WELL BEING ΣΧΕΣΕΙΣ & ΣΕΞ

Ο life coach Δημήτρης Τσέλιος μας λύνει όλες τις απορίες για το Life Coaching


10 Οκτωβρίου 2017

pexels-photo-594688.jpeg

Καταρχάς ας μάθουμε μερικά πράγματα για τον Δημήτρη Τσέλιο. Μετά από μία 15χρονη επιχειρηματική πορεία στο χώρο της Επικοινωνίας και του Marketing, έχει αφοσιωθεί τα τελευταία χρόνια σε ένα Όραμα που έχει γίνει και ο Σκοπός της Ζωής του: Να βοηθά ανθρώπους να βελτιώσουν την ποιότητα της ζωή τους και να κάνουν τα όνειρα τους πραγματικότητα. Σήμερα είναι εισηγητής στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου στα ανοιχτά Προγράμματα Ψυχικής και Κοινοτικής Υγείας, στον τομέα της Προπονητικής Ζωής.

Δημήτρη τι είναι το Life Coaching;

Το Life Coaching, ή αλλιώς Προπονητική Ζωής, είναι μία μέθοδος Αυτοβελτίωσης που θα σας βοηθήσει να πετύχετε άμεσα θετικές αλλαγές σε όλους τους τομείς της ζωή σας.

Πότε και γιατί αποφάσισες να ασχοληθείς με  το life coaching;

Αποφάσισα να ασχοληθώ με το Life Coaching όταν, πριν 4,5 περίπου χρόνια, κατάφερα να απεγκλωβιστώ από μία πολύ δύσκολη κατάσταση που βίωνα για μεγάλη περίοδο στη ζωή μου. Τα εργαλεία αυτοβελτίωσης που πήρα από trainings που συμμετείχα στο εξωτερικό, με βοήθησαν ενάμιση χρόνο αργότερα, να κάνω μία επανεκκίνηση στη ζωή μου. Τότε, νιώθοντας ότι πατάω πολύ δυνατά στα πόδια μου, μου δημιουργήθηκε η ανάγκη να μοιραστώ όλη αυτή την βιωματική μου εμπειρία και να βοηθήσω με τη σειρά μου άλλους ανθρώπους που βίωναν παρόμοιες καταστάσεις. Έτσι έθεσα ως στόχο να γίνω επαγγελματίας life coach, κάτι που κατάφερα μέσα σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα.

 Πού πρωτοξεκίνησε το Life Coaching;

Το Life Coaching ξεκίνησε στις ΗΠΑ στις αρχές της δεκαετίας του ’80. Διάφοροι θεραπευτές, ψυχολόγοι, σύμβουλοι επιχειρήσεων, ήρθαν αντιμέτωποι με μια νέα κατηγορία ανθρώπων. Ανθρώπων που ήταν υγιείς, χωρίς ψυχολογικά προβλήματα ή παθήσεις, ώστε να χρήζουν ιατρικής ή θεραπευτικής αγωγής. Είχαν όμως την ανάγκη υποστήριξης και κινητοποίησης. Είχαν την ανάγκη κάποιου να τους βοηθήσει με ένα οργανωμένο και συστηματικό τρόπο να ανακαλύψουν τι πραγματικά θέλουν, να βελτιώσουν τη ζωή τους και να επιτύχουν τους στόχους τους. Έτσι γεννήθηκε το Life Coaching.

Απευθύνεται μόνο σε ανθρώπους που έχουν προβλήματα;

Υπάρχει μία εσφαλμένη άποψη ότι το Life Coaching το χρειάζονται μόνο άτομα που έχουν αποτύχει στη ζωή τους ή βιώνουν δύσκολες καταστάσεις. Σήμερα στο εξωτερικό, όλοι σχεδόν οι πετυχημένοι επιχειρηματίες, μεγάλοι πολιτικοί, αστέρες του Hollywood και της μουσικής σκηνής, έχουν μέσα στα επιτελεία τους έναν προσωπικό Life Coach, ενώ είναι ήδη θεωρούνται «επιτυχημένοι».

Ποια η διαφορά μιας συνεδρίας life coaching και μιας συνεδρίας σε ψυχολόγο; Τι μπορεί να προσφέρει το life coaching σε κάποιον που θέλει να βρει τον εαυτό του;

Αρχικά να διευκρινίσουμε ότι η Ψυχολογία είναι επιστήμη ενώ το life coaching είναι μέθοδος. Και ως μέθοδος αξιοποιεί πολλά ''εργαλεία'', από αρκετές επιστήμες, κυρίως νευροεπιστήμες. Η προσέγγιση ενός life coach από ένα ψυχολόγο είναι εντελώς διαφορετική. Ο Life Coach δεν εστιάζει στη θεραπεία ψυχικών προβλημάτων και διαταραχών. Είναι ένας επαγγελματίας σύμβουλος που, με την εξειδικευμένη γνώση και την εμπειρία του καθώς και με ένα οργανωμένο και συστηματικό τρόπο, θα σε βοηθήσει να ανακαλύψεις το εσωτερικό σου δυναμικό, να ιεραρχήσεις τις αληθινές σου ανάγκες και θα σε κινητοποιήσει να κάνεις τις απαραίτητες ενέργειες ώστε επιτύχεις τους στόχους σου και να βελτιώσεις την ποιότητα της ζωής σου σε όλους τους τομείς.

 Για ποιο λόγο να επισκεφθεί κάποιος έναν προπονητή ζωής (Life Coach); Ποιοι είναι οι τομείς πάνω στους οποίους δουλεύει (συνήθως) ένας προπονητής ζωής;

Ένας Life Coach μπορεί να σας βοηθήσει στους παρακάτω τομείς:

  •  Διαχείριση του χρόνου (με στόχο το ευ ζην).
  • Διαχείριση των προσωπικών, οικογενειακών ή επιχειρηματικών οικονομικών πόρων .
  • Ανάπτυξη στρατηγικών που διευκολύνουν την πραγμάτωση στόχων.
  • Διαχείριση στρες στην εργασία ή στην προσωπική ζωή (προσοχή: διαφέρει από το παθολογικό άγχος).
  • Ανάπτυξη δεξιοτήτων που βελτιώνουν τις επαγγελματικές σχέσεις με συναδέλφους.
  •  Ανάπτυξη δεξιοτήτων που διευκολύνουν την επικοινωνία με τους άλλους ανθρώπους (με στόχο την ποιότητα των σχέσεων).
  • Ανάπτυξη δεξιοτήτων που αφορούν την λήψη ευθυνών, ρίσκου, αποφάσεων, επίλυση προβλημάτων κλπ.
  • Ανάπτυξη του αισθήματος (αυτό) φροντίδας και των θετικών/ψύχραιμων αντιδράσεων στα διάφορα ερεθίσματα.
  • Καλλιέργεια της φυσικής, κοινωνικής, προσωπικής και πνευματικής διάστασης της ανθρώπινης ύπαρξης.
  • Αναζήτηση της ισορροπίας μεταξύ (ευρύτερα) κοινωνικής, οικογενειακής, προσωπικής και εργασιακής ζωής.
  •  Ενθάρρυνση και υποστήριξη στις σημαντικές αλλαγές (επαγγελματικές, οικογενειακές, σχεσιακές κα.).

Όπως θα παρατηρήσατε ο προπονητής ζωής/σύμβουλος ασχολείται με ένα μεγάλο εύρος αιτημάτων που έχουν να κάνουν με την βελτίωση της ποιότητας ζωής.

Η κρίση πώς μας επηρέασε; Μεγέθυνε τις ανασφάλειες των ανθρώπων;

Η οικονομική κρίση πιστεύω ότι έβαλε αρκετούς ανθρώπους στη διαδικασία να αναθεωρήσουν πολλά πράγματα στη ζωή τους. Αρκετούς τους οδήγησε στο να ψάξουν μέσα τους και να αναζητήσουν τα βαθύτερα αίτια. Οι περισσότεροι όμως εγκλωβίστηκαν στα οικονομικά τους προβλήματα, με αποτέλεσμα σίγουρα να μεγεθύνει το αίσθημα της ανασφάλειας. Η άποψή μου, είναι ότι η οικονομική κρίση είναι το σύμπτωμα. Το βαθύτερο αίτιο πιστεύω ότι είναι η κρίση αξιών που βιώνουμε τα τελευταία 25 -30 χρόνια. Και η λύση κατά την άποψη μου είναι να επενδύσουμε ως κράτος στην παιδεία και ατομικά ο καθένας μας στην προσωπική μας ανάπτυξη που θα μας οδηγήσει στην προσωπική μας εξέλιξη.

Είναι το Life Coaching μια «νέα μόδα»;

Αυτή τη στιγμή το Coaching έχει ως επάγγελμα, τους ταχύτερους ρυθμούς ανάπτυξης στον κόσμο. Είναι προφανές λοιπόν ότι υπάρχει τεράστια ανάγκη στην κοινωνία. Το Coaching ως μέθοδος έχει διαχρονική αξία και δεν μπορεί να είναι μόδα, διότι παρέχει εργαλεία που βοηθούν ουσιαστικά έναν άνθρωπο. Άλλωστε μην ξεχνάμε ότι ένας βασικός πυλώνας του Coaching είναι η μαιευτική μέθοδος του Σωκράτη.

Πώς να επιλέξω έναν Coach;

Αυτό που θα πρότεινα είναι να γίνει αρχικά μία προσωπική ή τηλεφωνική (αν υπάρχει θέμα απόστασης) επικοινωνία με τον Coach. Η «χημεία» και η αίσθηση εμπιστοσύνης, πιστεύω ότι είναι δύο βασικά κριτήρια επιλογής ενός Coach.

Πόσες συνεδρίες χρειάζονται για να δούμε την αλλαγή; Με ποιον τρόπο πραγματοποιούνται και πόσο συχνά;

Η αλλαγή προέρχεται κατά 70% από εσάς και 30% από τις ικανότητες του  coach. Αν αξιοποιήσετε τα ''εργαλεία'' που θα σας δώσει ο coach και δουλέψετε συστηματικά καθημερινά με αυτά, τότε σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα θα έχετε μεγάλα αποτελέσματα. Έχω πολλά παραδείγματα ανθρώπων που έχουν συνεργαστεί μαζί μου και είχαν τεράστια αποτελέσματα μέσα σε 6- 8 μήνες. Τα πρώτα αποτελέσματα όμως διαφαίνονται από τις 4 -5 συνεδρίες, όπου κάποιος θα συνειδητοποιήσει  τις θετικές αλλαγές που συμβαίνουν μέσα του. Μία φορά την εβδομάδα είναι μία πολύ καλή συχνότητα. 

Με τι τρόπους μπορεί κάποιος να κάνει συνεδρίες Life Coaching;

Προσωπικά δουλεύω αποκλειστικά μέσω ίντερνετ (βιντεοκλήση skype, viber & fb messenger). Έχω δει μεγάλα αποτελέσματα με αυτόν τον τρόπο συνεδριών, ο οποίος χτίζει από την αρχή μία σχέση απεξάρτησης με τον Life Coach. Υπάρχει και ο κλασσικός  τρόπος της προσωπικής συνεδρίας στο γραφείο του Coach. 

www.dimitristselios.gr

www.facebook.com/tselios         

www.facebook.com/lifecoaching.tselios

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.