WELL BEING ΣΧΕΣΕΙΣ & ΣΕΞ

Το σεξ μετά τον Καρκίνο του Μαστού μπορεί να είναι επίπονο και πρέπει να μιλήσουμε γι' αυτό


Εύα Καραμπάτσου

25 Οκτωβρίου 2019

Το σεξ μετά τον Καρκίνο του Μαστού μπορεί να είναι επίπονο και πρέπει να μιλήσουμε γι' αυτό

Σχεδόν οι μισές γυναίκες που έχουν περάσει καρκίνο του μαστού συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν σεξουαλικές δυσκολίες, αλλά πολλές δεν αισθάνονται άνετα για να ζητήσουν βοήθεια.

Αυτό επισημαίνει μια νέα έρευνα, από το "Breast Cancer Now", υποδηλώνοντας ότι περισσότερες από 150.000 γυναίκες στο Ηνωμένο Βασίλειο βιώνουν δυσκολίες στο σεξ, συμπεριλαμβανομένης της ξηροστομίας του κόλπου, του πόνου και της απώλειας της λίμπιντο μετά από τη θεραπεία τους για τον καρκίνο του μαστού.

Το ένα τρίτο (34%) των ερωτηθέντων γυναικών που αντιμετωπίζουν σεξουαλικές δυσκολίες ανέφεραν ότι ενώ χρειάζονταν υποστήριξη, δεν ζήτησαν κάποια βοήθεια, ενώ περισσότερες από τις μισές (54%) από αυτές τις γυναίκες δήλωσαν ότι όλο αυτό συνέβαινε γιατί δεν αισθάνονταν άνετα.

Τα ευρήματα από το Breast Cancer Now παρουσιάστηκαν από την Ann Summers, η οποία ξεκίνησε μια νέα συνεργασία για να βοηθήσει να ανοίξει η συζήτηση γύρω από το σεξ μετά από τη διάγνωση καρκίνου του μαστού.

Η Keeley Russell, 42 ετών από το Hertfordshire, ήταν "πολύ αμήχανη" για να ζητήσει βοήθεια αφού αντιμετώπισε ζητήματα που ακολούθησαν τη θεραπεία του καρκίνου του μαστού το 2018, με διάφορες θεραπείες, χημειοθεραπείες, ακτινοθεραπείες και ορμόνες. "Μόλις άρχισε η χημειοθεραπεία, το σεξ έγινε απίστευτα οδυνηρό και η λίμπιντο μου εξαφανίστηκε" θυμάται η Russel. "Ωστόσο, επειδή είναι ένα ταμπού θέμα, ήμουν πολύ αμήχανη για να ζητήσω βοήθεια, παρόλο που το χρειαζόμουν", εξομολογήθηκε.

Μια άλλη γυναίκα, που ήθελε να παραμείνει ανώνυμη, είχε πει στο παρελθόν στην HuffPost UK πως έβαλε ξανά σταδιακά το σεξ στο γάμο της μετά τον καρκίνο του μαστού. "Έχω μάθει πώς να επαναφέρω το σεξ μιλώντας με άλλους ασθενείς στο Twitter. Μια τσάντα με κόλπα είναι απαραίτητη - ένας μικρός δονητής και κολπικοί διαστολείς σε συνδυασμό με κολπικά οιστρογόνα και ένα λιπαντικό κάνουν τη δουλειά », είπε χαρακτηριστικά.

Ο καρκίνος του μαστού παραμένει ο συνηθέστερος καρκίνος στο Ηνωμένο Βασίλειο με περίπου 55.000 γυναίκες και 370 άνδρες να διαγιγνώσκονται κάθε χρόνο.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.