WELL BEING ΣΧΕΣΕΙΣ & ΣΕΞ

Μια στις δέκα γυναίκες υποφέρει από κολεόσπασμο. Γνωρίζετε τι σημαίνει;


20 Απριλίου 2019

227265-p1nw7h-657.jpg

Το σεξ είναι μια πράξη απόλαυσης και δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να είναι οδυνηρή. Για αυτό εάν κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής νιώσετε πόνο, θα πρέπει να επισκεφτείτε τον γυναικολόγο σας.

Διαβάστε εδώ: Τι αποκαλύπτουν οι σεξουαλικές φαντασιώσεις για το χαρακτήρα μας

Μην αφήσετε κανέναν να σας υποδείξει εάν κάτι χρίζει ή όχι ιατρικής φροντίδας, γιατί μπορεί να είναι κάτι πιο σοβαρό από ό,τι νομίζατε. Μια τέτοια περίπτωση είναι και ο κολεόσπασμος ή κολπικός σπασμός. Με τον όρο αυτό εννοούμε τη σεξουαλική δυσλειτουργία, κατά την οποία υπάρχει επίμονη ή επανειλημμένη ακούσια σύσπαση των μυών του έξω τριτημορίου του κόλπου, κάνοντας αδύνατη την διείσδυση του πέους στον κόλπο.

Η γυναίκα αισθάνεται το σώμα της και συγκεκριμένα τα πόδια της να σφίγγουν και τον κόλπο της να κλείνει, αφήνοντας «έξω» το πέος του συντρόφου της.

Ο ορισμός του κολεοσπασμου έχει αλλάξει με την πάροδο των χρόνων, με αποτέλεσμα πολλές φορές η πηγή των μυϊκών σπασμών είναι ψυχολογική. Ίσως η γυναίκα έχει βιώσει μια άσκημη σεξουαλική εμπειρία στο παρελθόν και από τότε να νιώθει άβολα.

Διαβάστε εδώ: Γιατί πρέπει να σταματήσετε να ψάχνετε την αδελφή ψυχή σας

Τα ψυχολογικά αίτια συνήθως σχετίζονται με τη χαμηλή αυτοεκτίμηση, με απαγορευτικές αντιλήψεις γύρω από το σεξ, με τραυματικές εμπειρίες και άλλα ψυχολογικά θέματα. Με απλά λόγια πρόκειται για κακή σχέση της γυναίκας με τον εαυτό της, το σώμα της ή και με το άλλο φύλο. Ενώ το πρόβλημα κατασκευής του παρθενικού υμένα ή του κόλπου είναι εξαιρετικά σπάνιο.

Είναι επίσης σημαντικό τόσο για τη γυναίκα όσο και για τον σύντροφό της να καταλάβουν ότι δεν αποφεύγεται συνειδητά η επαφή και ότι η ίδια θέλει να κάνει σεξ, αλλά δεν μπορεί εξαιτίας του πόνου.

Η αντιμετώπιση του κολεόσπασμου έχει τρία στάδια. Στο πρώτο στάδιο η γυναίκα ενημερώνεται για θέματα ανατομίας αλλά και για τη σεξουαλική λειτουργία. Το δεύτερο στάδιο περιλαμβάνει τη λύση του σπασμού με τη βοήθεια ασκήσεων. Και το τρίτο στάδιο περιλαμβάνει ασκήσεις σεξοθεραπείας. Σε κάποιες περιπτώσεις απαιτείται και η ψυχοθεραπευτική προσέγγιση.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.