Πώς θα βοηθήσετε τη σχέση σας να επιβιώσει κατά τη διάρκεια της πανδημίας
19 Απριλίου 2020
Ο κορωνοϊός έχει εισβάλει στην καθημερινότητά μας και μας έχει αναγκάσει να προσαρμοστούμε σε έναν νέο τρόπο ζωής, ενώ ζευγάρια ίσως να δυσκολεύονται λίγο περισσότερο.
Οι περισσότεροι άνθρωποι που συζούν ή είναι παντρεμένοι, αυτή την περίοδο μαθαίνουν πολλά περισσότερα ο ένας για τον άλλο: όπως πώς να αντιμετωπίζουν τα συναισθήματά τους, αλλά και πώς να συνεργάζονται, αφού πλέον δουλεύουν και οι δύο από το σπίτι.
Μέσα από διαφωνίες, δύσκολες συζητήσεις και μέσα από την καθημερινή τριβή, τα περισσότερα ζευγάρια προσπαθούν να βγουν αλώβητα από αυτή τη δοκιμασία. Σύμφωνα με το Bloomberg News, τα κινεζικά γραφεία αναφέρουν αύξηση στις καταθέσεις διαζυγίου, τώρα που η χώρα βγαίνει από την εκτεταμένη καραντίνα. Αυτό όμως χρησιμεύει ως προειδοποίηση για τον υπόλοιπο κόσμο;
Δυστυχώς πολλοί αυτήν την περίοδο αποδέχονται ότι το άτομο με το οποίο νόμιζαν ότι ήταν ευτυχισμένοι, τελικά δεν είναι πια εκείνο. Και ενώ ακούγεται λυπηρό, παρόλα αυτά εάν καταλάβεις οτι δεν μπορείς να ζήσεις με κάποιον μέσα στο σπίτι για ένα μήνα, μπορεί να σου σώσει μελλοντικά τη ζωή.
Η καραντίνα όμως δεν σημαίνει καταστροφή για τον γάμο ή για τη σχέση. Γι αυτό και παρακάτω θα δείτε μερικούς τρόπους για να βοηθήσετε τη σχέση σας να ανταπεξέλθει, όσο μένετε σπίτι.
Δημιουργήστε ένα ατομικό πρόγραμμα.
Στην κανονική ζωή τα περισσότερα ζευγάρια, παντρεμένα ή όχι, δεν είναι όλη μέρα μαζί. Τώρα όμως αναγκάστηκαν να ακολουθήσουν μια άλλη ρουτίνα, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε ανησυχία και πιθανή σύγκρουση. Η δημιουργία ενός ατομικού προγράμματος μπορεί να σας βοηθήσει. Εάν έχετε συνηθίσει να ξυπνάτε, να ασκείστε και να φτιάχνετε ένα φλιτζάνι καφέ, κάντε το. Τηρήστε την καθημερινή σας ρουτίνα όσο το δυνατόν περισσότερο ή αναπτύξτε μια ρουτίνα που αισθάνεστε ότι είναι μόνο δική σας και δώστε στον σύντροφό σας την ελευθερία να το κάνει επίσης. Η ατομικότητα σας βοηθά να αισθανθείτε παραγωγικοί και θετικοί.
Μιλήστε για τις ανησυχίες και τους φόβους σας.
Ο φόβος για τον κορωνοϊό αλλά και για το μέλλον είναι φυσιολογικό να υπάρχει. Όμως το άγχος οδηγεί πολλούς ανθρώπους σε μια νευρικότητα, δημιουργώντας τριβές στις σχέσεις. Η αναγνώριση των ανησυχιών και η συζήτηση τους με τον σύντροφό σας, μπορεί να βοηθήσει τη ψυχολογία σας και να μειώσει τον πανικό. Ωστόσο πρέπει να υπάρχει μια ισορροπία, γιατί πολλές φορές το να αφιερώνετε πολύ χρόνο σε αυτά που σας ανησυχούν, μπορεί να προκαλέσει περισσότερο άγχος.
Αποδεχτείτε ότι εσείς και ο σύντροφός σας μπορεί να είστε πιο διαφορετικοί από ό, τι νομίζατε.
Σας αρέσει να παρακολουθείτε τα τελευταία νέα σχετικά με τον ιό κάθε πρωί, αλλά ο σύντροφός σας το μισεί. Πλένετε τα πιάτα μετά από κάθε γεύμα, αλλά ο σύντροφός σας θέλει να τα πλύνει στο τέλος της ημέρας. Η συνειδητοποίηση ότι δεν μοιράζεστε τις ίδιες συνήθειες, δεν σημαίνει ότι η σχέση σας έχει τελειώσει. Εάν δεν γνωρίζετε κάποιες συνήθειες του συντρόφου σας, τώρα είναι η ώρα να δώσετε προσοχή και να μιλήσετε γι 'αυτές.
Διασκεδάστε μαζί.
Μελέτες δείχνουν ότι το γέλιο μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του άγχους, οπότε γιατί να μην δείτε μαζί την αγαπημένη σας ταινία ή να παίξετε ένα επιτραπέζιο παιχνίδι; Σκεφτείτε ότι σας δίνετε η ευκαιρία να γνωρίσετε και να εκτιμήσετε ξανά τον σύντροφό σας. Κάντε πράγματα που απολαμβάνετε μαζί, οτιδήποτε θα σας κάνει να χαμογελάσετε και να ανακουφίσετε το άγχος. Το να διασκεδάζετε ή απλά να χαλαρώνετε σας βοηθά να θυμηθείτε γιατί ερωτευτήκατε.
Δώστε ο ένας στον άλλο χώρο, σωματικά και συναισθηματικά.
Η κοινωνική αποστασιοποίηση σημαίνει ότι θα περνάτε πολύ χρόνο μαζί και όχι με άλλους ανθρώπους. Αυτό είναι δύσκολο ακόμη και για τα ευτυχισμένα ζευγάρια - και η έξοδος από το σπίτι για μια βόλτα ή για σούπερ μάρκετ δεν είναι πάντα αρκετή για ένα διάλειμμα. Αυτό που χρειάζεστε είναι να περάσετε χρόνο μόνοι σας. Όμως μην πείτε «Χρειάζομαι χώρο», γιατί αυτή η φράση μπορεί να μπερδέψει τον άλλον. Πείτε του ότι χρειάζεστε λίγο χρόνο για να κάνετε κάτι, όπως να διαβάσετε ένα βιβλίο, και απολαύστε τις ώρες χωρίς ενοχές.
Όταν τα πράγματα γίνονται δύσκολα, πάρτε μια ανάσα.
Καμία σχέση δεν είναι τέλεια και όλοι έχουμε άγχος αυτή τη στιγμή, οπότε η σύγκρουση είναι αναπόφευκτη. Οι άνθρωποι αναζητούν λύσεις για το πώς να αισθάνονται καλά και μπορεί να πιστεύουν ότι αυτό σημαίνει να ξεφύγουν από τους ανθρώπους με τους οποίους το ένιωθαν. Όταν λοιπόν νιώθετε τον θυμό ή το άγχος να αυξάνονται, πάρτε μια βαθιά ανάσα και ξανασκεφτείτε αυτό που θέλετε να πείτε, γιατί μπορεί μετά να είναι δύσκολο να το πάρετε πίσω.
Πηγαίνετε σε άλλο δωμάτιο (ή ακόμα και στη γωνία του δωματίου που μοιράζεστε) και ακούστε χαλαρωτική μουσική, γράψτε τα συναισθήματά σας σε χαρτί ή καθίστε στη βεράντα εάν χρειάζεστε πραγματικά λίγο αέρα. Αν κάτι είναι πολύ πιο δύσκολο τώρα, αυτό δεν σημαίνει ότι θα είναι πιο δύσκολο όταν τελειώσει η καραντίνα.
Στο τέλος όλων θυμηθείτε ότι μπορεί να υπάρχουν θετικά αποτελέσματα για τις σχέσεις- όπως το να μάθετε να εκτιμάτε τα μικρά πράγματα, όπως ένα φιλί, μια αγκαλιά ή ένα σ αγαπώ. Είναι μια καλή περίοδος να δυναμώσετε ή να ξαναχτίσετε τη σχέση με τον σύντροφό σας. Και τέλος μην ξεχνάτε πως η ζωή συνεχίζεται.
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.
.
Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.