WELL BEING ΣΧΕΣΕΙΣ & ΣΕΞ

Ποιες συνήθειες πρέπει να αλλάξετε για να πραγματοποιήσετε τα όνειρά σας. Ο life coach απαντά


ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΣΕΛΙΟΣ

19 Σεπτεμβρίου 2017

pexels-photo-407237.jpeg

Την αλληγορία κατέγραψε ο Πλάτωνας στο 7ο βιβλίο της «ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ». Εκεί μας επισημαίνει ότι άνοδος από τον κόσμο των «Σκιών», στον κόσμο της έγκυρης γνώσης και Αλήθειας, ενέχει πόνο. Ανάλογο πόνο – αλλά και κίνδυνο – συνεπάγεται η επιστροφή στο σπήλαιο, αφού το άτομο έχει αποκτήσει μία νέα επίγνωση.

Ας πάμε τώρα να δούμε ορισμένες από τις «Σκιές στον τοίχο» που βιώνουμε στην σημερινή μας εποχή.

  • Μία οικογενειακή κουλτούρα στην οποία υπάρχει πάντα μόνο ένας τρόπος θεώρησης των πραγμάτων, τον οποίον αναμένεται να αποδεχτούν όλοι.
  • Η πεποίθηση του κοινωνικού μας περιβάλλοντος ότι οι πλούσιοι είναι αντικοινωνικοί, διεφθαρμένοι και αδίστακτοι, ενώ οι φτωχοί έχουν ‘’χρυσή’’ καρδιά, είναι καλοκάγαθοι και τίμιοι.
  • Οι διαφημίσεις που ανά δεκαπέντε λεπτά διακόπτουν τις αγαπημένες μας τηλεοπτικές εκπομπές για να προωθήσουν σκουπίδια που δεν τα έχουμε ανάγκη.
  • Οι προεκλογικές εκστρατείες που διεξάγονται με συνθηματολογία και στημένη προβολή των υποψηφίων και όχι με εποικοδομητικές συζητήσεις επί όντως καίριων θεμάτων.
  • Τα δελτία «ειδήσεων» και λοιπά Μ.Μ.’’Ενημέρωσης’’ που επικεντρώνονται σε τραγωδίες και δυσάρεστα γεγονότα.
  • Τα τραγούδια με στίχους που είναι εντελώς ανούσιοι και ανόητοι.
  • Το εκπαιδευτικό μας σύστημα το οποίο δεν προάγει την δημιουργικότητα, της ελευθερία της σκέψης και την προσωπική ανάπτυξη του ατόμου, παρά το εκπαιδεύει να ακολουθεί πιστά τα κοινωνικά πρότυπα που εξυπηρετούν συγκεκριμένους σκοπούς.

Στις μέρες μας οι περισσότεροι άνθρωποι είμαστε «αλυσοδεμένοι αιχμάλωτοι» του καναπέ και δούλοι του τηλεχειριστηρίου. Αντί για σκιές ανδρείκελων, σπαταλούμε το χρόνο μας παρακολουθώντας διαφημίσεις και άχρηστα τηλεοπτικά σκουπίδια και σερφάροντας σε ιστοσελίδες. Το μόνιμο πνευματικό διαιτολόγιό μας περιλαμβάνει προπαγάνδα με προβολή εικόνων και μηνυμάτων που έχουν σκοπό να μας ενσταλάξουν νέες επιθυμίες, φόβους και ανησυχίες.

Το «Σπήλαιο»» του Σωκράτη στην ουσία αντιπροσωπεύει τον κόσμο των «πεποιθήσεων που μας έχουν εμφυτευθεί». Ο καθένας από μας διακατέχεται από μυριάδες ιδέες, απόψεις, τοποθετήσεις τις οποίες έχουν «εμφυτεύσει» μέσα μας η ανατροφή, η εκπαίδευση, η κουλτούρα καθώς και το κοινωνικό και επικοινωνιακό μας περιβάλλον. Οι «αλυσίδες» που μας δένουν με αυτές τις ιδέες είναι η εύλογη επιθυμία μας να γίνουμε αρεστοί στους άλλους, άρα αποδεχτοί, ώστε να συμπορευθούμε μαζί τους και να αποφύγουμε τον κόπο να πορευθούμε αυτόνομα. 

Πολλές φορές όμως αυτές οι «εμφυτευμένες» ιδέες και απόψεις αποδεικνύονται πολύ εξυπηρετικές και προς όφελος μας. Δεν είναι πρακτικό να τα σκεφτόμαστε όλα μόνοι μας, αλλά ούτε και χρειάζεται να αμφισβητούμε τα πάντα. Εν τούτοις, είναι ανάγκη να γνωρίζουμε πώς να φέρουμε οι ίδιοι εις πέρας μία διερεύνηση των πεποιθήσεων μας, όπου και όταν αυτό είναι απαραίτητο – αλλιώς θα ζούμε σαν ασυνείδητες πνευματικές μαριονέτες. Ο απαίδευτος άνθρωπος που έχει παγιωμένες απόψεις τις οποίες δεν έχει διερευνήσει και αναλύσει ποτέ του, μοιάζει με κούκλα εγγαστρίμυθου στα χέρια κάποιου παρωχημένου σοφιστή ή κάποιων «αστέρων» των ΜΜΕ.

Μάθε περισσότερα για το Σπήλαιο των Πεποιθήσεων μέσα από το e-book μου ‘’ΑΠΟΔΡΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΣΠΗΛΑΙΟ’’.  Έχεις τη δυνατότητα να το κατεβάσεις δωρεάν από το link: www.dimitristselios.gr/free-ebook

Από τον Δημήτρη Τσέλιο, Σύμβουλος αυτοβελτίωσης και προσωπικής ανάπτυξης & Συνεργάτης - Εισηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου στο τμήμα Life Coaching και Συμβουλευτική. Life Coaching by Dimitris Tselios

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.