WELL BEING ΣΧΕΣΕΙΣ & ΣΕΞ

Που οφείλονται οι ενοχές; Ο life coach μας απαντάει σε αυτό το ερώτημα


ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΣΕΛΙΟΣ

7 Νοεμβρίου 2017

23347861-910637015754902-5628084303834382336-n.jpg

Έτσι και οι ενοχές, όλες αυτές οι πεποιθήσεις που μας κάνουν να αισθανόμαστε ενοχικοί, δεν αποτελούν κομμάτι της πραγματικής μας φύσης. Δεν είναι κάτι δικό μας…Δεν γεννηθήκαμε με ενοχές!!

Οι ενοχές έχουν ως αίτιο τους κανόνες της εκάστοτε θρησκείας που σε θέλουν τέλειο προβάλλοντας το πρότυπο του Θεανθρώπου. Όλες αυτές τις ενοχικές πεποιθήσεις που έχει υιοθετήσει η κοινωνία, σου τις περνάει ασυνείδητα από μικρό παιδί κυρίως μέσα από την οικογένεια, αλλά και από το μάθημα των θρησκευτικών στο σχολείο. Έτσι από πολύ μικρή ηλικία αρχίζουμε νιώθουμε ενοχές γιατί δεν είμαστε τέλειοι. Κανείς δεν μας αποδέχτηκε έτσι όπως ακριβώς είμαστε αλλά και κανείς δεν μας βοήθησε να αποδεχτούμε τον εαυτό μας έτσι ακριβώς όπως είναι, παρά μας έβαλαν σε μία διαδικασία να συγκρίνουμε τον εαυτό μας με τον Χριστό, την Παναγία, τους Αγίους κοκ. (σε άλλες θρησκείες αντίστοιχα τους δικούς της Θεανθρώπους)

Οι δε κανόνες της θρησκείας είναι τόσο αυστηροί, που είναι σχεδόν αδύνατον να μην παραβιαστούν. Και έτσι κάθε φορά που παραβιάζουμε κάποιον κανόνα, νιώθουμε ανάξιοι και πιστεύουμε ότι κάτι δεν κάναμε σωστά, ότι κάτι θα μπορούσαμε να το είχαμε κάνει καλύτερα, κοκ. Έτσι εγκλωβιζόμαστε ασυνείδητα σε μία κατάσταση όπου νιώθουμε ότι σκοπός της ζωής μας είναι να «αγγίξουμε» το Θείο. Ενώ κανονικά θα έπρεπε να αποδεχτούμε τον εαυτό μας έτσι όπως είναι, να αναγνωρίσουμε το μεγαλείο της ψυχής μας και να προσπαθούμε καθημερινά να γινόμαστε καλύτεροι άνθρωποι συγχωρώντας τον εαυτό μας για τα λάθη μας.

Σε αυτό το σημείο καλό είναι να κάνουμε ένα διαχωρισμό ανάμεσα στις ενοχές και στην ντροπή. Η ενοχή όπως είπαμε παραπάνω ξεκινά από έξω προς τα μέσα, ενώ η ντροπή αντίθετα ξεκινάει από μέσα προς τα έξω και συνδέεται άμεσα με την καταπάτηση των αξιών, των αρχών και των ιδανικών μας. Είναι ένας εσωτερικός συναγερμός , ότι έχουμε παρεκκλίνει της πορείας μας.

Καλό είναι λοιπόν να κατανοήσουμε ότι για να ζήσουμε μία χαρούμενη ζωή, είναι απαραίτητο να πετάξουμε από επάνω μας τις ενοχές. Όποτε νιώθουμε ότι κάναμε κάποιο λάθος, απλά έχουμε τη δυνατότητα να συγχωρέσουμε τον εαυτό μας και να προχωρήσουμε τη ζωή μας...

Από τον Δημήτρη Τσέλιο, Σύμβουλος αυτοβελτίωσης και προσωπικής ανάπτυξης & Συνεργάτης - Εισηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου στο τμήμα Life Coaching και Συμβουλευτική. Life Coaching by Dimitris Tselios

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

 

 

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.