WELL BEING ΣΧΕΣΕΙΣ & ΣΕΞ

5 σημάδια ότι η σχέση σας δεν είναι υγιής


29 Ιουνίου 2020

5 σημάδια ότι η σχέση σας δεν είναι υγιής

Η επιθυμία μας για διαρκή σύνδεση με άλλους μπορεί να αποτελεί συναισθηματική αλλά και κοινωνική ανάγκη. Όμως μπορεί να αποτελέσει και έδαφος για προβλήματα. 

Ενώ οι φιλίες και οι οικογενειακές σχέσεις παρουσιάζουν τα δικά τους προβλήματα, το να έχετε μια ερωτική σχέση, μπορεί να είναι εξαιρετικά δύσκολο. Εάν η σχέση σας δεν είναι σωστή, η προσπάθεια διάσωσης είναι στην καλύτερη περίπτωση χάσιμο χρόνου και στη χειρότερη περίπτωση σοβαρή απειλή για την ψυχική και σωματική σας υγεία.

Εάν όμως εντοπίσετε νωρίς τις κόκκινες σημαίες, μπορείτε να εξοικονομήσετε χρόνο και κόπο, καθώς και τη ψυχική σας υγεία. Διαβάστε για 5 ενδείξεις ότι η σχέση σας είναι πολύ τοξική για να διατηρηθεί.

 Όσον αφορά τα σοβαρά ζητήματα, οι προσδοκίες σας είναι μίλια μακριά

Όταν οι διαφορές σας αφορούν μικρά ζητήματα, οι πιθανότητες είναι ότι θα τις επιλύσετε. Αλλά αυτό δεν είναι πάντα επιλογή, όταν πρόκειται για σοβαρά ζητήματα, όπως οι πολιτικές απόψεις, οι απόψεις για την ισότητα των φύλων στις σχέσεις, για τη μονογαμία και τις προτιμήσεις σας σχετικά με τον γάμο, τα κατοικίδια ζώα και τα παιδιά. Εάν είστε σε απόσταση μιλίων όσον αφορά τα σοβαρά ζητήματα, τότε πιθανότατα η σχέση σας είναι ήδη σε λάθος δρόμο.


Οι προσδοκίες σας ή του συντρόφου σας είναι παράλογες

Περιττό να πούμε πως δεν είναι λογικές όλες οι προσδοκίες. Μερικές είναι εντελώς παράλογες. Για παράδειγμα το να περιμένετε από τον σύντροφό σας να πληρώνει τον λογαριασμό κάθε φορά που βγαίνετε για δείπνο, παρόλο που και οι δύο βγάζετε καλά χρήματα, είναι παράλογο. Εάν εσείς έχετε παράλογες προσδοκίες, μπορείτε να περιμένετε μια επικείμενη διάλυση. Αν, από την άλλη πλευρά, είναι ο σύντροφός σας του οποίου οι προσδοκίες είναι περίεργες, φύγετε όσο είναι ακόμα νωρίς.

Δεν έχετε αμοιβαία και αρκετά ισχυρή επιθυμία να προωθήσετε τα συμφέροντα του άλλου

Στις υγιείς ρομαντικές σχέσεις, και οι δυο θέλουν να προωθήσουν τα συμφέροντα του άλλου. Αυτό σημαίνει ότι  είστε διατεθειμένοι να κάνετε θυσίες, για να κάνετε ό, τι καλύτερο για τον άλλο. Για παράδειγμα, όταν ο σύντροφός σας είναι άρρωστος και πραγματικά σας χρειάζεται, ακυρώνετε τη βραδιά με τους φίλους, παρόλο που το ανυπομονούσατε για εβδομάδες. Φυσικά, είναι ένας αμφίδρομος δρόμος. Εάν κάποιος από εσάς δεν επιθυμεί να κάνει θυσίες για χάρη του άλλου, τότε θα πρέπει πραγματικά να ξανασκεφτείτε αν αξίζει να είστε μαζί.

 Δεν εμπιστεύεστε τον σύντροφό σας ή ο σύντροφός σας δεν σας εμπιστεύεται

Η αμοιβαία εμπιστοσύνη είναι απαραίτητη. Η πραγματική εμπιστοσύνη δεν περιορίζεται σε μια συγκεκριμένη κατάσταση ή γεγονός. Σε μια υγιή σχέση, ο ένας κερδίζει την εμπιστοσύνη του άλλου. Εάν υπάρχει πρόβλημα εμπιστοσύνης στη σχέση σας, τότε είτε ο ένας είτε και οι δύο δεν είστε αξιόπιστοι, ή έχετε πρόβλημα να εμπιστεύεστε άλλους, ακόμη και εάν είμαι αξιόπιστοι, ίσως λόγω προδοσίας του παρελθόντος. 

Δεν σέβεστε τον σύντροφό σας ή ο σύντροφός σας δεν σέβεται

Ο σεβασμός είναι το νούμερο ένα συστατικό της σχέσης Έτσι, εάν εσείς και ο σύντροφός σας δεν έχετε αμοιβαίο σεβασμό, η σχέση σας δεν είναι υγιής και πιθανότατα δεν θα συνεχιστεί, αλλά το πιο σημαντικό ίσως δεν θα έπρεπε να συνεχιστεί. Είτε εσείς δεν σέβεστε τον σύντροφός σας είτε εκείνος εσάς, πράξτε το σωστό και τερματίστε τη σχέση.
 

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.