WELL BEING ΣΧΕΣΕΙΣ & ΣΕΞ

Ο life coach Δημήτρης Τσέλιος μας αποκαλύπτει τα χαρακτηριστικά των τοξικών ανθρώπων


ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΣΕΛΙΟΣ

19 Δεκεμβρίου 2017

21480256-167334007154944-5061762436013490176-n.jpg

Από την άλλη, μπορούμε όλοι να σκεφτούμε κάποιους που έχουν αναπτύξει το ταλέντο να κάνουν τους άλλους να νιώθουν ανεπαρκείς και ανάξιοι. Αφιερώνουν το χρόνο τους στο να ‘’κλέβουν’’  τα όνειρα των άλλων, να τους κρατάνε πίσω και να τους κάνουν να νιώθουν ανόητοι. Εκλογικεύουν τη συμπεριφορά τους χαρακτηρίζοντας την ως ‘’εποικοδομητική κριτική’’, ή ‘’χιουμοριστικό σχολιασμό’’. Η ιδιαίτερη ικανότητα τους είναι να βρίσκουν ψεγάδια και αδυναμίες στους άλλους. Αλήθεια, σας έρχεται κάποιος κατά νου;

Πάμε όμως να δούμε κάποια χαρακτηριστικά των τοξικών ανθρώπων;

# Είναι αρνητικοί και επικριτικοί

Έχουν πάντα κάτι αρνητικό να πουν για κάποιον άνθρωπο, ακόμη και αν δεν τον γνωρίζουν προσωπικά.

# Μπαίνουν πάντα τον ρόλο του θύματος

Έχουν τη συνήθεια να επιρρίπτουν πάντα την ευθύνη σε άλλα πρόσωπα ή καταστάσεις. Δεν έχει σημασία αν φταίνε σε μία κατάσταση, γιατί πολύ απλά δεν θα το παραδεχτούν ποτέ τους.

# Είναι κακοί συνομιλητές.

Σε έναν διάλογο, δεν ακούν ποτέ τον συνομιλητή τους την ώρα που μιλάει, παρά τον διακόπτουν συνεχώς, προσπαθώντας να επιβάλουν την άποψη τους.

# Είναι ξερόλες

Θεωρούν τον εαυτό τους παντογνώστη. Συνήθως έχουν κάποιες γνώσεις, αλλά είναι μόνο σε θεωρητικό επίπεδο. Όμως έχουν πλήρη άγνοια του εαυτού τους.

# Δεν παραδέχονται ποτέ τα λάθη τους

Πιστεύουν ότι έχουν πάντα δίκιο. Καμία απόδειξη για το αντίθετο δεν είναι ικανή να τους πείσει. Η «συγνώμη» είναι μία άγνωστη λέξη για το λεξιλόγιο τους.

# Έχουν έλλειψη συναισθηματικής νοημοσύνης.

Δεν έχουν καθόλου ενσυναίσθηση και δεν τους αφορά η  προσφορά στον συνάνθρωπο. Δεν είναι ευαισθητοποιημένοι σε περιβαλλοντικά θέματα, ούτε αγαπούν ιδιαίτερα τα ζώα.

# Δεν σέβονται κανέναν.

Είναι πολύ αγενείς και έχουν τους δικούς τους κανόνες που είναι υπεράνω όλων των υπολοίπων.

# Επιδιώκουν διαρκώς να τραβούν την προσοχή.

Διακόπτουν συνεχώς τους άλλους και προσπαθούν να περάσουν την άποψή τους ως την μόνη σωστή. Δεν σταματούν αν δεν τραβήξουν επάνω τους όλη την προσοχή.

# Καυχώνται συνεχώς για τα κατορθώματά τους

Έχετε ποτέ ακούσει ποτέ κάποιον πραγματικά πετυχημένο να μιλάει ποτέ για το πόσο ικανός, ευφυής και διορατικός είναι;  Οι τοξικοί άνθρωποι μιλάνε συνεχώς για τον εαυτό τους επαναλαμβάνοντας την αγαπημένη τους λέξη «ΕΓΩ», «ΕΓΩ», «ΕΓΩ»…

# Συχνά ασκούν σωματική και ψυχολογική βία

Είναι σύνηθες φαινόμενο να βιαιοπραγούν ή να ασκούν ψυχολογική βία κυρίως στους συντρόφους τους.

# Δεν αναλαμβάνουν καμία ευθύνη

Οι τοξικοί άνθρωποι δεν αναλαμβάνουν ποτέ την ευθύνη των πράξεων τους, όταν αυτές έχουν επιφέρει αρνητικά αποτελέσματα.

Διαβάστε εδώ: Ο life coach Δημήτρης Τσέλιος μας αναλύει την παγίδα του Comfort Zone

Κάποιοι από εσάς ίσως σκεφτήκατε κάποιες πολύ απλές λύσεις για να «εξουδετερώσετε» τους φίλους σας που σας ρουφούν την ενέργεια. Το να μην συναναστρέφεστε με κάποιον που δεν σας αρέσει και πολύ δεν είναι τίποτα σπουδαίο. Τώρα που συνειδητοποιείτε τι σας κοστίζει αυτή η σχέση, ίσως να είναι ευκολότερο να το κάνετε.

Κάποιοι από εσάς αντιμετωπίσατε ένα αρκετά δυσκολότερο δίλημμα. Ίσως ο/η σύντροφός σας, σας ρουφά όλο το πάθος και την ενέργεια για ζωή. Αυτή είναι μία δύσκολη κατάσταση και χρειάζεται να επαναξιολογήσετε με σοβαρότητα και να αποφασίσετε πως θα προχωρήσετε. Ακόμη όμως και αν επιλέξετε να τελειώσετε τη σχέση σας, θα πρέπει να λάβετε σοβαρά υπ’ όψιν σας το πώς ελκύσατε ένα τέτοιο άτομο στη ζωή σας, ώστε να μην το κάνετε ξανά.

Κάποιοι από εσάς ίσως έχετε μία ακόμη πιο δύσκολη περίπτωση. Αν αυτός που σας ρουφά την ενέργεια  είναι ο γονιός σας ή το παιδί σας; Αν βλέπετε κάποιον σε καθημερινή βάση που σας στραγγίζει από ενέργεια; Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να μάθετε να «αποσυνδέεστε». Μπορείτε βέβαια να συνεχίσετε να αγαπάτε αυτό το άτομο, μπορείτε να περνάτε χρόνο μαζί του, αλλά μην συνδεθείτε με το δράμα του και τον ρόλο του θύματος που έχει υιοθετήσει. Μην αντιδράτε στα αρνητικά πράγματα που σας λέει. Μάθετε να αποσυνδέεστε συναισθηματικά. Αν δεν το κάνετε, τότε είναι θέμα χρόνου να πληρώσετε το τίμημα.

Από τον Δημήτρη Τσέλιο, Σύμβουλος αυτοβελτίωσης και προσωπικής ανάπτυξης & Συνεργάτης - Εισηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου στο τμήμα Life Coaching και Συμβουλευτική. Life Coaching by Dimitris Tselios

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

 

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.