ σας επικοινωνία, χωρίς παρεμβολές, είναι πολύ σημαντική. 

Άκουσε τους ψύχραιμους ειδικούς και χαμήλωσε τη φωνή μέσα σου που σου λέει να πάρεις το κινητό και να το πετάξεις από το μπαλκόνι (σε νιώθουμε). 

Ας πατάξουμε τους phubbers ειρηνικά! 

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.