Το σεξ στην εφηβεία: Η ψυχολόγος Σοφία Αντύπα μας λύνει όλες τις απορίες
Σοφία Αντύπα
25 Ιανουαρίου 2019
Η σεξουαλική ζωή ενός εφήβου είναι κάτι το οποίο συνήθως δυσκολεύει και προβληματίζει τους γονείς του. Είναι πολλά τα ερωτήματα που μου θέτουνε οι γονείς. Τους απασχολεί κυρίως πότε πρέπει να μιλήσουνε στο παιδί για το σεξ, ποιός πρέπει να του μιλήσει, πως κανείς ξεκινάει το θέμα, τι γίνεται αν δεν θέλει ο/η έφηβος να το συζητήσει, και άλλα πολλά, που αγχώνουνε τους γονείς καθημερινά. Είναι ο ρόλος του γονιού βέβαια να διδάξει και να μιλήσει στο παιδί του, από μικρό, ή όποτε και σε όποια ηλικία ερωτηθεί, τι σημαίνει αγάπη, στοργή , οικειότητα, και σεξ. Και είναι πολλοί αυτοί οι γονείς που προσπαθούνε να αποφύγουνε την συζήτηση, μέχρι που πλέον είναι αργά. Έτσι προκύπτουνε σοβαρά προβλήματα, όπως οι σεξουαλικά μεταδιδόμενες ασθένειες, ή μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη, που μπορεί να τραυματίσει ψυχικά ένα κορίτσι ή ένα αγόρι σε αυτήν την ηλικία.
Διαβάστε εδώ: Εάν κάνετε αυτά τα 5 πράγματα μεγαλώνετε σωστά παιδιά
Τα παιδιά και οι έφηβοι χρειάζονται την σωστή καθοδήγηση και τις σωστές και αληθείς πληροφορίες από τους γονείς τους, ώστε να μπορέσουνε να αποφασίσουνε σωστά όσο αφορά την υγεία τους και τη σεξουαλική τους συμπεριφορά. Συχνά “χάνονται “ και μπερδεύονται από την πληθώρα πληροφοριών, που δέχονται από τους φίλους και το διαδίκτυο. Συζητώντας λοιπόν για το σεξ, όσο άβολο και αν το νιώθουμε σαν θέμα, βοηθάμε τα παιδιά μας να κατανοήσουνε το σώμα τους, τις ενοχές τους, τις ντροπές τους, κ.ο.κ.
4 σημάδια ότι παντρεύεστε για τους σωστούς λόγους
Είναι σημαντικό να μοιραζόμαστε μαζί τους και δικές μας εφηβικές εμπειρίες, άγχη και προβληματισμούς. Για το λόγο αυτόν είναι προτιμότερο να μιλάει ο γονιός του ιδίου φύλου, (όταν υπάρχει αυτή η δυνατότητα), ώστε ο/η έφηβη να μπορούνε να ταυτιστούνε μαζί τους. Χρειάζεται να τους εμψυχώνουμε στο να μιλήσουνε για το σεξ, να τους επιτρέπουμε να κάνουν όσες ερωτήσεις θέλουν, χωρίς να τους κριτικάρουμε, όποια και αν είναι η σεξουαλική τους προτίμηση, χρησιμοποιώντας πάντα λέξεις και έννοιες που τους είναι κατανοητές. Μπορούμε να χρησιμοποιούμε το χιούμορ για να περιγράφουμε καταστάσεις που μας έκαναν και εμάς να νιώθουμε αμήχανα και περίεργα στην ηλικία τους, έτσι μοιραζόμαστε και τα δικά μας άγχη και ανησυχίες όσο αφορά τους ίδιους και τις επιλογές τους.
Διάβαστε εδώ: Απαντάμε στο αιώνιο ερώτημα: Τελικά υπάρχει γυναικεία φιλία;
Τους μαθαίνουμε επίσης πως το σεξ συνδέεται με τον έρωτα, την τρυφερότητα, το σεβασμό και το νοιάξιμο για τον άλλον και τον εαυτό μας, και πως υπάρχουνε σοβαρές επιπτώσεις αν φερόμαστε απερίσκεπτα. Μπορούνε επίσης να συμβουλευτούνε κάποιον ιατρό, ή να βοηθηθούνε από κάποιο βιβλίο πάνω σε αυτό το θέμα. Σε περίπτωση που ο/η έφηβος αρνείται να σας μιλήσει για το σεξ, μπορεί να απευθυνθεί σε κάποιον άλλον ενήλικα που εμπιστεύεται, όπως κάποιον οικογενειακό φίλο, ή συγγενή ή και κάποιον ειδικό υγείας.
Δημιουργώντας και καλλιεργώντας μια ανοιχτή και ειλικρινή επικοινωνία με το παιδί σας , για το σεξ, τις ευθύνες, και τις επιλογές που κάνει, το βοηθάτε να αναπτύξει μια υγιή σχέση με το σώμα του, και μια υγιή και θετική σχέση με το σεξ.
Από τη Σοφία Αντύπα, Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια- www.ipsychology.gr
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.
Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.