WELL BEING ΣΧΕΣΕΙΣ & ΣΕΞ

Σεξ και εμμηνόπαυση: Οι παρενέργειες και πώς θα τις αντιμετωπίσετε 


26 Αυγούστου 2019

Σεξ και εμμηνόπαυση: Οι παρενέργειες και πώς θα τις αντιμετωπίσετε 

Η σεξουαλική επιθυμία και ικανοποίηση ποικίλουν από γυναίκα σε γυναίκα. Μπορεί να ακούτε τις φίλες σας, να σας λένε ότι ανάβουν με το παραμικρό και έρχονται σε οργασμό με το που τις αγγίξουν. Ενώ κάποιες άλλες σας παραπονιούνται ότι είναι πολύ δύσκολο να τελειώσουν και θέλουν πολλά προκαταρκτικά. Όποια και αν είναι η περίπτωση, με το φτάσει η εμμηνόπαυση όλα γύρω από το σεξ αλλάζουν.

Μια μελέτη του 2015 στο The Journal of Sexual Medicine διαπίστωσε ότι οι μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, κατά μέσο όρο, εμφάνισαν μεγαλύτερο ποσοστό σεξουαλικής δυσλειτουργίας από τις προεμμηνοπαυσιακές. Αυτό συμβαίνει επειδή η εμμηνόπαυση μπορεί να προκαλέσει μια ποικιλία από σεξουαλικές παρενέργειες. Δείτε μερικά θέματα που μπορεί να αρχίσετε να βιώνετε στο άμεσο ή έμμεσο μέλλον.

Μειωμένη επιθυμία

Κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης, υπάρχει η πιθανότητα τόσο οι γυναίκες όσο και οι άνδρες να βιώσουν μειωμένη επιθυμία για σεξ. Όμως, οι γυναίκες συνήθως βιώνουν αυτό το φαινόμενο κατά δύο με τρεις φορές περισσότερο από τους άντρες. Αυτό συμβαίνει γιατί τα επίπεδα των οιστρογόνων μειώνονται αρκετά στην εμμηνόπαυση. Όμως, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι η επιθυμία για σεξ είναι επίσης, συνδεμένη και με την καλή ψυχολογία. Αν από πριν η φλόγα τρεμοπαίζει, τότε στην εμμηνόπαυση θα σβήσει εντελώς.

Κολπική ξηρότητα

Η αλλαγή στα επίπεδα των οιστρογόνων είναι υπεύθυνη για την εμφάνιση της κολπικής ξηρότητας. Αυτό το σύμπτωμα μπορεί να σας φέρει πόνο κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής, μειώνοντας έτσι και την επιθυμία. Πολλές γυναίκες βρίσκουν ανακούφιση με τη χρήση λιπαντικών.

Μειωμένη ευχαρίστηση

Η κολπική ξηρότητα μπορεί επίσης να συνδυαστεί με μειωμένη ροή αίματος προς την κλειτορίδα και το κάτω μέρος του κόλπου. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τη μείωση της ευαισθησίας στις ερωτογενής ζώνες και έτσι δυσκολεύεστε να φτάσετε σε οργασμό ή τον βιώνετε λιγότερο έντονα από ό,τι παλαιότερα. Και από τη στιγμή που έχετε μειωμένη απόλαυση, είναι λογικό ότι η επιθυμία σας για σεξ θα αρχίσει να φθίνει.

Πόνος κατά τη διείσδυση

Μια άλλη κοινή παρενέργεια της εμμηνόπαυσης είναι η επώδυνη διείσδυση. Υπάρχουν πολλά θέματα που συμβάλουν σε αυτή την κατάσταση, συμπεριλαμβανομένων την κολπική ξηρότητα και τη λέπτυνση των ιστών του κόλπου. Για κάποιες γυναίκες αυτό προκαλεί μια αίσθηση δυσφορίας

Συναισθηματικές διακυμάνσεις

Η ψυχολογία μπορεί να παίξει μεγάλο ρόλο στη σεξουαλική επιθυμία. Δυστυχώς στην εμμηνόπαυση οι περισσότερες γυναίκες βιώνουν μια ψυχική αστάθεια, έτσι ώστε το ένα λεπτό να νιώθουν χαρούμενες και το επόμενο να είναι δυστυχισμένες. Οι αλλαγές στα επίπεδα των ορμονών και οι νυχτερινές εφιδρώσεις επιδεινώνουν την άσκημη ψυχολογία.  Όλα αυτή η συναισθηματική αλλαγή είναι πολύ εύκολο να μεταφερθεί στην κρεβατοκάμαρα, που σημαίνει μείωση της σεξουαλικής επιθυμίας.

Αντιμετώπιση

Αν οι σεξουαλικές παρενέργειες είναι στη ζωή σας, δεν πρέπει να το βάζετε κάτω και να παρατάτε τα όπλα. Η ίδια μελέτη από το The Journal of Sexual Medicine διαπίστωσε ότι υπάρχουν μικρά tips, που μπορούν να βελτιώσουν τη σεξουαλική σας ζωή μετά την εμμηνόπαυση. Δείτε μερικά και εφαρμόστε τα στην κρεβατοκάμαρα σας.

Αγοράστε κολπικά λιπαντικά και χρησιμοποιήστε τα πριν κάνετε σεξ.

Πειραματιστείτε με διάφορες στάσεις, ώστε να αυξήσετε το ενδιαφέρον και τη λίμπιντο.

Επιχειρήστε την αυτοϊκανοποίηση πριν τη σεξουαλική επαφή, είναι μια καλή επιλογή για να αυξήσετε την επιθυμία.

Τέλος μιλήστε με τον γυναικολόγο σας για τυχόν προβλήματα ή απορίες που μπορεί να έχετε. Και να θυμάστε ότι πάντα υπάρχει μια λύση για όλα τα θέματα. Γιατί όχι και για μια υγιή σεξουαλική ζωή μετά την εμμηνόπαυση;

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.