WELL BEING ΣΧΕΣΕΙΣ & ΣΕΞ

Ghosting: Η νέα τάση που επικρατεί στις σχέσεις και μας έχει μπερδέψει


22 Δεκεμβρίου 2019

Ghosting: Η νέα τάση που επικρατεί στις σχέσεις και μας έχει μπερδέψει

Το να εξαφανίζεται κάποιος από μια σχέση χωρίς να έχει δώσει σημείο ζωής δεν είναι κάτι καινούριο. Αλλά φαίνεται πως πλέον έχει περάσει σε άλλο επίπεδο η τακτική της εξαφάνισης.

Και τι εννοούμε; Πως όχι μόνο έχει φύγει έτσι ξαφνικά, αλλά δεν σηκώνει ούτε τα τηλέφωνα, δεν απαντάει στα μηνύματα και είναι σα να έχει εξαφανιστεί από προσώπου γης. Δεν είναι ότι απλά σας απορρίπτει, αλλά σας κάνει να νιώθετε σα να μην υπήρχατε ποτέ σε αυτή τη σχέση. Όλη αυτή η τακτική εξαφάνισης ονομάζεται ghosting. Όταν δηλαδή κάποιος εξαφανίζεται σκόπιμα, το παίζει φάντασμα, για να αποφύγει τις δυσάρεστες συνέπειες του χωρισμού. Όμως αυτή η συμπεριφορά δεν έχει να κάνει με την πίεση που μπορεί να νιώθει κάποιος σε μια σχέση, γιατί μπορεί να συμβεί και στην αρχή της σχέσης. 

Σύμφωνα με τους ειδικούς το ghosting είναι μια μορφή χρήσης σιωπηλής βίας. Και αυτό γιατί δεν επιτρέπει στον άλλον να απαντήσει και να εκφράσει τα συναισθήματά του, κάτι που θα μπορούσε να τον βοηθήσει να διατηρήσει την αυτοεκτίμησή του. Το φαινόμενο αυτό υπάρχει, επειδή οι άνθρωποι έχουν την συνήθεια να τρέχουν μακριά από τα προβλήματά τους, επομένως τρέχουν μακριά από τους ανθρώπους. 

Πώς να το αντιμετωπίσετε

Όταν κάποιος πέσει θύμα ghosting προσπαθεί να καταλάβει πού έφταιξε. Όμως αυτό το φαινόμενο δεν έχει να κάνει με τη συμπεριφορά αυτού που εγκαταλείφθηκε, όσο με εκείνη αυτού που εγκατέλειψε τον άλλον. Σε σχετικές έρευνες γίνεται λόγος για άτομα ανασφαλή, με τάση να αποφεύγουν τη συναισθηματική οικειότητα. 

Εάν λοιπόν έχετε πέσει θύματα του ghosting ακολουθείστε τις παρακάτω συμβουλές. 

Το πρώτο που πρέπει να κάνετε είναι να δεχτείτε την κατάσταση, αφού φυσικά πρώτα έχετε επιβεβαιώσει ότι δεν έχει συμβεί κάτι σοβαρό. Αν όμως μάθετε ότι περνάει καλά, τότε μην δώσετε σημασία και προχωρήστε τη ζωή σας. 

Μην προσπαθήσετε να αναλύσετε τη συμπεριφορά του. Όσες ώρες ή μέρες και αν περάσετε με το να σκέφτεστε γιατί συνέβη αυτό, είναι χαμένος κόπος. Δυστυχώς δεν υπάρχει εξήγηση, γι αυτό είναι καλύτερα να μην αναλύσετε τίποτα και απλά να το ξεχάσετε. 

Σεβαστείτε τον εαυτό σας. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να σας συμπεριφέρεται σα να μην υπάρχετε. Γι αυτό να χαίρεστε που καταλάβετε τι άνθρωπο είχατε δίπλα σας.  

Και τέλος να θυμάστε πως η αξία ενός ανθρώπου φαίνεται ακόμα από τον τρόπο με τον οποίο έρχεται ή φεύγει από τη ζωή σας.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.